Bier+Randzaken April (5): Labatt Blue - Canada

Labatt Blue


AB-Inbev verhaal nummer 4 brengt ons in London, wel het is in Canada in de provincie Ontario. Het is de op één na oudste brouwerij van Canada en werd het opgericht in het jaar 1847 door John Kinder Labatt. Hij was geboren in Ierland en ging in 1830 naar de Britse kolonie Upper-Canada en wat later Ontario zou gaan heten. Aanvankelijk begon hij een boerderij in de buurt van London om een in 1847 samen met een partner een brouwerij te beginnen, de naam werd brouwerij London.


Het werd een familiebedrijf dat met elke trend meeging en elk debacle goed omging, zoals de Canadese en Amerikaanse droogleggingen. De Canadese drooglegging was nogal divers en werd geregeld per provincie, sommige duurde meer dan 10 jaar en sommige hooguit een jaar.Bijvoorbeeld de province Prince Edward Island duurde van 1901 tot 1948 en de provincie Quebec was er met 1 jaar wel klaar mee in 1919. Provincie Ontario waar Labatt gevestigd is had er eentje van 1916 tot 1927, maar exporteerde gewoon naar de Verenigde Staten totdat zelf de boel drooglegde in 1919. Zelfde brouwde ze bier van 2% voor de lokale markt om nog iets te verdienen met brouwen. Dus de drooglegging eindigde in Ontario en had als voordeel dat de concurrentie grotendeels weggevaagd is, dit gaf Labatt een sterkere positie die ze eigenlijk nooit meer weggeven. Tot Heineken de kans kreeg om Labatt te kopen in de jaren 90, maar Freddy Heineken vond het geen goed idee en het ging niet door. Interbrew toen niet heel groot toen besloot die gok wel te wagen en dat heeft erg goed uitgepakt voor ze. Vooral goed bezig was in de Verenigde Staten en dat is een fijne grote afzetmarkt.



Labatt is de grootste van Canada en heeft 6 brouwerijen door het land heen in de volgende steden: London, Ontario, St. John's, Newfoundland and Labrador, Montreal, Quebec, Halifax, Nova Scotia, Creston, British Columbia en Edmonton, Alberta. Toen ik begon met bierproeven eind jaren 90 waren bieren van Labatt goed verkrijgbaar hier en nu schier onmogelijk te vinden, maar ik heb er ooit vijf van ze op.



1: Labatt Wildcat met die coole poema op het etiket die zelfverzekerd naar je toe te lijkt lopen. Voor het eerst gebrouwen in 1993 en wat goedkoper geprijsd is deze lager. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,9%, de smaak is meer zoet en de bitterheid is minimaal er zijn wat tonen van zoete maïs.



2: Labatt Ice is het bier dat na het brouwen bevroren wordt en het niet bevroren gedeelte eruit haalt, wat resulteert in een iets hoger alcoholpercentage en minder bittere smaak. Labatt was de eerste in 1993 die dit procedé uithaalden met een Lager een korte rage volgde wereldwijd, je kan beter Eisbock hebben. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 5,6%, droog van smaak met een licht zoetje en verwaarloosbaar bitterheid.



3: Labatt Extra Dry en ja het kan nog saaier dan de Labatt Ice, bij dit bier is al het suiker gefermenteerd en dat houd in minder smaak, body en bitterheid. Ook zitten er minder koolhydraten in en is het bier geschikt voor diabetici, eigenlijk best een gezond bier. Dit bier is uitgevonden in Japan en was een korte rage wereldwijd in de jaren 90. De kleur is helder goudkleurig en het heeft een alcoholpercentage van 5,5%. Alles is zeer licht van smaak met dit bier, zeer licht zoetig en geen bitterheid te bespeuren. Dus de vriezer in met die bier en belachelijk koud drinken.



4: Labatt 50 is een heuse Ale na al dat Lager geweld, voor het eerst gebrouwen in 1950 met een giststam uit 1933. Ter ere van 50 jaar van samenwerking van John and Hugh Labatt, de kleinkinderen van oprichter John Kinder Labatt. Lange tijd het meest gedronken bier van Canada totdat nummer 5 van dit bierverhaal het stokje overnam. Helder donker goud van kleur met een alcoholpercentage van 5%. Smaak is licht zoet bitter met ietsjes droogheid, lichte tonen van karamel.



5: Labatt Blue bestaat sinds 1951 en heette toen Labatt Canadian Pilsener en het etiket was toen blauw. Het bier werd erg populair bij het Canadian Football team de Winnipeg Blue Bombers (Canadese variant van American Football) omdat blauw uitziende etiket, dat verspreide over het hele land vervolgens. Met het Canadese symbool bij uitstek de rode esdoornblad op het etiket, is dit het dus het best verkochte bier van Canada. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en deze Lager heeft een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter met wat zeer lichte tonen van citroen.



Maar voor de Franstalige provincie Quebec is er speciaal Labatt Bleue en het alcoholpercentage is 4,9%. Quebec moet ten alle tijden tevreden gehouden worden in Canada en dat doen ze onder met deze versie. Zo dit was weer een AB-Inbev verhaal en hun sleutel tot werelddominantie. Volgt nog de link en een filmpje. http://www.labatt.com/



Reacties

Populaire posts