Bier+Randzaken April (2): Northbound 08 Kölsch - Noord-Ierland

Northbound 08 Kölsch


Brex-beer-it thema deel 18 en we zijn weer in Noord-Ierland in een county waar voorheen twee kanten hard tegen elkaar in gingen. De Ierse Nationalisten/katholieken en de Noord-Ierse Unionisten/protestanten en het gaat over de naam van de county en stad Derry of Londonderry.


Het is allemaal controversieel en een uitleg is niet makkelijk. De stad heet officieel Londonderry en de gemeente waar het in ligt heet Derry, maar omdat er meer katholieken in de 2de stad van Noord-Ierland wonen noemen ze het Derry. Vooral de bewegwijzering moet het ontgelden, het linkerbord is wat ze officieel gebruiken met de naam Londonderry, het rechterbord is het gedeelte London weggewerkt. Het middelste bord kom je tegen in Ierland en het is tweetalig, Doire is Derry in het Iers, om de boel maar nog eens op te fokken.


Bijvoorbeeld de haven heette lange tijd Londonderry Port maar is nu vernoemd naar de rivier Foyle. De luchthaven heet City of Derry Airport maar voor 1994 was het Londonderry Eglinton Airport, dus eigenlijk veranderen ze langzaam de naam naar Derry, dat geeft wat kwaad bloed.


De vlag van de stad is het bovenste deel hetzelfde als die van de stad Londen, al is de rest wat macaber met het skelet. Ook door al dat gedoe besloot de lokale voetbalclub Derry City FC de Noord-Ierse voetbalcompetitie in 1973 te verlaten en na veel moeite deel te nemen in de Ierse voetbalcompetitie vanaf 1985, waar ze twee landstitels en 5 Ierse bekers hebben gewonnen. Er was een compromis bedacht met Derry/Londonderry en dat streepje heet in het Engels “stroke” en dat is te vertalen in het Nederlands als “beroerte”, om die reden ging die naam ook niet door want je kan er één van krijgen. Aangezien ik de alfabetische volgorde volg en men de versie County Derry ietsjes meer prefereert, zijn ze nu aan de beurt.


County Derry is iets kleiner dan de provincie Limburg en heeft ongeveer 247 duizend inwoners. Trouwens 70% van de inwoners is katholiek en begin niet over de naam, draag ook geen kleding met de vlag van Groot-Brittannië erop en voetbalshirts van de Glasgow Rangers en Celtic is no-no. Voor de rest is het gebied groen en de stad Londonderry of Derry fotogeniek en heeft één van de compleetste stadsmuren van Europa en de rivier Foyle werkt er ook aan mee. Er is veel te zien tegenwoordig voor de toerist, the pubs zijn levendig met live Ierse folkmuziek en stadswandelingen langs plekken met geschiedenis. Verder met bier en brouwerijen gebruiken vaak lokale geografische of geschiedkundige namen voor hun bieren.


Nou brouwerij Northbound doet veilig en geven hun biernamen nummers met de bierstijl, maar daar ga ik zo mee verder. De brouwerij bestaat sinds 2015 en ligt in het dorpje Eglinton vlakbij het vliegveld waar ik eerder over had. Om meer controverse tegen te gaan brouwen voornamelijk Duitse bierstijlen en wat Amerikaanse bierstijlen, geval van succesvol omgaan met een situatie maar ik drie Duits geïnspireerde bierstijlen waarvan één tegenwoordig Pools is.1: Northbound 08 Kölsch en aangezien de naam beschermd is mag alleen in Keulen en iets buiten die stad mogen bieren Kölsch heten. Voor de veiligheid hebben ze er het woord Style op het etiket gezet. Deze heldere goudkleurige bovengistende bierstijl moet altijd 4,8% zwaar zijn, alleen deze Noord-Ierse versie is 5% zwaar. De smaak is gemiddeld bitter met zeer lichte tonen van citrus. Het nummer 08 slaat op de meting van het kleur van het bier, dit loopt van 4 tot 79. Dus hoe hoger het nummer, hoe donker het bier en nummer 8 is behoorlijk goudkleurig.2: Northbound 33 Sticke Alt en deze bierstijl heeft zijn origine uit Düsseldorf en omgeving, het is tevens een rivaal van Kölsch want bestel in Keulen nooit een Altbier. Altbier is een donkerbruin bovengistend bier dat zeer populair was voor de komst van Pilsener. Sticke is Düsseldorfs dialect voor geheim, af en toe brouwen ze een sterker Altbier en noemen ze het Sticke Alt. De Noord-Ierse versie is 5,5% zwaar en heeft ook die donkerbruine kleur. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd mout. De 33 slaat op het bitterheid gehalte beter bekend als IBU, het begint bij 0 en loopt tot 1000, maar 100 is wel de top. Dus hoe hoger het nummer, bitter het bier en met nummer 33 valt het nogal mee.3: Northbound 34 Oak Smoked is een Grätzer of Grodziskie, een bijna ter ziele gegane bierstijl uit Grodzisk Wielkopolski, Polen van 1793 tot 1918 was het Duits (Pruisisch) en het stadje heette Grätz. Deze bierstijl wordt gebrouwen met op eikenhout gerookte tarwe en is bovengistend, het lijkt op een Duitse Hefeweizen maar met gerookte smaak van tarwe. Dit bier is 4,7% zwaar en heeft licht troebel gouden kleur. De smaak is licht zurig en een beetje zoet bitter, tonen van karamel, koriander en wat rokerigheid. Typisch met deze bierstijl is de zurigheid dat men aan Champagne moet denken, dat bijnaam van dit bier “Champagne van Polen” is. Het nummer van dit bier slaat ook op de bitterheid.


DIt was County Derry en ergens volgende maand is Devon in Engeland aan de beurt, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.northboundbrewery.com/ https://www.facebook.com/Northboundbrewery
Reacties

Populaire posts