Bier+Randzaken April (3): Einbecker Mai-Ur-Bock - Duitsland
Einbecker
Mai-Ur-Bock
Op naar de (vermoedelijke) geboorteplek van Bockbier in het algemeen, de Duitse stad Einbeck in de deelstaat Nedersaksen. Mooi moment om deze bierstijl en zijn soorten te behandelen. Dus ontstaan in Einbeck en wordt er sinds de 13de eeuw gebrouwen, ze hadden daar al een beetje door dat er met een hoger alcoholpercentage bier konden exporteren. Het van bovengistend naar ondergistend gegaan in de eeuwen, in Nederland zijn er ook bovengistenden Bockbieren weer ontstaan in de jaren. Het is nog voornamelijk populair in Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Nederland, Tsjechië. Je ziet ook Belgische Bockbieren maar die brouwen ze uitsluitend voor de Nederlandse markt om er een graantje mee te pikken. Ik ga even vijf takken behandelen van de Bockbier familie.
1: Weizenbock wordt gebrouwen met tarwe in plaats van gerst. Door de tarwe is het bier troebel en kleur is bruin tot donkerbruin. Het alcoholpercentage is rond de 6% á 8%. Het werd voor het is gebrouwen in 1907 in Beieren door brouwerij G. Schneider & Sohn bekend van zijn Hefeweizen.
2: Eisbock de zwaarste van de familie want er zijn alcoholpercentages van 10% tot wel 57% bekend. Ontstaan in 1890 in Beieren bij brouwerij Kulmbach doordat een brouwersknecht vergat twee vaten met Bockbier binnen te zetten tijdens de koude winter. Voor straf moest hij het nog niet bevroren bier dat in het ijs zat opdrinken, geluk voor hem hij vond het lekker en de rest van het personeel uiteindelijk ook.
3: Doppelbock of in het Nederlands Dubbelbock en is ontstaan in 1733 in München bij brouwerij Paulaner. Het is het iets sterkere broertje van de gewone Bock met een alcoholpercentage van 7% tot wel 12%. Donkerbruin van kleur en verwarmend van smaak. In Duitsland eindigen de namen van de Doppelbockbieren met het woord -ator.
4: Maibock en ook wel Heller Bock, in Nederlands heten ze Meibock of Lentebock. Ze zeggen dat het Münchener Hofbräu de uitvinder van de lichter gekleurde Bockbier is, maar andere zeggen het komt uit Einbeck. De kleur is van helder goudkleurig tot amberkleurig. Het alcoholpercentage is rond de 6% á 7%. In Duitsland wordt deze Bockbier-soort het gehele jaar gedronken en in Nederland is het een seizoensbier.
5: Dunkler Bock is de originele en in Nederland beter bekend als Herfstbock, hier een seizoensbier en in Duitsland het gehele jaar. Altijd donkerbruin van kleur met een alcoholpercentage van rond de 6,5%. De smaak neigt naar het zoete en het geheel is verwarmend.
1
Dat gehad te hebben ga ik verder met de enige brouwerij uit de geboorteplaats van het Bockbier. Einbecker Brauhaus is een oudje en heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1378, in dat jaar leverden ze al bier in de stad Celle dat 104 kilometer ver lag. In die tijd ging bier niet de stad uit want het bederfde erg snel, behalve bier uit Einbeck dat overleefde reis wel. Het bier was later ook in Amsterdam, Baltische gebied, München, Bremen en Hamburg onder andere verkrijgbaar. Vooral in het toenmalige hertogdom Beieren was het bier gewild totdat een hertog de Beierse brouwers beval Bockbier te gaan brouwen. Dat deden ze zo goed dat er zoals jullie al lezen dat er wat Bockbier-soorten zijn ontstaan in Beieren. Ze zijn erg trots op hun Bockbieren en ze brouwen er vijf en hier komen ze.
1: Einbecker Winter-Bock gebrouwen voor de wintermaanden en hun Doppelbock. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is helder donkerbruin met een robijnrode gloed. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en lichtjes iets wat op rum lijkt.
2: Einbecker 1387 een poging om de middeleeuwse versie te brouwen. Ook staat op het etiket de tekst Ainpöckisch Bier, dat oud-Beiers dialect voor “bier uit Einbeck” en het woord Bockbier is hieruit ontstaan. Einbeck Bier>>>Ainpöckisch Bier>>>Ein Bock Bier tenslotte Bockbier, die bokken die zijn er toevallig ook bij verzonnen. Het bier is een Heller Bock en de kleur is licht troebel oranje met een alcoholpercentage van 6,7%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, beetje citrus en iets van honing.
3: Einbecker Ur-Bock Hell is dus een Heller Bock met een heldere gouden kleur en een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en iets van grapefruit. Trouwens het woordje “ur” betekent “origineel” en als je ergens de eerste mee bent mag je dat woord voeren met je product in Duitsland.
4: Einbecker Ur-Bock Dunkel de über oer-Bockbier en deze mag het woordje “ur” zeker dragen. We kunnen dit bier wel beschouwen die al die Bockbieren in de wereld hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Het bier heeft de originele alcoholpercentage van 6,5% en de heldere donkerbruine kleur met robijnrode gloed. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel en geroosterd mout.
5: Einbecker Mai-Ur-Bock speciaal voor de lente en het is dus ook een Heller Bock. Het verschil met de Ur-Bock Hell die is het hele jaar verkrijgbaar en de Mai-Ur-Bock heeft een heldere oranje kleur. Het alcoholpercentage is ook hetzelfde, de smaak is iets minder zoet en bitter. Het heeft tonen van karamel en iets van honing.
Dit was een bierverhaal voornamelijk voor het voorjaar, plus tips voor het rest van het jaar. Ze brouwen ook nog andere bieren maar die doe ik ergens volgend jaar, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.einbecker.de/home-en.html https://www.facebook.com/einbeckerbrauhaus
Reacties
Een reactie posten