Bier+Randzaken = - Verenigde Staten / Colorado

 

Coors 

Banquet Beer


Het tweede Molson Coors verhaal en dit keer het Coors gedeelte, voor wat geschiedenis moeten we eerst naar 1847 om precies te zijn Pruisen. In het plaatsje Barmen werd Adolph Hermann Josef Kuhrs geboren, Barmen is tegenwoordig onderdeel van de stad Wuppertal. Na zijn moeders dood verhuisde de familie naar Dortmund in 1862 waar hij in de leer ging bij een brouwerij maar ook zijn vader overleed dat jaar. Op zijn 15de wees geworden bleef hij nog werken bij diverse brouwerijen tot hij 1868 als verstekeling op een boot in de Verenigde Staten terechtkwam. 


Daar aangekomen als illegale immigrant en daar verengelste hij zijn naam in Adolph Herman Joseph Coors. Deed hier en daar wat werk waaronder ook als brouwer, kwam hij in 1872 uiteindelijk in Denver, Colorado terecht. Daar werkte hij een maand als een hovenier om vervolgens een bottelarij te kopen met een vennoot om snel alles te bezitten. In 1873 kocht hij samen met banketbakker Jacob Schueler een leegstaand pand in het stadje Golden wat ten westen van Denver ligt. Het pand werd gerenoveerd en verbouwd tot Golden Brewery, in 1874 werd het eerste bier gebrouwen.


In 1880 kocht Adolph Coors zijn partner uit en daarvoor veranderde hij de brouwerij naam in Coors Golden Brewery. Het ging goed met het bedrijf voor jaren totdat de beruchte Drooglegging 
gooide boel op de kop die van 1920 tot 1933 duurde. Er werd in plaats van bier volop ingezet op gemoute melk en alcoholvrij bier om toch nog iets te verdienen. Ook ging men cement vervaardigen, porselein en keramiek maken, deze tak bestaat nog als CoorsTek. Tot overmaat van ramp pleegde oprichter Adolph Coors zelfmoord tijdens een vakantie in Virginia Beach door uit een raam te springen van zes hoog. Dit gebeurde in 1929 en deze zaak is nog steeds een vreemde gebeurtenis.


Na de Drooglegging hadden ze bij Coors de boel overeind gehouden en konden weer gaan brouwen. Wel bleven ze regionaal opererende brouwerij en was het een lange tijd verkrijgbaar in Colorado en tien staten eromheen zoals Californië en Texas. Zo rond 1965 was Coors de 4de brouwerij van het land en dat alleen in die elf staten. Dit leverde het merk een mythische status op in het oosten van de Verenigde Staten want daar mocht het niet verkocht worden. Dus wie in het oosten een doos Coors meenam kon de sier maken want nam je meer mee dan was het smokkel. Dit werd duidelijk gemaakt in de achtervolgingsfilm The Smokey and the Bandit uit 1977 waar twee gasten een trailer vol Coors van Texas naar Georgia moesten brengen met de politie op de hielen. Halverwege jaren 80 is bier van Coors te koop in alle staten.


In 2002 namen ze een gedeelte van de Britse brouwerij Bass over van Inbev (nu AB-Inbev) en ging men voor het eerst overzees te werk. In 2004 ging men een fusie van gelijke aan met het Canadese Molson om Molson Coors te worden. In de Verenigde Staten gaat SABMiller in 2008 een joint venture aan met Coors om hun Amerikaanse belangen te behartigen in de vorm van de Miller Brewing Company uit Milwaukee. De naam van deze onderneming werd dus MillerCoors maar SABMiller fuseerden met cq overnamde door AB-Inbev in 2016 kreeg Molson Coors de volledige zeggenschap over Miller en wat afgestoten brouwerijen in diverse landen die bij SABMiller hoorde.Dan gaan we verder met de bieren en omdat dit een grote Amerikaanse brouwer is zal ik de vlakheid-schaal hanteren want presteren daar erg goed om hun bier nogal neutraal te laten smaken. De vlakheidschaal loopt van 1 tot 5, hoe hoger hoe smaakvoller. Alhoewel Coors pasteuriseert als één van de weinige Noord-Amerikaanse brouwers hun bier niet, dus het heeft enige smaak.


Coors Banquet Beer bestaat sinds zo'n beetje vanaf het begin en heeft zijn naam te danken aan mijnwerkers die het dronken in feestzalen en als die er niet waren in feesttenten. In het Engels heet dat "banquet halls" of "banquet tents" en de naam werd officieel in 1937. Deze Lager heeft een alcoholpercentage van 5% en een heldere gouden kleur. De smaak is zeer licht droog bitter met lichte tonen van zoete maïs en fruitigheid. (3/5)Coors Light en daarbuiten heet het simpelweg Coors, dit bier is de Light Beer variant van de Banquet Beer. Beetje grote Amerikaanse brouwer heeft een Light Beer in het portfolio en Coors Light is er sinds 1978. Door het zilver gekleurde blikje en verpakking heeft het merk de bijnaam "Silver Bullet" gekregen. Deze Lager heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer licht droog bitter en heeft zeer lichte tonen van zoete maïs en fruitigheid. (2/5)Coors Pure Light Beer en deze is iets anders, gebrouwen met biologische ingrediënten wat men Amerika "organic" noemt. Het heeft een nog lagere alcoholpercentage dan de Coors Light, namelijk 3,8% maar de kleur is helder goud. Licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van citroen, appel en iets van karamel. Ondanks het lagere alcoholpercentage is de smaak beter dan de Coors Light het meest verkochte merk van de brouwerij. (3/5)
 Keystone Light is het volgende Light Beer maar dit is wel het b-merk van Coors. Geïntroduceerd in 1989 om een nog doordrinkbaarder bier aan te bieden, dus een nog smaaklozer bier. Vermoedelijk vernoemd naar het skioord Keystone op een anderhalf uur rijden van Golden. Deze Lager heeft een alcoholpercentage van 4,1% en is qua smaak vergelijkbaar met Coors Light maar dan nog vlakker. (1/%)Barmen Pilsener is het resultaat van een microbrouwerij binnen de Coors Brewery in Golden. Hier brouwen ze wat specialer bier, in ieder geval ze proberen het. In dit geval brouwen ze een Pilsener ter ere van de geboorteplaats van Adolph Coors, Barmen wat tegenwoordig onderdeel is van Wuppertal. Het alcoholpercentage is 5,1% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen en karamel. (4/5)Batch 19 is ook het resultaat van die microbrouwerij en is afgeleid van een recept uit 1919. Naar het schijnt werden de vaten van dit bier een jaar later vernietigd toen de Drooglegging begon en niemand heeft het kunnen drinken. Deze zogenaamde pre-prohibition Lager is iets donkerder helder goud van kleur en het alcoholpercentage is 5,5%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus, karamel en licht geroosterd mout. (4/5)George Killian's Irish Red kan eigenlijk een eigen bierverhaal hebben maar ik doe dat op een ander moment uitgebreider. Een Irish Red Ale is eigenlijk een bovengistende bierstijl maar dit biermerk is een Amber Lager, wel is het ervan af geleid. Het heeft toestemming gekregen van Heineken die rechten van dit oorsprong Ierse biermerk om het te mogen brouwen. Wel is de bierstijl Red Ale door dit merk populair geworden in Noord-Amerika ondanks dat het een Amber Lager is. Het alcoholpercentage is 5,4% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en fruitigheid. (5/5)


Dit waren zeven bieren van ze en het volgende Molson Coors bierverhaal speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk, volgt nog de link en een filmpje. Link naar Molson CoorsReacties

Populaire posts