Bier+Randzaken = Orkney Skull Splitter - Schotland

 

Orkney 

Skull Splitter


Brex-beer-it-thema deel 65 en we zijn terug in Schotland en het raadsgebied is Orkney, een archipel in het noorden. In het Nederlands wordt het raadsgebied de Orkneyeilanden genoemd en vroeger en nog geaccepteerde schrijfwijze is de Orkaden. De Noren noemden die eilanden Orkneyjar want die hebben het lang in bezit gehad, straks daarover meer. Het landoppervlakte is te vergelijken met zes keer de gemeente Amsterdam en qua bevolking is het laag, ongeveer 22 duizend wat het minste is van alle raadsgebieden.De vlag verraad het Scandinavische verleden van de eilandgroep, de kleuren geel en rood komen van het wapen van Noorwegen en Schotland, het blauw komt van de Schotse vlag. Orkney kwam in handen van de Vikingen aan het einde van de 8ste eeuw aan en gebruikte als een basis om invallen te plegen in de rest van Groot-Brittannië. Zo rond 1100 hoorde het bij het koninkrijk Noorwegen en dat bleef zo tot 1472 na het huwelijk van Jacobus III van Schotland met Margreet van Denemarken. Er was een bruidsschat met het huwelijk gemoeid maar het geld kwam er nooit. In plaats daarvan werden Orkney maar ook Shetland verpand door de koning van Denemarken, tevens ook koning van Noorwegen. In ieder geval de Schotten hebben het nooit meer teruggegeven. 


Er wonen al zo'n 8000 jaar al mensen op de Orkneyeilanden en de stenentijd bewoners hebben veel bouwsels achtergelaten. Het zijn voornamelijk steencirkels, grafheuvels, monolieten en nederzettingen. Deze zijn te bezoeken op het grootste eiland van het archipel genaamd Mainland, tevens staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst onder de naam Heart of Neolithic Orkney. Moet er wel bijzeggen dat die mensen een goede kennis hadden van wiskunde met het bouwen van die dingen. 


Het raadsgebied Orkney bestaat uit 70 eilanden waarvan er 20 bewoond zijn en 2/3 op Mainland woont. Het ruige gebied en het Scandinavische culturele verleden trek de avontuurlijke toerist aan die tegen wind en regen kan. Door al die eilanden is er veel te zien en doen zo heeft het eiland Rousay staat vol archeologische vindplaatsen en heeft als bijnaam Egypt of the North. Het eiland Hoy waar je uitstekend lange wandelingen kan maken langs dramatische kliffen. Het eiland  Westray waar men in de lente grote groepen papegaaiduikers kan spotten. Het eiland Sanday zijn de mooiste stranden te vinden voor een wandeling want zonbaden is er moeilijk door de ligging. Het eiland Sharpinsay is het victoriaanse Balfour Castle te zien en er zijn twee vogelreservaten. Tenslotte Mainland waar alles wat men nodig heeft er wel kan vinden.


Dan kunnen nu wel overgaan naar het biergebied en het is bescheiden met twee brouwerijen. Van beide brouwerij ga ik drie bieren behandelen en begin met de jongste.


Swannay Brewery is opgericht in 2005 door Rob Hill die had gewerkt bij eilandgenoot Orkney Brewery maar ook bij Moorhouse's Brewery in Engeland. Hij kwam kijken voor een klok naar Swannay Farm in 2003 om er in 2005 terug te keren om de boerderij te kopen. Hij noemde het Highland Brewing Company en tien jaar later kreeg het de huidige naam. De brouwerij is te vinden op Mainland en om precies te zijn in het noordelijkste deel. De bedoeling is om niet te snel succes hebben en alles in kleine stapjes te zetten. Link naar Swannay Brewery


Scapa Special is een Pale Ale en het meest verkochte bier van de brouwerij. Het bier is vernoemd naar de strategisch gelegen baai Scapa Flow waar de Britse vloot haar hoofdkwartier had tijdens de twee wereldoorlogen. Op het artwork is te zien dat een Duitse oorlogsboot tot zinken gebracht en door hier te klikken kan je verder over lezen. Het bier is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van citrus, karamel en iets van honing.Orkney Blast en de biernaam heeft te maken met een krant speciaal voor de troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het artwork is afgeleid van het logo van die krant en door hier te klikken kom je op een site om het te bekijken. De bierstijl wordt beschreven als een India Pale Ale en Barleywine hybride en op de twee bier review website noemen ze het een Strong Ale. In ieder geval heeft het bier een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet met een bescheiden bitter en heeft tonen van sinaasappel, citroen, karamel, honing en hars.Old Norway en de biernaam heeft te maken met een opvraging van een Viking  plaquette met twee draken erop gevonden op een strand. Naar het schijnt is de plaquette gebruikt tijdens een viking bootbegrafenis en als je hier klikt kan je zien hoe het eruit ziet. Het bier is een Barleywine met een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit, kruiden en wat branderige alcohol.Orkney Brewery is opgericht in 1988 en is in het westen te vinden van Mainland vlakbij het gehucht Quoyloo en niet ver van het stadje Stromness. Opgericht door Roger White en gebruikte een oude schoolgebouw in het gehucht Sandwick vlakbij de archeologische vindplaats Skara Brae. De oude eigenaar ging met pensioen en verkocht de brouwerij aan Atlas Breweries uit Nairn in 2004. De boel kreeg een overkoepelde naam namelijk Highland & Islands Breweries. Dit duurde maar kort want in 2006 nam Norman Sinclair een inwoner van Orkney de zaak over. Veranderde de overkoepelde naam naar Sinclair Breweries en de beide brouwerijen zijn nog open onder eigen naam. Link naar Orkney Brewery


Dark Island is een Scotch Ale en is het vlaggenschip van de brouwerij. Het artwork siert volgens mij de steencirkel van Ring of Brodgar die qua perfecte rondheid niet onder doet voor Stonehenge. Vermoedelijk hebben ze de midwinterzon gebruikt en dat kan een net geen donker eiland opleveren. Het alcoholpercentage is 4,6% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, donkerfruit en iets van turf.
Red MacGregor en het figuur op het artwork is een ware Schotse Robin Hood en zijn naam was Robert Roy MacGregor (1671-1734), beter bekend als Rob Roy. Een in ongenade edelman die op maffiose wijze vee beschermde van rijke boeren en adel. Die in problemen kwam doordat hij een schuld niet kon terug betalen en zich door Schotland heen vocht. Het bier is een Red Ale en heeft een alcoholpercentage van 4% met een helder amber kleurtje. De smaak is zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout, karamel en een beetje rode bessen en drop.Skull Splitter en dat is in het Nederlands "schedel kliever" wat de bijnaam was van Thorfinn Torf-Einarsson, een 10de eeuwse Vikinghoofdman. De Vikingen waren bekend om gewelddadig handelen en dan begrijpen men de bijnaam wel. Wie het niet begrepen was een alcoholwaakhondgroep die klachten kregen over de gewelddadige naam. De brouwerij moest uitleggen over het hoe en wat van de naam. dat het gebaseerd was op een historisch bestaande figuur. Dat was de redding van het bier anders hadden ze een andere naam moeten kiezen. Het bier is een Scotch Ale en het heeft een alcoholpercentage van 8,5% met een heldere robijnrode kleur. De smaak is redelijk zoet met een licht bittertje en heeft een tonen van karamel, gekonfijt suiker, donker fruit en een beetje geroosterd mout en drop.

 

Dat was het archipel Orkney en het volgende Brex-beer-it verhaal speelt zich af in Engeland. Tenslotte volgen er twee filmpjes.

 

Reacties

Populaire posts