Bier+Randzaken = Moorhouse's Black Cat - Engeland

Moorhouse’s

Black Cat


Brex-beer-it thema deel 49 en dit keer in het Engelse graafschap Lancashire wat vernoemd is naar de stad Lancaster wat ooit de hoofdstad, tegenwoordig is het de stad Preston. Het graafschap is te vinden in het noordwesten boven de steden Manchester en Liverpool, ooit hoorden ze ooit bij Lancashire maar in de jaren 70 werden ze een eigen graafschap met een lichtelijk andere naam. Liverpool en een stuk van Lancashire werd Merseyside en voor Manchester geldt hetzelfde en dat werd Greater Manchester waar ik al een verhaal over heb geschreven. Het huidige Lancashire is dus sinds 1974 ongeveer iets groter dan de provincie Zuid-Holland en ongeveer 1,2 miljoen inwoners.



Al voelen ze in Merseyside en Greater Manchester nog dat ze nog een onderdeel van Lancashire zijn. Je kan zeggen dat de industriële revolutie hier begonnen in het stadje Oswaldtwistle waar de Spinning Jenny werd uitgevonden in 1760, een handspinmolen die vele malen beter was dan het ouderwetse spinnenwiel. Gauw kwamen er andere weefgetouwen en ook met een stoommachinevariant zodat er meer garen konden worden gesponnen. Dus dorpen zoals Manchester, Liverpool, Blackburn, Preston, Oldham en Wigan groeide uit steden zoals we ze nu kennen, voornamelijk industriële vergane glorie die opgepept wordt.



Maar laten we kijken wat het huidige Lancashire te bieden heeft  laten we beginnen in het westen van Lancashire. Dat ligt aan de Ierse Zee met wat aardige stranden en één van de oudste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk waar met de komst van de spoorweg in 1840 ook het gewone volk erheen ging. Je kan het met ongeveer 139 duizend inwoners tellend Blackpool zien als de Britse Scheveningen en Zandvoort. Blackpool heeft wel meer zoals drie pieren, pretpark, waterpark, dierentuin en de Blackpool Tower (158,1 m) wat het Britse antwoord was op de Eifeltoren. Ook heeft de stad een tramlijn en was tot 1991 de enigste plaats in het Verenigd Koninkrijk met die vorm van openbaar vervoer. Tijdens het toeristenseizoen rijden er ook dubbeldekkertrams als enige stad in het Verenigd Koninkrijk.


Het noorden wordt een groot gebied ingenomen door Forest of Bowland en dat is een groot natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit valleien en heuvels met hier en daar heide en veen. Het is een belangrijke plekken om korhoenders te spotten om eventueel te fotograferen en er zijn ook andere zeldzame vogels zoals de blauwe kiekendief. Grote wilde dieren zijn er niet meer maar je kan ze wel zien in het Bowland Wild Boar Park waar ze onder andere wilde zwijnen, herten, geiten en lama's houden. Het is ideaal als wandelgebied en voor fietstochtjes.


In het zuidoosten zijn er de oude industriesteden ondere andere Blackburn, Preston en Burnley te vinden en deze plaatsen zijn overgeheveld naar Greater Manchester waar het gebied in overloopt. Burnley (+/-73 duizend inw.)was ooit een steenkolenstad en waren genoeg katoenfabrieken, tegenwoordig is er een sterke productiesector behouden. Preston (+/- 114  duizend inw.) behalve het industriële verleden hebben ze met Preston North End F.C. Het is de allereerste Engelse landskampioen en gelijk is het de allereerste landskampioen ter wereld, het gebeurde allemaal tijdens het seizoen 1888-1889. Dat seizoen wonnen ze 18 keer, 4 keer gelijk en geen wedstrijd verloren en ook werd de FA Cup gepakt, wat ook een primeur was. Blackburn (+/- 117 duizend inw.) teert op zijn katoenfabrieken verleden want de de Spinning Jenny werd vlakbij uitgevonden, de textiel heeft het uitgezongen tot 1976. In de jaren 60 trok de stad gastarbeiders uit Pakistan en India aan wat tegenwoordig veel keuze aan restaurants heeft opgeleverd uit keukens van die landen.


Een veelzijdig gebied is het graafschap Lancashire zeker wel al wordt het overschaduwd door Yorkshire, trouwens voor elke windrichting hebben ze een graafschap met de naam Yorkshire. Verder met het biergedeelte en dat zit het wel goed mee, met twee oude brouwerijen, een zielloze brouwerij in Samlesbury wat bij AB-Inbev hoort en ongeveer 40 kleinere brouwerijen van na 1994. Laat ik er vijf behandelen om een idee te krijgen wat hier te drinken is.


AB-Inbev UK bezit de brouwerij in Samlesbury sinds dat voorloper Interbrew brouwgroep Whitbread in 2000. Whitbread een brouwerij in Londen breidde uit in 1972 met het openen van een spiksplinternieuwe brouwerij om in licentie Heineken te brouwen. Nu worden er AB-Inbev merken gebrouwen zoals Stella Artois, Budweiser, Brahma, Bass, Boddington's maar ook het Whitbread merk Gold Label wat ze ooit van het Schotse Tennent's hebben overgenomen. Gold Label is een Gerstewijn met een alcoholpercentage 7,5% met een heldere goudoranje kleur. De smaak is overdreven zoet met een behoorlijk shot branderige alcohol met tonen van uitgeschoten karamel en zoete maïs maar ook wat gedroogd fruit. 



Brouwerij Lancaster (2005) en komt uit het gelijknamige stadje en naamgever van het graafschap Lancashire. De rode roos van huis Lancaster is het logo en tijdens de Rozenoorlogen (1455-1485) werd er getreden tegen huis York om de troon van Engeland, York gebruikte de witte roos. Uiteindelijk ging huis Tudor met de kroon vandoor en de rozen werden verenigd. De brouwerij probeert zelfvoorzienend te zijn met zonnepanelen, eigen gemalen mout en vervolgens de resten daarvan door eigen varkens worden opgesmikkeld. Lancaster Black is een Stout en zo als jullie weten is de kleur ondoorzichtig zwart, het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak begint licht zoet bitter maar eindigt droog met tonen van geroosterd mout, pure chocolade, fruitigheid en een zweem rookmout. Link naar brouwerij Lancaster



Brouwerij Rivington (2015) te vinden buiten het dorp met dezelfde naam maar om daar te komen moet men de brug over het Lower Rivington Reservoir heen, een stuwmeer. Geïnspireerd door wat er op biergebied is gebeurd in Manchester maar dan hetzelfde doen in het landelijke Lancashire. Ze hebben een boerderij omgebouwd tot brouwerij met proeflokaal en wie van kamperen houdt kan er ook terecht, want ze hebben ook een camping. Rivington Never Known Fog Like It en de Engelse tekst betekent "nooit zo'n mist gekend", want het 5,2% zware bier heeft een troebel oranje kleur. Het bier is een New England Pale Ale wat afgekort kan worden als NEPA, dit is de lichtere broer van de New England India Pale Ale oftewel NEIPA. De smaak is heftig droog bitter met fruitige zoetigheid, tonen van grapefruit, mandarijn, citroen, mango en abrikoos. Link naar brouwerij Rivington 



Brouwerij Thwaites (1807) oorspronkelijk komt de brouwerij uit Blackburn maar door wanbeleid moest de boel gered worden. Door het gebouw en grond te verkopen, twee belangrijkst merken Wainwright's and Lancaster Bomber en het grootste deel van de bieractiviteiten werden verkocht aan brouwgroep Marston's. Een kleinere brouwerij werd net buiten Blackburn geopend in het dorpje Mellor Brook. Jullie zullen wel begrijpen dat het personeel hier niet blij mee waren en besloten wat letters van de brouwerijnaam op de gevel te verwijderen om duidelijk hun ongenoegen te blijken. Het zijn de letters H, I, en E en dan krijg je "twats" en dat betekent zachtjes gezegd "eikels". Eigenlijk zou ik hier een verhaal dat op zichzelf staat over schrijven. Thwaites Crafty Dan 13 Guns en Crafty Dan is een brouwketel die wordt gebruikt om eenmalige speciale bieren te brouwen waarvan sommige in het vaste programma terecht komen, dit is zo'n bier. Het is een salut aan de originele 13 staten van Amerika en daarom is de bierstijl een India Pale Ale, het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is helder amber. De smaak is droog bitter met wat tonen van karamel, grapefruit en perzik. Link naar brouwerij Thwaites
  


Brouwerij Moorhouse's (1865) is te vinden in de stad Burnley in het oosten van Lancashire. Opgericht door William Moorhouse en dat was geen brouwer maar een mineraalwaterproducent tot ze die tak verkochten aan brouwerij Thwaites in 1930. In de beginjaren van de 20ste eeuw gingen ze licht alcoholische kruidenlikeuren verkopen en ook frisdranken. Maar het bier kwam er pas bij in 1978 door een overname en vanaf dan had men moeite om geld te verdienen en ook sluiting dreigde. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en de bieren worden geïnspireerd door het landschap van Lancashire wat door de veengronden mystrieus over kan komen. Moorhouse's Black Cat is een bier dat ik van fles heb gedronken en is op dit moment alleen van het vat maar dat kan in de toekomst wel veranderen. Het bier is vernoemd naar de vermeende waarnemingen van mysterieuze grote zwarte katten in het Britse landschap. De bierstijl is Mild en heeft een zeer donkerbruine kleur met een alcoholpercentage van 3,4%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en wat drop. Link naar brouwerij Moorhouse's


Zo dat was Lancashire en het volgende Brex-beer-it verhaal is in het midden van Engeland, volgt nog een filmpje. 




Reacties

Populaire posts