Bier+Randzaken = La Trappe Isid’or - Nederland
La Trappe Isid’or
Brouwerij de Koningshoeven of ook bekend als La Trappe Trappist en dat betekent dat het weer eens tijd is voor een Trappistenbrouwerij verhaal. Het begon allemaal in 1881 nadat Franse trappistenmonniken wegens mogelijke verdrijving van hun klooster Abdij Mont du Cats en omdat voor te zijn zochten ze een toevluchtsoord. Dominique Lacaes de abt zond een pater genaamd Sébastien Wyart die ooit voor de Pauselijk Zoeaven heeft gediend. De Pauselijke Zoeaven een legereenheid van de Kerkelijke Staat, een land dat het midden van Italië besloeg wat nu het ieniemienie landje Vaticaanstad. Wie Zoeaaf wilde worden moest een mannelijke ongehuwde vrijwilliger zijn die Rooms-Katholiek was en tussen de leeftijd 16 en 40 jaar. Die mannen kwamen vanuit heel Europa en na de eenwording van Italië in 1870 waren ze niet meer nodig.
Sébastien Wyart kende wat dienstmakkers uit Nederland en die hadden wel een idee voor een toevluchtoord. Via Antoine Arts zijn oude luitenant en pater de Beer van de Fraters van Tilburg leerde hij Caspar Houben een Tilburgse fabrikant kennen. Deze man die drie hoeven bezat met de naam de Schaapskooi en die door de vroegere koning Willem II had laten bouwen. De trappistenmonniken kregen de drie hoeven in bruikleen en richtte doe boel in als een primitief klooster. Het begin was nogal een armoedig gebeuren en de boerderij werd uitgebreid maar pas dat dom Nivardus Schweykart een brouwerszoon uit München besloot meer bier te gaan brouwen, ging het financieel beter. Willibrordus Verbruggen de volgende dom en dat is de baas in het klooster want de Schaapskooi was nog abdij, wat wel onder zijn leiding werd gerealiseerd in 1891. Ook voerde hij een financieel wanbeleid dat de abdij bijna ten onder ging maar de nieuwe abt Simon Dubuisson kreeg de boel weer op de rails en ging de boel
Nou heb ik al een verhaal geschreven over La Trappe Quadrupel en zijn barrel-aged broertje en ook La Trappe Witte Trappist kwam voor in bierverhaal over Nederlandse commerciële Witbier. In dit verhaal komen de overige zeven nog voor en ze zijn door het godganse land verkrijgbaar maar je kan ook naar hun proeflokaal net buiten Tilburg gaan voor wat extra beleving. Of ook naar de abdijwinkeltje waar het bier en andere dingen te koop zijn. De bieren komen in volgorde van stijgend alcoholpercentage voorbij.
La Trappe Puur is Belgische Ale en met een alcoholpercentage 4,5%, gebrouwen met biologische ingrediënten. De kleur is lichtjes troebel goudkleurig en het heeft een mild droog bittere smaak met lichte tonen van citrus en wat karamel.
La Trappe Blond is het antwoord op het succes van Leffe Blond want dat is normaal gewoon je concurrent kopiëren en als het kan beter doen. Deze Blonde Ale heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel goudkleurig. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel en een beetje karamel.
La Trappe Bockbier en de enigste Dunkler Bock die gebrouwen wordt door trappisten en wacht maar op de bieren van Spencer die zijn allemaal uniek. Gebrouwen voor de gure herfstdagen is deze helder donkerbruin gekleurde bier met een alcoholpercentage van 7% bedoeld. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, wat geroosterd mout en gedroogde pruim.
La Trappe Dubbel en de bierstijl die traditioneel bij een abdij- of trappistenbier hoort en Westmalle heeft het uitgevonden. En het eerste speciaalbier naar de hervorming in de jaren 80 die de trappisten hadden doorgevoerd. Het alcoholpercentage is 7% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van chocolade, wat chocolade, wat gedroogd fruit en wat noten.
La Trappe Isid´or en mijn persoonlijke topper van deze brouwerij en daarom de titel van het verhaal. Sinds 2009 op de markt ter ere van het toen 125-jarig bestaan,vernoemd naar broeder Isidorus de eerste brouwer en de bierstijl is Belgian Strong Ale. De kleur is helder amber en het alcoholpercentage is 7,5%. De smaak is kruidig zoet bitter met tonen van karamel, amandel, banaan en wat koriander.
La Trappe Tripel als er een Dubbel wordt gebrouwen dan mag een Tripel nooit ontbreken. Ook deze bierstijl hebben we aan Westmalle te maken en ieder geval de heldere oranje en/of gouden kleur is toch hun idee. La Trappe Tripel heeft een troebel oranje kleur en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is bitterzoet met tonen van sinaasappel, karamel, beetje perzik, lichtjes banaan en koriander.
Dat was het wel en wee van Neerlands oudste trappistenbrouwerij en volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij de Koningshoeven
Reacties
Een reactie posten