Bier+Randzaken Oktober (6): Westmalle Tripel - België

Westmalle Tripel



Dit maal twee klassiekers en de brouwers die de Tripel een gouden/oranje kleur gaven, waar vervolgens de concurrentie handig op het succes meeliften. Brouwerij der Trappisten van Westmalle één van de elf trappistenkloosters die brouwen en ze komen uit Westmalle, gemeente Malle, provincie Antwerpen. Eerst een stukje geschiedenis over het klooster, dat klooster heet officieel abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle en werd gesticht in 1794. De Franse Revolutie ging flink tekeer en ook in Normandië waar ook het klooster La Trappe te vinden is in het gehucht Soligny-la-Trappe, een groepje monniken waren er klaar mee en vluchtte naar het noorden. België bestond nog niet maar het gebied hoorde bij Oostenrijk, de bisschop van Antwerpen gaf ze een boerderij met de toepasselijke naam “Nooit Rust”. Maar later in hetzelfde jaar vielen de Fransen de Oostenrijkse Nederlanden binnen en de monniken vluchten naar het toenmalige hertogdom Westfalen. 


In 1802 mochten ze terugkeren naar Westmalle maar Napoleon sloot in 1811 toch alle trappistenkloosters in het Franse keizerrijk. Na de val van Napoleon kwamen ze weer terug maar nu ligt Westmalle in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en koning Willem I wilden ook de trappistenkloosters sluiten maar de monniken konden bewijzen dat ze nuttig waren. Na 1830 ligt Westmalle in België en in 1834 werd het klooster gepromoveerd tot abdij en mochten ze een drank creëren. Dat moest wel het meest gedronken drank van de regio zijn, in België is dat bier en dat werd dus gebrouwen. 


In 1836 was het jaar dat het eerste bier werd gebrouwen en op 10 december dat jaar voor het eerst geschonken bij de lunch. Het klooster groeide en breide uit, nieuwe kloosters werden her en der gesticht en de Wereldoorlogen werden goed doorstaan. Dus we gaan nu verder met het bier, ze brouwen er drie bieren waarvan twee bijna overal te koop zijn.


1: Westmalle Extra is het refterbier en eigenlijk alleen in het klooster te drinken bij het middagmaal, gasten van het klooster krijgen dit bier ook te drinken bij dat maal. Het wordt tweemaal per jaar gebrouwen, met geluk brouwen ze teveel en dan verkopen ze het aan drankhandelaren of aan de poort van het klooster. Extra heeft een alcoholpercentage van 4,8% en een heldere gouden kleur. Bitterzoet van smaak met tonen van appel, banaan, en iets kruidigs, lijkt op de Tripel maar dan de light-versie.



2: Westmalle Dubbel werd voor het eerst gebrouwen in 1926 zoals we die nu kennen, maar in 1856 werd al een donker bruin bier gebrouwen naast het refterbier. Dus in 1926 maakten ze hem zwaarder door de gebruikte ingrediënten te verdubbelen, en zo ontstond de naam Dubbel. Als ik het goed heb was het 's-werelds eerste Dubbel bierstijl die flink nageaapt is met prachtige en goede varianten en ook wat mindere brouwsels. Dubbel heeft een alcoholpercentage van 7% en een licht troebele bruine kleur. Tonen van banaan, karamel, gedroogd fruit en kruiden.



3: Westmalle Tripel werd voor het eerst gebrouwen in 1956 maar in 1933 hadden ze al een zwaarder bier met de naam Westmalle Superbier maar deze had nog niet de kleur van nu. In 1956 was het wel het geval  en alleen smaak werd aangepast, het ging Tripel heten. Dit werd wel de maatstaaf voor ander Tripels net als de Dubbel, vele versies zijn er gebrouwen. Tripel heeft een helder gouden/oranje kleur met een alcoholpercentage van 9,5%. 
De smaak is zoet bitter met tonen van citrus, banaan en kruiden.


Inschenk tip neem een fles van de Dubbel en Tripel en giet de helft van beide in een Westmalle glas, dit doen ze bij Café Trappisten aan de overkant van de weg van het klooster. Café Trappisten fungeert als het proeflokaal van het klooster, men kan er de Westmalle bieren en fanmateriaal kopen. https://www.trappistwestmalle.be/nl http://www.trappisten.be/



Reacties

Populaire posts