Bier+Randzaken Oktober (1): Piraiki/Πειραικη Premium Lager Beer - Griekenland

Piraiki/ Πειραικη Premium Lager Beer


Man man wat zijn die Grieken diep door het stof gegaan met hun economisch crises en op één of andere manier schieten de brouwerijen in Griekenland als paddenstoelen ook uit de grond. Laat ik een rondje brouwerijen en hun bier doen in de Griekse hoofdstad Athene en voorsteden. Voor het geval dat men de behoefte heeft om de Akropolis en dergelijke te bezoeken, altijd handig om na afloop een Grieks speciaalbiertje te drinken. Ik behandel alleen de 5 brouwerijen met echte ketels, maar er zijn er nog 6 brouwhuurders die zal ik wel vermelden onderaan het verhaal. Moet men niks hebben van Grieks speciaalbier, kan men terecht bij Amstel, Heineken, Mythos of Fix.


Maar eerst wat over Athene wat ongeveer 700 duizend inwoners telt, maar met alle voorsteden erbij komt de teller op bijna 4 miljoen. Het is ook hoofdstad van de periferie Attica, een periferie is een Griekse variant op een provincie. Attica is een driehoekig schiereiland met wat bergen en de hele agglomeratie van Athene, beetje natuur en wat eilanden. Laat ik in het kort wat Atheense wijken behandelen, vind de beroemde Akropolis en vind je deze wijken eromheen. Tussen haakjes staat het dichtstbijzijnde metrostation, het enige openbaar vervoer dat nogal vlot gaat in Athene.


 Plaka/Πλάκα ligt oostelijk aan de voet van de Akropolis, is het charmante historische gedeelte van Athene met smalle straten en trappen. Hier zijn wat Romeinse ruïnes te zien, veel winkeltjes, restaurants en barretjes (Ακρόπολη/Akropoli).


Monastiraki/Μοναστηρακι ligt noordelijk van de Akropolis en is de wijk van kunstenaars, veel antiek en kunst winkels en de alternatieve muziekstijl zit hier ook goed. Toeristen beginnen deze wijk ook te ontdekken en er is een typische Atheense vlooienmarkt (Μοναστηράκι/Monastiraki). 


Thissio/Θησείο is net zo’n gezellige buurt als Plaka, maar net iets rustiger. Ook van die kronkelstraatjes gevuld met restaurants, barretjes en winkeltjes. Ook genoeg archeologische vindplaatsen uit Oud-Griekse, Romeinse en Byzantijnse tijd (Θησείο/Thissio).


Psiri/ Ψυρή een voormalige industriële wijk die leefbaar is gemaakt met winkels, restaurants en cafés maar dan een stuk hipper en moderner dan in de bovengenoemde wijken. Trouwens de restaurants in deze wijk zijn wat duurder dan elders in Athene. De nachtuilen kunnen hier ook terecht er zijn veel nachtclubs (Μοναστηράκι/Monastiraki). 


Platía Syntágmatos/Πλατεία Συντάγματος of in het Nederlands Syntagmaplein, het grootste en meest prestigieuze plein van Athene. Het oude Koninklijke paleis staat er waar het Griekse parlement zetelt, als er iets te demonstreren valt zijn er veel demonstranten aanwezig. Toen nieuwe metrostation werd gebouwd zijn er veel archeologische vondsten gedaan en die zijn hier gratis in het station te zien. Westelijk van het plein is de straat Ermou/Οδός Ερμού waar men naar hartenlust kan shoppen (Σύνταγμα/Syntagma).
Zo nu het bier gedeelte en laat ik 5 brouwerijen behandelen, begin met de titel en tevens oudste van de 5 en jongste komt als laatst.


1: Brouwerij Piraiki/ Πειραικη is de oudste microbrouwerij (2006) van Groot-Athene want ze zitten in de buurt Drapetsona/ Δραπετσώνα wat bij de haven van Piraeus/ Πειραιάς ligt. Piraiki betekent van Piraeus en ze brouwen een bier genaamd Piraiki (Πειραικη) Premium Lager Beer. De kleur is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht bitter maar wel bitterder dan de grote Griekse Lagers, zeer lichte tonen van appels. http://www.piraikibeer.gr/ 2: Brouwerij Thessaliki/ Θεσσαλίκη (2014) komt uit voorstad Koropi, vlakbij het vliegveld en voetbalclub Panathinaikos traint er. De naam van de brouwerij komt van Thessalië een periferie en de biernamen komen van de letters van het Grieks alfabet. De 6de letter in het Grieks alfabet heet Zita (Ζητα) en in het Nederlands noemen we het zèta. Thessaliki Zita (Ζητα) is een Lager met de bekende heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus en karamel. http://www.thessaliki-beer.gr/ in het Grieks.3: Deze heet Microbrewery of Vari of Status Deluxe Beer Company (2016) en om het compleet te maken, hun bieren heten Stergiou. De brouwerij ligt in het visserplaatsje Vari, er is ook een strand en men kijkt uit op de Sardonische eilanden. Terug naar Stergiou en dat betekent zoiets als creativiteit, vrijgevigheid en loyaliteit. Stergiou (Στεργίου) Gold is ook een Lager maar ongefilterd, dus troebel goudkleurig en het alcoholpercentage is 5,5% dan de bovenstaande Lagers. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus. Geen website. 4: Brouwer Noctua (2016) heeft een brouwerij aan de rand van het centrum van Athene. De uil op het etiket slaat op de Griekse godin Pallas Athena, ze was de godin van de hemel, krijgskunst en vrede, kunst en wijsheid. Die uil was altijd bij haar en staat symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. Noctua Night Vision is geen Lager maar een Black I.P.A., donker zwart van kleur en net alcoholpercentage is 7,2%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, citrus en koffie. www.noctua.gr in het Grieks.5: Brouwerij Athineo/Αθηνά (2017) is (voorlopig) de jongste en is gevestigd in een voormalige brouwerij met andere bedrijven. De brouwerij is te vinden in voorstad Egaleo/ Αιγάλεω. De naam Athineo betekent van Athene. De bieren hebben als naam een nummer met een hele korte omschrijving van het bier. De bieren zijn vooralsnog alleen op tap verkrijgbaar bij bepaalde barretjes in de stad. Athineo//Αθηνά #01 Honey & Coriander is een Lager die ook een Witbier wil zijn met honing. De kleur is troebel goudkleurig met een alcoholpercentage van 5,4%. De smaak is zoet bitter met tonen van honing en koriander. https://www.athineo.gr/#Home in het Grieks.


 Dit was Groot-Athene en haar bierwereld en de wijken waar je deze bieren mogelijk kan vinden en drinken, volgt nog een filmpje. 
Reacties

Populaire posts