Bier+Randzaken Oktober (3): Weetwood Cheshire Cat Blonde Ale - Engeland


Weetwood 
Cheshire Cat 
Blonde Ale



Brex-beer-it thema deel 12 en dit maal is het landelijke graafschap Cheshire aan de beurt. Er wonen ongeveer 700 duizend mensen in een gebied van ongeveer iets groter dan Limburg. 


Ooit was het groter maar er is stukken grond herverdeeld onder de graafschappen Merseyside, Greater Manchester en Wales. Cheshire is vooral bekend om kaas, het bestaan van Cheshire kaas dateert vanaf 1580. Het was een lange tijd de populairste kaas van Groot-Brittannië, door zijn hardheid was het makkelijk te vervoeren in een hobbelige koets en hevig deinzend schip op de zee. 


De kaas is hard maar mild van smaak, ietsjes zoutigs en het kruimelt. Er zijn drie soorten, de originele White, de Red die er oranje uitziet en de zeldzame Blue met die blauwe aderen net als een Stilton kaas. Met brouwerijen zit het ook wel goed in Cheshire en ga er vier behandelen.


1: Brouwerij Red Willow bestaat sinds 2010 en komt uit Macclesfield. Één van de snelst groeiende brouwerijen van Engeland, al twee uitbreidingen gehad, vult ook sommige bieren in blik af en een eigen pub in acht jaar tijd. De brouwerijnaam hebben de eigenaren de tweede naam van hun zoontjes gebruikt Red en Willow. Al hun biernamen eindigen met -less zoals Shameless (schaamteloos), Directionless (richtingloos), Heartless (harteloos) en Headless (zonder hoofd). Headless is een Golden Ale met een alcoholpercentage van 3,9% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citrus en manderijn. https://www.redwillowbrewery.com/ https://www.facebook.com/redwillowbrewery/



2: Brouwerij Coach House uit Warrington en bestaat sinds 1991. Opgericht om een gemis in de stad op te vullen want in 1990 sloot de oude brouwerij Greenall Whitley’s de deuren voor altijd. Dus drie oud medewerkers begonnen hun bieren te brouwen, ze brouwen veel fruitbieren maar ik hou het bij de Golden Ale in dit verhaal. Cheshire Gold heeft een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder amber/oranje. De smaak is licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van karamel en iets van citrus.



 3: Brouwerij Beartown komt uit Congleton en bestaat sinds 1994. De naam van de brouwerij is de bijnaam van de stad, in de middeleeuwen werden hier wegens vermaak berengevechten gehouden. Beetje hetzelfde als met stierengevechten, men de daagt de beer uit of laat bulldoggen er op los. Een gebeurtenis in 1620 betreft ook een beer die te oud was om te vechten moest er een nieuwe agressievere komen om bezoekers te trekken. Alleen er was geen geld voor en de stad ging hierover, dus werd het geld voor een nieuwe bijbel maar voor gebruikt en dat was toen een schandaal. ZO kreeg Congleton zijn bijnaam en de brouwerij gebruikt voor zijn biernamen een verwijzing naar een beer. Bearly Literate betekent “nauwelijks” geletterd en is een Golden Ale met een heldere gouden kleur en is 4,5% zwaar. Licht droog bitter van smaak met lichte tonen van zure appel, meloen en citroen. http://www.beartownbrewery.co.uk/  https://www.facebook.com/BeartownBrewery/



4: Brouwerij Weetwood is vernoemd naar het gelijknamige gehucht waar ze zijn begonnen in 1992, maar wegens ruimte gebrek zijn ze verhuist naar een boerderij buiten Tarporley in 2012. De biernamen komen van dingen uit Cheshire, de hopsoorten die gebruiken en figuren uit het boek Alice in Wonderland. De schrijver Lewis Caroll (echte naam Charles Lutwidge Dodgson) is geboren in Cheshire, in dat verhaal komt een kat voor genaamd Cheshire Cat voor. Deze kat heeft een grote grijns en kan verdwijnen in het niets, helpt Alice en helpt haar in problemen in het verhaal. Stelt graag filosofische vragen en haalt graag grapjes uit met de overige karakters in het verhaal. Cheshire Cat Blonde Ale heeft een alcoholpercentage van 4%, de kleur is helder goud en het is een Golden Ale. De smaak is zeer licht zoet bitter met lichte tonen van citrus. http://www.weetwoodales.co.uk/ https://www.facebook.com/Weetwood-Ales-178527195538176/


Vier Golden Ales en nu even in kort wat voor bierstijl het is. Ze kunnen ook Blonde Ale genoemd worden, ze zij helder goudkleurig en tussen de 4% en 5% zwaar. Er gaat hopsoorten in die het bier een fruitig aroma meegeeft, maar zijn bedoeld om als Britse ondergistend antwoord op een Pilsener. 



Dit was Cheshire en ergens volgende maand terug naar Schotland met het Brex-beer-it thema, maar eerst nog een filmpje. 










Reacties

Populaire posts