Bier+Randzaken Oktober (5): Sinebrychoff Koff Porter - Finland

Sinebrychoff
Koff Porter


Nooit Finland behandelt na al die jaren, nou laat ik daar
maar eens gauw mee beginnen en met de bierstijl Baltic
Porter. Finland heeft ook een drooglegging meegemaakt
en die voerde ze gelijk in nadat Finland onafhankelijk werd
in 1918 van het Russische keizerrijk. Deze drooglegging
duurde van 1919 tot 1932 en was ingevoerd met als reden
dat men teveel zuipte, ze hadden al pogingen gedaan bij
de Russische tsaar maar die was op het idee tegen.
Religieuze instanties, gematigden en de vrouw des
huizes waren het dronken gedrag meer dan zat. Alleen
net zoals in de Verenigde Staten kwam de criminaliteit
erg opzetten in de vorm van smokkel, geweld, massaal
zelf brouwen en stoken, het volk dat zich keerde tegen
die drooglegging. Na een referendum eind 1931 stemde
70% van de Finse stemgerechtigden tegen de drooglegging.


Om 10 uur op 5 april 1932 opende de staatsgecontroleerde slijterij Alkoholiliiki (sinds 1969 Alko) de deuren, sindsdien zijn de nummers 543210 een trivia vraag in Finland. Bier boven 5,5% (sinds 1-1-2018), wijn en sterke drank zijn alleen te koop bij Alko, bier lager in alcoholpercentage mogen supermarkten en dergelijke verkopen. Finland had een klasse-systeem om accijnzen mee te bereken, om nostalgische redenen worden bieren aangeduid met die klassen. Tegenwoordig wordt er 2 cent belasting toegevoegd aan bieren tot 2,8% en €1,50 daarboven en een hoop BTW, 24% om precies te zijn.


Klasse I = 0,0% tot 2,8% en hier is geen licentie voor nodig.
Klasse II = 2,8% tot 3,7% bestaat wel maar wordt vaak niet gebruikt.
Klasse III = 3,7% tot 4,7% staat bekend als “keskiolut” of in
het Nederlands “middelmatig bier”.
Klasse IVA = 4,8% tot 5,2% alleen te koop bij Alko en
restaurants en de import Pilseners horen in deze klasse.
Klasse IVB = 5,3% en 8% hetzelfde als klasse IVA.

Al met al Finland is volgens Scandinavische traditie erg duur, gelukkig is Estland dichtbij voor ze, een biertje in een café in Helsinki kost ongeveer €6,-. Ze zullen wel goed verdienen want de Finnen drinken gemiddeld 80 liter per jaar. Twee buurlanden met hoge belastingen op bier, Noorwegen zit op 48 liter en Zweden zit op 50 liter per jaar. Finland is een tijd een onderdeel geweest van Rusland, dus ze zijn een beetje wantrouwig tegenover de Russen maar een Rus is verantwoordelijk voor Fins bier. Nikolai Sinebrychoff een handelaar kocht een oude brouwerij in 1819 in Helsinki en kreeg de rechten om bier te brouwen.


Het is de oudste brouwerij van Finland en sinds 2000 eigendom van Carlsberg, in 1992 opende ze een nieuwe brouwerij in Kerava op een half uur rijden noordelijk van Helsinki. In 2009 sloot de brouwerij in Helsinki en ook een brouwerij in Pori en alles ging over naar Kerava, wat de gebruikelijke sentimenten opleverde. Ik zal drie merken van ze behandelen.


Van de brouwerij uit Pori hebben ze Karhu overgehouden
en het bestaat sinds 1929 en het betekent “beer”, er
zijn een I, II en IVA verkrijgbaar. Maar we behandelen
de III en het is een helder goudkleurige Lager met een
alcoholpercentage van 4,6%. Zeer licht bitter van smaak
met heel lichte tonen van karamel en iets wat op honing lijkt.Het vlaggenschip is het merk Koff en is duidelijk een afkorting van Sinebrychoff, makkelijker uit te spreken. De paarden in het logo zijn de trekpaarden van de brouwerij, die ze om nostalgische redenen af en toe nog gebruiken. Ook zijn er de I, IV, APA, IPA, Lite, Crisp en Jouluolut het kerstbier, maar ik behandel de III. Helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht bitter met zeer lichte tonen van citroen.Het beste voor laatst is de Sinebrychoff of Koff Porter, wat jullie willen en het is een topper onder de Baltic Porters. Baltic Porter is de wat stevigere broer van de Engelse Porter, deze stijl is erg populair rond de landen van de Oostzee. Hier zijn het ondergistende bieren en met al het craftbier geweld zijn er ook bovengistende varianten. Deze stijl heeft een alcoholpercentage van 6% tot wel 10% zwaar. Het bier is voller en de smaak is zoeter, de kleur is van donkerbruin tot tegen zwart aan. Sinebrychoff Porter heeft een alcoholpercentage van 7,2% en de kleur is bijna zwart. Beetje een branderig gevoel in de mond door de alcohol, de smaak is aardig zoet en ook wel robuust. Tonen van pure chocolade, rood fruit, geroosterd mout en wat koffie.


Dit was Finland en heel gauw doe ik nog een verhaal over dit land, nu volgen er twee linkjes en een filmpje. http://www.koff.fi/ https://sinebrychoff.fi/

Reacties

Populaire posts