Bier+Randzaken = Girardin 1882 Gueuze Black Label - België

 Girardin

1822 Gueuze

Black Label

Het wordt weer eens tijd om een brouwerij die gespecialiseerd is in het brouwen van Lambiek voor een lange tijd. Net buiten het dorpje Sint-Ulriks-Kapelle niet ver van Brussel te vinden. Brouwerij Girardin wat als oprichtingsjaar 1882. De brouwerij is ouder en dateert uit 1845. De geschiedenis is een beetje dun van de tussenliggende tijd, waar ik wel ben achter ben gekomen is dat de brouwerij bij een boerderij hoorde wat op zijn beurt weer bij een landgoed hoorde. Op het einde van die periode was een zeker Simon Wauters de eigenaar van de boerderij annex brouwerij en verkocht hem aan Franciscus-Alexius Girardin (1847-1930) die de boel al pachtte.


Franciscus-Alexius was behalve brouwer ook burgemeester van Sint-Ulriks-Kapelle van 1904 tot 1927. In 1930 volgde zijn jongste zoon Jean-Baptiste (1888-1962) en net zoals zijn vader werd hij burgemeester van Sint-Ulriks-Kapelle van 1939 tot 1958. Ook hij werd opgevolgd door zijn zoon Louis (1924-2000) en hij diversifieerde de brouwerij begin jaren tachtig met het produceren van frisdrank. Ook werd een brouwinstallatie uit Duitsland overgenomen waar het mogelijk werd om Pilseners mee te brouwen. Volgens mij was dit de enigste Lambiekbrouwer die zich aan ondergistend bier waagden en frisdrank. Dat bier heette Ulricher en volgens mij zo rond 2016 zijn ze met stille trom ermee gestopt en iets eerder stopte ze in 2104 met hun frisdrankmerk Girli.


Met de tijd kwamen Jan (1957-2012) en Paul (1961) de zonen van Louisbij de brouwerij werken. In 1993 werd de brouwerij gemoderniseerd en wat uitgebreid zodat men weer met de tijd mee kan. Na de plotselinge dood van Jan in 2012 is de brouwerij in goede handen van Paul en zijn vrouw Heidi en ze hebben voor nageslacht gezorgd wellicht neemt of nemen hun kinderen de familiebrouwerij over. Ook boerderij want er wordt nog steeds tarwe, gerst, wat hop en voor wat diversiteit bieten geteeld. 


Maar eerst de Lambiekfamilie kort uitleggen. De eerste is de Lambiek, Lambik of ook wel Lambic genoemd wat een bier van spontane gisting is. Gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute gerst en oude hop maar altijd een zure en wrange smaak. De tweede is Faro en bestaat sinds 1587 wat eigenlijk een Lambiek is met toegevoegde kandijsuiker. De derde is de Fruit-Lambiek en de naam zegt het al, hier is fruit aan toegevoegd wat fruitsap, de vrucht zelf of met tak en blad kan zijn. De kersen variant genaamd kriek komt het meeste voor. Tenslotte de Geuze of ook Gueuze wat een jonge Lambiek (1 jaar oud) is gemengd met een oude Lambiek (2 of 3 jaar oud). Dan bestaat een Geuze zo'n 10% á 30% uit een oude Lambiek.


Nu komen wat spontane bieren van Girardin voorbij en met deze bierstijl is het wel zo, elk jaar smaken ze lichtjes anders. Maar één ding is zeker er is altijd wat zurigs te beleven en dat geldt voor elke Lambiekbrouwer.
Girardin Oude Lambiek en voor het eerst met mijn bierverhalen, bier uit een doos en dan één van 10 liter! Normaal is Lambiek enkel van het houten vat verkrijgbaar maar zo kan men eventueel thuis ervan genieten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is licht troebel oranje. De smaak is droog, zurig, aards, hout met enige zoetheid. Met tonen van wrange sinaasappel en citroen.


Girardin Kriekenlambik daar gebruiken ze dezelfde doos voor en hier bedoelen ze ook hun Krieklambiekbier uit het vat mee. Trouwens in die doos gebruiken ze een soort van polyzak. Licht troebel donkerrode kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zurig, houtig en wijnachtig met tonen van zure kersen, overrijpe vruchten en iets wat op leer lijkt.



Girardin Faro 1882 en vanaf nu de flessen, moet er wel bij zeggen ik weet niet zeker of ze deze nog brouwen. Als ze het nog wel doen dan heeft dit bier een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder donkeramber. De smaak is licht zurig, vooral zoet en wat hout met tonen van karamel, bruine suiker en wrange zure appels.



Girardin Framboise 1882 en de Fruit-Lambiek met frambozen en bij deze brouwer gaan ze voor de vrucht. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder amber roze kleur. De smaak is niet té zuur, zoet zelfs met wat wrangheid, tonen van frambozen, hout en zelfs ietsjes braam en citroen. Van de Girardin bieren is dit de minst zuurste.



Girardin Kriek is zeker niet hetzelfde als de Kriekenlambik ui de doos van eerder ondanks hetzelfde alcoholpercentage van 5%. Wat niet helemaal niet geldt voor de kleur want die is donkerrood en meer troebel. De smaak is mooi goed zuur met lichtjes wat zoetheid, beetje hout en geur van balsamicoazijn, tonen van zure kersen en appels.



Girardin 1882 Gueuze White Label en "witte etiket" is meer bijnaam om deze gefilterde Geuze aan te duiden. De kleur is helder amber en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is droog, houtig, tikje zoet maar de zuurheid komt erboven uit. Deze Geuze heeft tonen van groene appels, zure vruchten, lichtjes was balsamicoazijn.



Girardin 1882 Gueuze Black Label als de vorige gefilterd is dan is het "zwarte etiket" ongefilterd. De kleur is troebel amber en als laatste van Girardin bieren ook een alcholpercentage van 5%. De smaak is prachtig zuur met wat droogheid, ietsjes hout en vaag wat zoets. Tonen van citroen, grapefruit, groene appel en rode appel maar ver op de achtergrond iets van leer.


Wie van zuur bier houdt is op zijn plaats met bier van Brouwerij Girardin, klik hier voor de link en tenslotte een filmpje.


Reacties

Populaire posts