3de Bier Verhaal van December: La Trappe Quadrupel - Nederland
La Trappe Quadrupel
Laat ik eens een bierstijl behandelen waar sommige het ernog niet overeen is of het een bierstijl is, de Quadrupel. Het wordt gezien als de volgende stap na de Tripel en dat is te merken met aan het alcoholpercentage deze variëren van 9% en 13%. Qua kleur kan een Quadrupel amber, (donker)bruin en zwart en alles er tussen in zijn. Door die kleur overlapt de Quadrupel met de ongeveer net zo zware bierstijl de Gerstewijn of in het Engels Barley Wine genoemd. Ook heeft ongeveer dezelfde alcoholpercentages en met de kleur zijn ze vaak amber tot robijn/bruin. De smaak is zoet met wat branderigheid in het gehemelte oplevert van de alcohol, tevens is het bier minder gehopt. De andere is de Imperial (Russian) Stout doet ook met dezelfde alcoholpercentages en de kleur is sowieso ondoorzichtig pikzwart. Deze bieren zijn wel gehopt en dus wat droger van smaak, maar ook die branderigheid van alcohol.
De Quadrupel onderscheidt zich doordat er meer gist wordt gebruikt en de smaak zachter is, de branderigheid van de alcohol is stukken minder of is gewoonweg afwezig. De term Quadrupel komt uit het kloosterleven van die monniken die brouwen bekend als de Trappisten, de abdij van Rochefort was de eerste met een Quadrupel genaamd Rochefort 10. Maar de Nederlandse abdij Koningshoeven te Berkel-Enschot vlakbij Tilburg bekend van de La Trappe bieren gaf de naam, want ze hadden bieren met de namen Enkel (bestaat niet meer), Dubbel en Tripel. Dus Quadrupel was de logische naam keus, dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1991 al was de Rochefort 10 al aanwezig in de jaren 50. La Trappe exporteerde beter en het bier sloeg aan in Amerika dus werd het flink gekopieerd en later ook Trappisten Quadrupels zoals de Rochefort 10 donkerbruin en 11,3%), Chimay Bleue Grand Réserve (9%) en vooral de Westvleteren 12 (10,2%). Deze vier bieren hebben verschillenden kleuren en alcoholpercentages en een grote reden dat de Quadrupel niet helemaal wordt gezien als een bierstijl, mij maakt het niet uit ze want zijn erg smakelijk. Volgt nu de La Trappe Quadrupel en om mee te beginnen is het alcoholpercentage 10% en de kleur is licht troebel amber. De smaak is zoet met een licht bittertje en het heeft tonen van karamel, perzik, pruim, kruiden en het doet in de verste iets van cognac aan.
Ook sinds dat de La Trappe Quadrupel 25 jarige jubileum komt er periodiek een versie dat op extra is gerijpt op een nieuw eikenhouten vat en een gebruikt eikenhouten vat, dit kunnen whiskey, wijn, cognac, bourbon of port vaten zijn. Dit houdt in dat de smaak elke keer anders, maar je kan de reguliere Quadrupel gewoon droog en donker een paar jaar wegleggen waardoor de smaak ook kan evolueren.
Het verhaal over de abdij Koningshoeven houden jullie nog tegoed en de andere Trappistenkloosters met hun bieren, maar je kan ook leuk kokkerellen met Quadrupels.
Dit recept is voor zes personen en heet stoofvlees met La Trappe Quadrupel en hiervoor nodig is,
- 1,2 kilo runderriblap op kamertemperatuur, in blokjes gesneden of lap in geheel
- 2 eetlepels bloem
- heel belangrijk 2 flesjes La Trappe Quadrupel
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 theelepels van een vijf kruiden specerijen melange
- 1 runderbouillontablet
Begin met het braaden van de runderlappen aan in olie, meng vervolgens de bloem erdoor en vervolgens voeg daarna de rest van de ingrediënten toe.
Dan zet de braadpan in de oven op 120 graden en dat voor 3 uur zonder deksel. Daarna 1 uur lang met de deksel erop, maar dat kan ook op het fornuis en eventueel kan het ingedikt worden met een maizenapapje.
Men kan het fijn met een aardappelschotel of simpeler met patat bij eten. Of maak een hutspot klaar en stop deze vervolgens in een spuitzak en spuit het op de stoofvlees. Dan komt er nog 25 minuten baktijd in de oven bij op 180 graden, tot het geheel goudbruin is. Eet smakelijk.
Reacties
Een reactie posten