4de Bier Verhaal van Februari: Grainstore Rutland Panther - Engeland

Grainstore Rutland Panther

Groot-Brittannië heeft wat met mysterieuze dingen zoals spoken, geesten, lichtballen en een monster in een Schots meer. En om een bierverhaal te relateren aan dit thema, mogen de grote zwarte katten niet ontbreken. De “big black cats” worden voornamelijk waargenomen op het Engelse platteland en ze worden al sinds de middeleeuwen gezien, alleen het ontbreekt het vaak aan goed bewijs. Vooral 1976 nadat er een wet werd aangenomen, omtrent het verboden werd van het houden van wilden dieren als huisdier te houden.


Toen werden de “katten” veel gezien vanaf dat jaar, vooral men denkt dat het zwarte luipaarden, poema’s en jaguars waren. Bewijzen zijn er in de vorm van een gevangen poema in Schotland in het jaar 1980, een doodgereden kat uit een verre jungle te Shropshire in het jaar 1989.


Ook zijn er gevallen bekend van geschoten lynx en ocelot (Centraal- en Zuid-Amerikaanse katachtige). Maar deze dieren waren ontsnapt en niet zoals de legende “zwart en groot”. Waar ze er wel “zwart en groot” te zien zijn, op de vele videobeelden die er zijn.Onderzoekers van die videobeelden stellen vaak vast dat de video’s een vertekend beeld geven, gewoon een zwarte huiskat en de beelden zijn vaak niet scherp. Wel vreemd blijft dat men karkassen van herten en dergelijk wild vind met in buurt ervan pootafdrukken van een katachtige. Dit levert spannende verhalen op, ook een leuk thema voor een bier. 


Brouwerij Grainstore bevind zich in Oakham, de hoofdstad van het graafschap Rutland en ook zo’n gebied waar de “grote zwarte kat” wordt waargenomen. Daar brouwen ze een bier met de naam Rutland Panther, want er is een lokale groep genaamd “The Leicestershire and Rutland Panther Watch” probeert de “grote zwarte kat” te vinden en denken dat het er 2 zijn. Het bier heeft niet zo spannend alcoholpercentage van 3,6% maar is het van een bierstijl die nog niet behandeld heb, genaamd de ondergistende Mild.


Mild is een minder gehopt bier maar wel zoetiger, meestal tussen de 3% en 3,6%. Er zijn ook zwaardere versies tot wel 7% ook wel Extra Mild genoemd, maar voor de 1ste Wereldoorlog waren ze ook al zo zwaar. Maar in de oorlog waren grondstoffen nodig, dus werden de Milds verplicht lichter gemaakt want het was wel in die tijd het meeste gedronken bierstijl van Groot-Brittannië. Na de jaren 60 werd de Mild langzaam verdrongen door de Bitters en Lagers, in Wales doen ze het nog goed maar heten daar steeds meer Dark Ale. Het midden van Engeland zijn ook nog redelijk te vinden en het noordwesten van Engeland ook nog wel. De kleur van een Mild is meestal donkerbruin, maar zwarte en donker oranje versies komen ook voor.


Terug naar de Rutland Panther met zijn 3,6% en een zeek donkerbruine kleur. De smaak is lichtjes bitter met tonen van zoete chocolade, hazelnoot en drop. Ondanks hun lage alcoholpercentages zijn Mild bieren heel erg smakelijk, want het mag gezegd worden Engelsen kunnen heerlijke bieren brouwen met een laag alcoholpercentage.


Dit was een verhaal over mysterieuze “grote zwarte katten” en de bierstijl Mild gecombineerd, maar pas op deze verhalen komen over heel de wereld voor en ook in Nederland. http://www.grainstorebrewery.com/
Reacties

Populaire posts