3de Bier Verhaal van Februari: Westbrook Gose - Verenigde Staten / South Carolina

Westbrook Gose
De staat South Carolina is ingeklemd tussen de staten North Carolina en Georgia, in het zuidoosten van de Verenigde Staten aan de Atlantische Oceaan. De staat bijna 2 keer zo groot als Nederland en heeft maar 4,8 miljoen inwoners, tegenstelling tot North Carolina is South Carolina traditioneler, landelijker en meer “The Old South”.
Het was ook de eerste staat die zich afscheidde van de Verenigde Staten omdat het niet eens was met federale bemoeienis, omtrent het slavenvraagstuk. Dit deden ze op 20 december 1860 en paar maanden later werd Fort Sumter in de haven van Charleston aangevallen en gaf de Unie zich over aan de Confederalen. Dit was het begin van de slachting die bekend zal worden als de Amerikaans Burgeroorlog.
Op het gebied van de alcoholverkoop valt deze conservatieve Zuidelijke staat wel mee, zondag geen drankverkoop, 24 uur verkoop van bier en wijn is toegestaan en bier mag niet zwaarder dan 17,5% zijn om te verkopen.
Ik ga 4 bieren van 4 brouwerijen uit South Carolina behandelen en laat ik beginnen in de havenstad Charleston met brouwerij Palmetto. Deze brouwerij bestaat in vele reïncarnaties en het merknaam heeft een aardbeving, burgeroorlog, orkanen en de Drooglegging overleefd. In 1993 werd er weer een brouwerij Palmetto opgericht om lekkerder bier te brouwen dan de bestaande commerciële meuk. Palmetto Amber Ale is een variatie op een Belgische Palm of De Koninck en heeft een alcoholpercentage van 5,3%, de kleur is helder amber. De smaak is heel licht zoet bitter met tonen van caramel en iets van citrus.

http://www.palmettobrewery.com/                       

 De hoofdstad van de staat Columbia vinden we brouwerij Conquest en bestaat pas sinds 2013 en ze gebruiken kunstige etiketten, de bieren ze brouwen moeten zo complex maar uitnodigend om te drinken zijn. Zeg maar een bier om te veroveren, een “conquest” om daarna een ander te veroveren. Artemis Blonde is een Golden Ale en vernoemd naar de Griekse godin van de jacht, meeste andere bieren van deze brouwerij hebben iets Grieks. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage is 4,2%. De smaak is licht bitter met tonen van sinaasappel, perzik, grapefruit en een klein beetje witte peper. Van alle veroveringen bij brouwerij Conquest is dit makkelijkste verovering. http://conquestbrewing.com/about

Naar het noorden van de staat vinden we het stadje Greenville met de oudste universiteit van South Carolina, sinds 1826 Furman University. Thomas Creek is de brouwerij uit Greenville sinds 1998 en brouwen flink wat soorten aan bier, ik kies voor de Irish Red Ale van ze met de naam River Falls Red Ale. De meeste biernamen slaan op geografische dingen in South Carolina. De kleur van het bier helder rood/amber en het heeft een alcoholpercentage van 6,2%. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van karamel, noten en licht geroosterd mout. http://thomascreekbeer.com/
Mount Pleasant een voorstad van Charleston vinden we een  vliegdekschipmuseum uit de Tweede Wereldoorlog, de USS Yorktown en ook brouwerij Westbrook.
De brouwerij bestaat sinds 2010 en experimenteren met allerlei bierstijlen. Één van die stijlen die ze brouwen is Gose, Duitsland is het land van origine en daar heel zeldzaam en goede kans om het tegen te komen is in de steden Goslar en Leipzig. Ooit was de gisting spontaan net zoals een Brusselse Geuze, maar nu niet meer. Wel bleef is gebruik van tarwe en dat gebruikt men nog steeds met Geuzebieren. De smaak van het bier is zuur en zurigheid komt van de melkzuurbacterie, dit zit ook in yoghurt, kaas, zuurkool en dus ook bier. De zure smaak wordt enigszins verlicht en verfijnd met koriander en zout.
Het is de enigste bierstijl waar ik van weet dat men het bier zout, alle smaakpaletten die menselijke tong waarneemt is te proeven in de vele bieren die wereld kent. Ik zal in de toekomst dieper in de geschiedenis van de Gose ingaan. Westbrook Gose is een bier met een alcoholpercentage van 4% en de kleur is troebel blond. De smaak is verfrissend zuur en heeft tonen van koriander, limoen, zure appel en op de achtergrond subtiel het zout.
Dit was South Carolina en wat van zijn brouwerijen, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje, maar ook een uitleg van het eerder genoemde vliegdekschip. http://westbrookbrewing.com/

Reacties

Populaire posts