2de Bier Verhaal van Februari: Alfa Edel Pils - Nederland

Alfa Edel Pils
Tussen al dat pilsgeweld van Heineken, Amstel, Grolsch en Bavaria kan men in de supermarkt ook Pilsener van de middelgrote brouwerij Alfa uit Zuid-Limburg vinden. Op naar het gehucht Thull wat tot de gemeente Schinnen hoort, wat weer ten zuiden van Sittard ligt. Brouwerij Alfa is opgricht in 1870 als brouwerij Meens, door Joseph Meens die een boerderij en brouwerij combineerde.
Omdat het brouwen van bier en het verkoop bostel het bedrijven van een boerderij het inkomen flink aanvulden. Bostel is een restproduct van het brouwproces, koeien en varkens vinden het heel lekker en is gezond voor ze. Na 1900 ging de brouwerij compleet over op brouwen van ondergistende bieren en tot 1960 kwam het niet verder dan het noorden van Zuid-Limburg. Zo groeide het familiebedrijf en ging met de tijd en werd in 1995 bij 125 jarige bestaan hofleverancier. Ook bijzonder is dat brouwerij een eigen waterbron bezit, het water is geschikt om zonder bewerking te gebruiken en het geeft een zachte maar zuivere smaak.
Deze bron is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zodoende mag men maar beperkt het bronwater gebruiken. Daarom zijn de sluitzegels genummerd, dit zuivere water is 6000 jaar oud en gefilterd door het mergelgesteente. Water is een onderschat ingrediënt in bier en maakt ongeveer 90% van het bier uit, de hardheid van het water is bepalend hoe het uiteindelijke bier in de mond zal aanvoelen en dat moet een brouwer uitvinden voor zijn bier.
Dus nu het zuivere Alfa Edel Pils is een goudkleurig Pilsener en heeft het gebruikelijke alcoholpercentage van 5%. De smaak is zacht licht zoet bitter en heeft iets bruisend door het bronwater. Het bier heeft tonen van moutigheid en heeft een licht grassig aroma.

Ook brouwen ze Alfa Super Dortmunder een zwaardere variant op de Duitse bierstijl Dortmunder, want het heeft een alcoholpercentage van 7,5%. De smaak is zeer zoet bitter met tonen van moutigheid, beetje sinaasappel and iets van citrus. Het is een zeldzaamheid om dit bier te kopen buiten Zuid-Limburg, toch is het incidenteel ergens te koop.
De volgende is een bier van de volgende bierstijl Imperial Pilsener, dit is een ondergistend bier met een hoog alcoholpercentage vanaf 7% en tot 10% en zelfs hoger en zeer populair in Oost-Europa. Alfa Super Strong 9,2% heeft een redelijk zoete smaak met een licht bittertje, tonen van moutigheid, gesuikerde appel en iets van honing.
Dit was één van de betere Pilseners van Nederland en twee van zijn zwaardere broertjes, volgt de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.alfa-bier.nl/
Reacties

Populaire posts