1ste Bier Verhaal van Februari: Mocaf Export - Centraal-Afrikaanse Republiek

Mocaf Export
Tijd om weer een bier te behandelen in een nogal gevaarlijk land, mocht je er ooit stranden en toch zin een biertje krijgen dan kan je er Mocaf Export verwachten. Dit is te drinken in het niet helemaal in centraal Afrika liggend land met als naam de Centraal-Afrikaanse Republiek en hierna te noemen als C.A.R.
Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 zijn hier nogal wat coups gepleegd en die van Jean-Bédel Bokassa in 1966 is wel het meest beruchts, vooral wat er na de coup gebeurde. Met de coups in C.A.R. die gebeurde was het begin hoopvol voor de bevolking maar corruptie kwam snel opzetten, met alle andere narigheden. Bokassa besloot in 1972 president voor het leven te worden en dan om zichzelf tot keizer te kronen in 1976, zo hadden we 3 jaar de Centraal-Afrikaanse Keizerrijk.
Tot hij beschuldigd werd van kannibalisme besloot Frankrijk samen met de tegenstanders van Bokassa in 1979 hem af te zetten, Bokassa was op dat moment bij zijn vriend mede-dictator Ghadaffi in Libië. Hij vluchtte naar Ivoorkust om daar 4 jaar te wonen, kreeg ironisch politiek asiel omdat hij ooit het Franse leger heeft goed gediend en mocht in Frankrijk in ballingschap verblijven. Later keerde hij terug naar zijn geboorteland en werd ter dood veroordeeld en later tot levenslang, tenslotte kreeg hij amnestie. Buiten dit politieke gedoe is de C.A.R. is een van de armste landen ter wereld, volgens de Verenigde Naties leeft 62,4% van de bevolking van minder dan €1,12. Al deze mensen wonen op zeer belangrijke grondstoffen zoals diamanten, olie en Ook is het een van de meest  corrupte landen ter wereld, 145ste plek van de 164 landen die op deze site bij worden gehouden www.transparency.org.
Er zijn ook dingen voor toeristen die heel ongelooflijk erg sterk in hun schoenen staan, want er is nog steeds een burgeroorlog bezig. Er zijn 4 nationale parken en in het meest zuidwestelijke puntje vind men het Dzanga Sangha-park, dit gebied is één en al dicht bebost regenwoud met grote aantallen aan gorilla’s en bosolifanten en vele andere dieren en er moet entree betaald worden. Het Bamingui-Bangoran park in het noorden gaat het regenwoud over in savanne, met dieren als leeuwen, jachtluipaarden en zelfs zeekoeien. Als derde Manovo-Gounda St. Floris park nog noorderlijker en ligt helemaal in de savanne en hier zijn neushoorns, olifanten, buffels, leeuwen en andere grote zoogdieren te vinden.
Als laatste het André Félix park is in het oosten te vinden een loopt door in het Radom Park in buurland Soedan, ook hier zijn er grote dieren te zien maar er zijn ook stropers helaas actief in al deze gebieden. Trouwens in het noorden en waar de laatste 2 parken zijn is tevens het gebied waar de rebellen zich ophouden. Op het moment is het zuidwestelijke gedeelte van de C.A.R. het veiligst, maar dat kan ook zo weer omdraaien.
Wie van watervallen houdt kan men zijn hart ophalen 100 km. noordwestelijk van de hoofdstad Bangui, bij de Chutes De Boali. Die hoofdstad Bangui ligt in het zuidwesten aan de Ubangirivier en is tevens een grens met de Democratische Republiek Congo, is niet erg uitnodigend door al die staatsgrepen en aanvallen van rebellen
Nu het biergedeelte van het verhaal en het begon allemaal in 1955, toen een toenmalige France brouwerij Motte-Cordonnier uit Armentières vlakbij Lille een brouwerij opende in Bangui. Motte-Cordonnier werd gekocht door Stella Artois in 1970 en die heten tegenwoordig AB-Inbev, Motte-Cordonnier werd gesloten in 1993.


De brouwerij in de C.A.R. gebruikt nog steeds de naam Motte Cordonnier Afrique of MO.C.AF maar kan ook Mocaf Bangui genoemd worden. 
Tegenwoordig hoort het bij Brasseries et Glacières Internationales (BGI) en dat hoort bij de Franse drankbedrijf Group Castel, BGI heeft bijna alle brouwerij in voormalig Frans-Afrika gekocht.
Het bier dat ze brouwen heet Mocaf Export, is een bier van het Lager-type. De kleur is helder goudkleurig met een snel verdwijnende schuimkraag en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is ietsjes zoet bitter en heeft iets grassig in de reuk, het bier zal het beste werken in de tropen.
Dit was een biertip uit een gevaarlijk Afrikaans land, de Centraal-Afrikaanse Republiek er volgt nog een filmpje, maar geen link en Facebookpagina want die zijn er niet.  
 


Reacties

Populaire posts