Bier+Randzaken = Miller Genuine Draft - Verenigde Staten / Wisconsin

Miller 

Genuine Draft



Na de super neutrale bieren van Anheuser-Busch een andere grote Amerikaanse brouwerij te hebben behandeld, komt nu brouwerij Miller uit Milwaukee de grootste stad van Wisconsin. Nou die kunnen er ook wat van, misschien ietsjes minder neutraal maar verderop in het verhaal ga ik erop in. Voor deze brouwerij begon het met de komst van Friedrich Eduard Johannes Müller (1824-1888) uit het koninkrijk Württemberg wat tegenwoordig in zuidwest Duitsland te vinden is. Hij emigreerden naar de Verenigde Staten met zijn familie in 1850 en na een jaartje in New York City te hebben gewoond gingen ze naar Wisconsin. Hij veramerikaanste zijn naam naar Frederick Edward John Miller en een tijdje na aankomst in Milwaukee kocht hij brouwerij Plank Road dat pas vijf jaar bestond en begon daar brouwerij Miller. 


Frederick Miller koos voor deze locatie omdat er veel Duitsers erna toe zijn geëmigreerd, het klimaat ideaal is voor brouwen en hij heeft beschikking over een grottenstelsel onder de grond. Om ondergistende bieren zoals Pilsener en Lager te brouwen had men een koude ruimte nodig, dus een grottenstelsel hielp daarin mee. Vanaf 1870 was de technologie vergevorderd dat het met koelinstallaties ook werkt en overal ter wereld de goudkleurige heldere rakkers overal ter wereld tevoorschijn kwamen. 

  
Brouwerij Miller groeide gestaag en elke innovatie werd omarmd wat de groei bevorderde, maar de Drooglegging die al het alcohol verbood in de Verenigde Staten werd ook overleefd. Na die tijd krabbelde het bedrijf weer op en ging de strijd aan met brouwerij Anheuser-Busch 
om de grootste te worden.
In 1966 verkocht een kleindochter van Frederick Miller genaamd Lorrain Mulberger het bedrijf aan chemieconcern W.R. Grace and Company. Saillant detail was dat de kleindochter het om religieuze redenen deed en ze had een hekel aan alcohol, zo kwam er een einde aan het familiebedrijf. In 1969 kwam het in handen van Philip Morris bekend van de sigaretten en ze waren eigenaar tot 2002, in die tussenliggende tijd werd het de tweede brouwer van Amerika. In dat jaar nam South African Breweries het over en presenteerde als een fusie, de naam van het bedrijf werd SABMiller. Voor de Amerikaanse markt gingen ze een joint venture met brouwerij Coors. Voor de Amerikaanse markt heet het bedrijf MillerCoors en ook nadat SABMiller werd vijandig werd overgenomen door AB-Inbev, wegens teveel monopolie moest er wat afgestoten worden in 2015 en dat werd het Miller gedeelte.
Brouwerij is sindsdien eigendom van de Amerikaans-Canadese brouwgroep Molson-Coors en ze hebben nog veel ruimte om hun eigen ding te doen. Ook gebruikt de grootste brouwerijhuurder ter wereld Pabst de overcapaciteit van de Miller brouwerijen om hun merken te brouwen, zie de link naar dat verhaal BIER+RANDZAKEN MEI (2): PABST BLUE RIBBON - VERENIGDE STATEN / WISCONSIN. Maar nu komen er 10 merken voorbij die bij Miller worden gebrouwen, ze hebben buiten de brouwerij in Milwaukee nog 5 brouwerijen in Albany (Georgia), Chippewa Falls (Wisconsin), Fort Worth (Texas),  Irwindale (Californië) en Trenton (Ohio). Laat ik ook net zoals het Natural Light bierverhaal de vlakheid-schaal van 1 tot 5 erbij zetten, hoe hoger hoe smaakvoller.

 

Hamm's Premium is een biermerk dat oorspronkelijk uit St.Paul, Minnesota komt en bestond van 1865 tot 1983 en wisselde vaak van eigenaar, in 1999 werd Miller eigenaar van het merk. Het is een typische Amerikaanse Lager met een alcoholpercentage van 4,7% en een heldere gouden kleur. De smaak is zoet met een minimale bitterheid, het heeft lichte tonen van zoete maïs. (2/5)



Plank Road Red Dog zag het licht in 1994 toen men de naam Plank Road van stal haalde om zogenaamde "premium" bieren te brouwen, lees "premium" als "duurder bier". Het bier was mateloos populair in de jaren 90 tot het bijna in obscuriteit verdween, maar in 2005 kwam het weer terug. Het helder goudkleurige bier is een Lager met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zeer licht zoet bitter met lichte tonen van zoete maïs en citrus. (2/5)



Plank Road Icehouse 6,9% en dat is het alcoholpercentage en met de naam Icehouse bedoelen ze de gereconstrueerde brouwerij Plank Road die op het etiket staat en de foto ergens hierboven. Het was de eerste "Ice Beer" van Amerika waar het bier aan het einde van de vergisting wordt gelagerd bij temperaturen iets onder nul. De kleine ijskristallen die ontstaan worden verwijderd waardoor de smaak zachter en minder bitter wordt en het alcoholpercentage omhoog gaat. In dit geval is het bier 6,9% en de speciaal gebrouwen Lager heeft een heldere gouden kleur. De smaak is zeer lichtjes zoet bitter met zeer lichte tonen van zoete maïs. (1/5)




Milwaukee's Best Light is hun "b-merk" wat Amstel tot Heineken is. In 1961 kochten ze stadsgenoot brouwerij Gettelman op en 1986 kwamen ze met de Light variant. Dit is het goedkopere merk tegenover de "premium" Miller Lite die zo voorbij komt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,2% met een heldere gouden kleur. Er is wat wazig bitterheid en het is waterig met minimale tonen aan zoete maïs die moeite waarneembaar zijn. (1/5)



Magnum is een Malt Liquor de bierstijl met een slechte reputatie en ze zitten bij voorkeur in flessen van 40 0z. wat ongeveer 1,18 ltr is. Gebrouwen met vooral maïs, rijst en toegevoegde suiker, minimaal mout en hop de kosten te drukken. Wel gaat door het suiker het alcoholpercentage omhoog. Dit is de goedkoopste Malt Liquor merk van de brouwerij. Het heeft een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet met zelfs wat bitterheid, acceptabele lichte tonen van zoete maïs. (3/5)



Olde English HG800 en ja dat is het merk die ik niet zolang geleden heb behandeld heb ik deze variant overgeslagen om het een plekje te geven in dit verhaal. Link naar bierverhaal Olde English Nou bij deze Malt Liquor hebben ze het "Ice Beer" procedé op hebben los gelaten, dus is het bier zwaarder geworden en wel 7,9%. Op één of andere manier is de kleur helder amber geworden. De smaak is zoet en de alcohol is goed verborgen zodat het verraderlijk makkelijk wegdrinkt. Het heeft lichte tonen van karamel en iets wat op cider lijkt. (3/5)



Miller Lite is het eerste Light Beer ooit gebrouwen en Miller claimt het te hebben uitgevonden. Nou de ter ziele gegane brouwerij Rheingold uit New York is de uitvinder met het merk Gablinger's Diet Beer dat in 1967 verscheen maar flopte. De rechten ging naar brouwerij Meister Bräu uit Chicago die ophield te bestaan in 1972 en Miller kocht de rechten van de biermerken, waaronder Meister Bräu Lite. Ze hebben de eerste :ight Beer maar zijn niet de uitvinder. Het heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder goud. De smaak is vlak en neutraal waar men zijn best een bittertje is te waarnemen, het heeft verwaarloosbare tonen van zoete maïs. (1/5)



Miller Fortune is een poging om de eind twintiger-begin dertiger te bereiken die craftbier drinken en een shotje sterke drank niet misstaan. Nou het is een Malt Liquor waar extra Cascade-hop is aan toegevoegd bij het brouwproces, deze hop geeft het bier een citrus aroma waar vooral de grapefruit de boventoon viert. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,9% met een heldere amber kleurtje. De smaak is zeer zoet met een licht bittertje en het heeft tonen van karamel, beetje grapefruit, wat appel, lichtjes de onvermijdelijke zoete maïs en ietsjes banaan. (4/5)



Miller High Life is bestaat sinds 1903 en is zodoende het oudste merk van de brouwerij. Het heeft als bijnaam "The Champagne of Beer" en bubbelt net zo als champagne, het zit in apart gevormde witte glazen fles en de etiket doet champagne-achtig aan. In ieder geval is het een Pilsener met een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder goudkleurig, De smaak is zeer licht zoet bitter met lichte tonen van zoete maïs, wat grassig aroma en getintel door de bruisende bubbels. (3/5)




Miller Genuine Draft ook bekend als MGD en de naam betekent in het Nederlands zoiets als "oprechte tapbier". Dus ze proberen het bier een tap "biersmaak" mee te geven door hetzelfde recept van Miller High Life een andere behandeling te geven. MGD wordt niet gepasteuriseerd en dat houdt in dat minder lang meegaat maar wel meer zijn smaak behoudt wat ook met de vat variant van Miller High Life gebeurt. MGD heeft heel kort Miller High Life Genuine Draft geheten toen het in 1985 op de markt kwam. Het uiterlijk heeft iets weg van stadsgenoot motorbouwer Harley-Davidson, zie het artwork van het blikje tijdens hun 90 jarige verjaardag in 1993.


Moet zeggen dat hat artwork van MGD me wel aanspreekt, de kleuren en design hebben iets stoers. Deze lager heeft doordat niet is gepasteuriseerd is een alcoholpercentage van 4,7%, dus 0,1% meer dan Miller High Life. De kleur is hetzelfde en dat is dus helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met fijne tonen van limoen en bijna goed verborgen zoete maïs. (4/5)



Ik heb het idee dat ze bij Miller hard hun best doen om net zo vlak en neutrale bieren te brouwen als bij Anheuser-Busch, maar ze hebben er stiekem toch wat tussen zitten die ietsjes smaakvol zijn. Geen link want wij in Europa mogen schijnbaar wel de site openen en krijgen de uitgeklede internationale site voor een kiezen, dan maar een filmpje. Miller Genuine Draft review 

Reacties

Populaire posts