Bier+Randzaken = Refsvindinge Mors Stout - Denemarken
Refsvindinge Mors Stout
Carlsberg heeft in Denemarken in de jaren een aardige hegemonie opgebouwd met een marktaandeel van 63%, de meeste concurrenten zijn gekocht, weggewerkt en verdrongen. Nou hebben ze last van de craftbier-boom die in Denemarken goed voet aan de grond heeft gekregen, zodat ze daar nu bezig mee zijn. Maar brouwerijen die rond 1900 en in de 19de eeuw werden opgericht zijn op 1 vinger na op 2 handen te tellen, de brouwerijen die bij Royal Unibrew horen doen het redelijk en dan andere moeten meer moeite doen om iets te verkopen in het land. Dan van die oudjes heb je brouwerij Refsvindinge opgericht in 1885, die al die jaren klein is gebleven.
Refsvindinge moet je in oosten van het eiland zijn tussen het stadje Nyborg en het dorpje Ørbæk in, Refsvindinge hoort bij de gemeente Nyborg en zie op de kaart hieronder.
Tijdje geleden heb ik een bierverhaal geschreven over wat brouwerijen die van het eiland Funen komen en daar zat brouwerij Refsvindinge ook tussen, zie link BIER+RANDZAKEN JULI (1): MIDTFYNS CHILI TRIPEL - DENEMARKEN. Maar nu ga ik er wat meer over hebben en nu iets meer geschiedenis. Het is de laatste boerderij-brouwerij van Denemarken uit de 19de eeuw en toen was het gewoon als het boerengebeuren op een laag pitje stond dat men de tijd vulde met het brouwen van bier. In die tijd brouwden men het laag alcoholische Hvidtøl, dit betekent letterlijk "witbier" en heeft niks met de bierstijl te maken. Het heeft met de kleur van het mout te maken en dat ziet er bleek uit, maar het bier is altijd donkerbruin. Het alcoholpercentage komt niet boven 2,5% uit. Verder met de boerderij-brouwerij die tot 1981 dat laag alcoholische Hvidtøl brouwden voor zichzelf en bij meer voor de omgeving ging daarna de productie bescheiden opvoeren.
In 1985 ging men Pilsenerbier brouwen en kwam daarbij Guldøl en dat zijn eigenlijk gewone Lagers met een Deense benaming. Ook bliezen een oude Deens laag alcoholsche biervariant nieuw leven in, de naam is Skibsøl. Letterlijk betekent het "scheepsbier" en het lijkt op Hvidtøl alleen gebruikt men rookmout, wat het bier een rooksmaak meegeeft. Daarna kwamen een hoop biervarianten uit de ketels en degene die echt geliefd werd het merk Refsvindinge AZ Ale No.16. Doordat het eiland Funen een vakantiegebied is kwam men in aanraking met het merk en kreeg het een cultstatus. Het brouwerijtje groeide wel door maar ging dit uitbesteden aan brouwerij Vestfyn uit Assens, ook van Funen maar dan helemaal in het westen. Later zijn er nog een paar goedlopende bieren daarheen gestuurd en klink op de link ietsjes terug voor de beschrijving van Refsvindinge AZ Ale No.16.
Men kan er langs komen om bier te kopen in hun winkeltje, er zijn geregeld proeverijen en de kleindochter van de eigenaar heeft een biercafé in Kopenhagen waar men ook terecht kan om Refsvindinge bier kan drinken. Het biercafé Dia'legd is te vinden te Viktoriagade 1in Kopenhagen. Maar als boerderij-brouwerij hebben ze een stuk grond waarop ze wat spartaanse blokhutten hebben gezet waar men kan overnachten na een proeverij, wat handig als men niet over een BOB beschikt. Nu zal ik wat van hun biertjes behandelen en jullie kunnen wat Deense woorden leren.
Mørk Hvidtøl en het laatste woord betekent "witbier" zoals eerder verteld maar het eerste is wat tegenstrijdig en dat betekent "donker". Het gebruikte donkere mout geeft dit laag alcoholische bier wat meer smaak, het bier is 2,4% zwaar. De smaak is erg zoet met tonen van bruine suiker, bruin brood en rozijnen en het heeft een donkerbruine kleur.
Skibsøl heet "scheepsbier" en ook met een laag alcoholpercentage en wel 2,4%, ook is de kleur donkerbruin. Het rookmout van dit bier maken ze zelf. Het bier smaakt is erg zoet met een rokerig aroma dat erg is verassend met dit lage alcohol gehalte. Het heeft tonen van geroosterd mout, hout, spek en drop.
Enkens Anden Lyst en dat betekent "weduwe's andere lust" en als je de spin (zwarte weduwe) op het etiket ziet, dan zijn deze bieren met tarwemout gebrouwen. Dit bier is een Deense variant van het Belgische Witbier en het alcoholpercentage is 5,7%, de kleur is troebel geel/oranje. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus en wat tijm. Ik volg die sin niet zo maar een beetje boerderij heeft genoeg spinnen.
Hvid Guld betekent "witgoud" en is een Dortmunder het zwaardere broertje van de Pilsener, deze bierstijl is erg populair in Denemarken.Het is een laaggistende bierstijl en verschil met een Pilsener is dat een Dortmunder minder gehopt wordt en een hoger alcoholpercentage heeft zo rond 5 tot 6,5%.Het alcoholpercentage van Hvid Guld is 5,7% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en citroen.
HP Bock en dat HP staat voor Højt Prioriteret en dat betekent "hoge prioriteit", daar ga ik vanuit want het staat op het halsetiket. Het bier is een Hellerbock en in Nederland beter bekend als Meibock of Lentebock. Het bier heeft een donker oranje kleur met een alcoholpercentage van 7,4%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en geroosterd mout.
Cat Porter en het eerste woord wordt verbeeld op het etiket, het tweede is de bierstijl en dan specifiek de Baltic Porter. Deze variant is oorspronkelijk ondergistend maar er zijn ook bovengistende, het alcoholpercentage is tussen de 6% en 9% en erg populair in het Oostzeegebied. Het bier is zeer donkerbuin van kleur met een alcoholpercentage van 7,4%. De smaak is zwaar zoet met een bittertje, het heeft tonen van geroosterd mout, beetje rookmout, chocolade, karamel en espresso.
Mors Stout het laatste woord is de bierstijl en de eerste hebben we al een keer gehad en dat is "moeder". Ooit dacht men dat een Stout goed is voor moedermelk en dokter raadde het aan wat nu erg achterhaald is. Dit is de reden dat op het etiket de contouren van een vrouw te zien zijn. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 5,7% en hoort bij de variant Milk Stout, gezoet met lactose. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, besjes en wat hazelnoot.
Dan hebben ze nog vele smaken en dan bedoel ik veel, maar volgt nog de link in het Deens, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten