Bier+Randzaken = Feldschlösschen Original - Zwitserland

Feldschlösschen Original


Tijd voor een Carlsberg verhaal en dit keer wat ze uitvreten in Zwitserland, eigenlijk wat hebben overgenomen in 2000. In dat jaar werden ze eigenaar Feldschlösschen uit Rheinfelden wat te vinden is vlakbij Basel in het noorden van Zwitserland, overigens het stadje gescheiden door de Rijn van het Duitse Rheinfelden. De grondslag voor brouwerij Feldschlösschen begon in 1875 waar boerenzoon Mathias Wüthrich (1846-1905) die dankzij wat geld van zijn vader en samenwerking met Theophil Roniger (1844-1911) die brouwer en politicus was. In 1876 ging brouwerij Wüthrich & Roniger van start in een oude fabriek met voorbedachte rade want er werd een spoorlijn aangelegd. Deze vorm van transport met koelwagens kon het bedrijf snel groeien. Ook was de warme winter 1877/1878 bijna funest doordat er geen ijs kon worden verzameld voor het brouwen van ondergistend bier. Met de trein werd er ijs van een gletsjer naar de brouwerij om toch ondergistend bier te brouwen.


Met al dat geld werd de brouwerij mooi aangekleed qua architectuur dat het geheel op een kastel lijkt met torentjes, kantelen en geveltjes. De boer was een genie qua het logistieke gedeelte en de brouwer brouwden bier dat iedereen wilde drinken, elke innovatie werd gelijk ingezet. In 1907 had de brouwerij een directe verbinden met het spoornetwerk en schafte een locomotief aan. Rond 1889 werd het de grootste brouwerij van het land en dat zijn ze nog steeds en daarvoor namen ze de nodige concurrenten over met meestal ook een sluiting van de overgenomen brouwerij. 


Brouwerij Feldschlösschen nam brouwerij Gurten uit Bern over en sloot het in 1997. Brouwerij Hochdorf kwam in 1988 in bezit en een jaar later was het de beurt aan brouwerij Warteck uit Basel en die sloot in 1991. Dat jaar kwam brouwerij Cardinal uit Fribourg bij de club die ook eigenaar was van brouwerij Salmenbräu uit Rheinfelden en een buurman van Feldschlösschen. Die locatie gebruikte ze tot 2002 voor het vervaardigen van alcoholvrije bieren tot ze het sloten en de boel overhevelden naar de hoofdvestiging. In 1996 fuseerden ze met brouwerij Hürlimann uit Zürich en ziet dit maar als een agressieve overname want die brouwerij sloot in 1997. Dan moet ik de in 1972 overgenomen brouwerij Valaisanne uit Sion niet vergeten die nog steeds in bedrijf is. De merken van de meeste overgenomen brouwerijen bestaan nog steeds en worden allemaal gebrouwen te Rheinfelden, maar die bewaar ik voor ooit.


Ondanks al die overnames ging het niet top met de grootste brouwer van Zwitserland, import bieren zijn goedkoper en men ging minder bier drinken. De loyale drinkers van de merken van de brouwerijen die ze hebben overgenomen waren daar niet blij mee en gingen andere biermerken proberen. Ze doen pogingen om een graantje mee te pikken van de craftbeer markt, wat niet heel goed gaat. Carlsberg probeert sinds de overname in 2000 er iets van te maken, maar dat schijnt niet zo goed te lukken. In ieder geval behandel ik vijf bieren van Feldschlösschen.


Original is het vlaggenschip en dus de heldere goudkleurige Lager die de dorst moet lessen. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citroen een grassig aroma, wat ze in Duitsland ook goed kunnen.



Hopfenperle is ook een Lager alleen is deze iets meer gehopt, licht zoet bitter van smaak met lichte tonen van citrus en een grassig aroma. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 5,2%.



Bügel is Duits voor "beugel" en daar zit het bier in, in een beugelfles om het iets nostalgisch mee te geven. Het bier is een Vienna met heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met bescheiden tonen van karamel.



Weizen/Blanche is ondanks zijn Duitse naam geen Hefeweizen maar een Belgische Witbier, en daarvoor doen ze het woord Blanche bij. Het bier is troebel geel van kleur met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is verfrissend en licht zoet met tonen van sinaasappel, banaan en koriander.



Braufrisch is een Kellerbier en dat is een bierstijl die ondergistend is, niet gefilterd, helemaal uitgegist dus bijna geen koolzuur meer aanwezig, tenslotte al het suiker is gegist dus al het zoet is weg. Dit is een commerciële Kellerbier met een troebel geel kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is droog bitter met lichte tonen van citrus en banaan.


In ieder geval heeft Carlsberg een stap gezet in een lastige markt, volgende maand de laatste Carlsberg verhaal van het jaar maar nu de link en een filmpje.


 

Reacties

Populaire posts