Bier+Randzaken (extra verhaal) = Pelforth Brune - Frankrijk

 Pelforth Brune


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Frankrijk voor het echie. Dit keer een Heineken merk uit Frankrijk en om precies en dat is Pelforth. Maar eerst wat geschiedenis officieel begint die in 1921 in het noord Franse Lille of ook bekend onder zijn Nederlandse naam Rijssel. Drie brouwers kwamen bijeen en hun namen waren Louis Boucquey, Armand Deflandre en Raoul Bonduel. De eerste wilde nieuw leven in de door nasleep van de Eerste Wereldoorlog gesloten brouwerij van zijn grootvader nieuw leven in blazen.  


Samen sta je sterk was de gedachte en dus in 1921 zag Brasserie du Pélican het licht. Ze kozen voor deze naam omdat er rond die tijd een dans genaamd pelican populair was, nou betekent "pelican" in het Nederlands "pelikaan" wat een vogel is. Deze grote watervogel met opvallende snavel met keelzak en de pelikaan staat symbool voor barmhartigheid. De brouwerij uit Lille deed het best goed in de jaren 30 en toen ook buitenlandse bierstijlen in zwang kwamen durfden ze dat ook aan. Britse ales waren populair in die tijd en kwamen ze met een Brown Ale genaamd Pelforth 43. Een samentrekking van de woorden "pélican" en "forte" wat "sterk" en krachtig betekent. En de "H" op het einde moest een Brits gevoel geven. De 43 heeft twee betekenissen en de eerste is dat 43 kg gerst bij het brouwen van het bier. De tweede heeft te maken met een legereenheid gelegerd in Lille namelijk de 43e régiment d'infanterie. 


De Tweede Wereldoorlog deed de brouwerij sluiten en pas in 1950 gingen ze weer brouwen. Pelforth 43 kreeg een nieuwe naam en dat werd Pelforth Brune. Brasserie Coopérative de Mons-en-Barœul werd vanaf 1954 geleidelijk  overgenomen om in 1970 volledig eigendom te worden. In 1963 kwam Pelforth Pale op de markt en dit een Lager die ook een naamswijziging kreeg, vanaf 1991 ging het Pelforth Blonde heten. Er was uitbreiding nodig en dat moest in 1966 bij de brouwerij uit Mons-en-Barœul waar de meeste ruimte was. In 1972 nam de brouwerij een nieuwe naam aan en ze kozen voor Pelforth en tevens werden in die jaren wat concurrenten overgenomen. In 1975 ging de productie over na de brouwerij uit Mons-en-Barœul en sloten ze de rest. Trouwens Mons-en-Barœul is een voorstad van Lille iets ten noordwesten van die stad gelegen. 


Brasserie Pelforth werd in 1980 verkocht aan de BGI-Group een Franse bier en dranken bedrijf die tegenwoordig veel doet in Afrika, ze gaan nu heten ze Castel-Group. In 1986 kocht Heineken de brouwerij en werd de tweede brouwerij na Brasserie De L'Esperance uit Schiltigheim in de Elzas. Er zouden nog drie brouwerijen door Heineken gekocht worden wat weer iets is voor een ander verhaal. In elk geval al die Heineken brouwerijen in Frankrijk heten simpelweg Heineken France. De produceert naast de Pelforth bieren ook Heineken, Amstel en de in Nederland de nek omgedraaide alcoholvrijbier Buckler en daarentegen wordt Pelforth Blonde ook gebrouwen bij de andere vestigingen. Nu komen de bieren voorbij, hoe ze smaken en er uitzien want de rest erover staat hierboven. 


Pelforth Brune is dus een Brown Ale met een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, fruitigheid, iets van geroosterd mout en heel lichtjes honing.



Pelforth Blonde de Lager met een helder gouden kleur en een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van citroen en karamel. Trouwens ze vinden het leuk bij Heineken om retro etiketten te gebruiken.


Ik zal altijd voor Pelforth Brune gaan wat een fijn Frans commercieel bier is, klik hier voor de link naar Pelforth en tenslotte een filmpje.







Reacties

Populaire posts