Bier+Randzaken = Fürstenberg Original Export - Duitsland

 Fürstenberg Original Export

Het vorige verhaal ging over een oude Tsjechische brouwerij met adellijke geschiedenis, nou laat ik er nog één doen en dan een Duitse brouwerij. De naam van deze brouwerij is Fürstlich Fürstenbergische Brauerei en is te vinden in de stad Donaueschingen, wat in het zuiden van het bondsland Baden-Württemberg. Dit stadje ligt in het Zwarte Woud en heeft een toeristische trekpleister namelijk in de vorm van de bron van de Donau. Op het plaatje kan je een monument zien met in het midden de bron van de langste rivier van Europa. 


In Duitsland beschouwen ze dit als de bron maar er zijn nog twee andere bronnen die eigenlijk meer aanspraak opmaken. Eigenlijk zijn het drie stromen die samenvloeien in Donaueschingen en uit die plaats heet de Donaubach, de andere heten de Brigach en Breg. De laatste heeft de meeste aanspraak want die ontspringt zo'n 49 km en de Brigach op 43 km, de Donaubach is maar ongeveer 500 meter maar heeft een mooi monument. Donaueschingen was van 1723 ook ooit hoofdstad van een klein landje genaamd Vorstendom Fürstenberg. Het landje heeft van 1250 tot 1860 bestaan is gegroeid, gekrompen, opgesplitst en weet ik veel nog meer. Het een complex gebeuren al die landen die het Heilige Roomse Rijk vormde wat niet complex is dat één van die leden uit het geslacht Fürstenberg verantwoordelijk is voor de brouwerij.


Het was gelijk de allereerste namelijk Hendrik I of op zijn Duits Heinrich I (ca. 1215-1284) die met zijn titel graaf ook het recht kreeg om bier te brouwen. Via die brouwactiviteiten en ook herbergactiviteiten kon hij belastingen innen. Dan kabbelt het voor een paar eeuwen door tot in 1700 door oorlog en schaarste er voor vijf jaar niet werd gebrouwen. Vorst Anton Egon van Fürstenberg en inmiddels was het landje een vorstendom besloot in 1705 dat er weer gebrouwen moest worden. Er is zelfs melding gemaakt dat er drie soorten bier werden gebrouwen namelijk Ordinaribier, Märzen en Doppelbier. Wat dat waren en klinkt Märzen bekend in de oren is het onbekend hoe en wat het bier gesmaakt heeft. 


Donaueschingen was inmiddels de hoofdstad geworden in 1723 en wat later besloot vorst Joseph Wilhelm Ernst (1699-1762) de brouwerij te vernieuwen, op een locatie ging men verder en ze zitten nog steeds op deze plek. 1801 brouwen ze een bier genaamd Luftbier letterlijk "luchtbier" en de ingrediënten zijn bekend namelijk gerste- en tarwemout wat het zomaar eens op een Hefeweizen zou kunnen lijken. In ieder geval ze waren er goed in dat de concurrenten er geen antwoord ophadden, eigenlijk een tijdloos gegeven. Met de komst van de spoorwegen in 1868 gingen ze exporteren naar Zwitserland en zelfs naar Parijs. Nadat men erachter kwam dat pasteuriseren van bier langer goed bleef kon men over langere afstanden vervoeren. Landen zoals België, Nederland, Verenigd Konikrijk, Italië en zelfs Brazilië en de Duitse koloniën in Afrika.


Kanselier Bismarck kreeg het bier geleverd in Berlijn, keizer Wilhelm II was na een bezoek aan Donaueschingen verkocht en het bier werd daarna aan het hof gedronken. Wie met de zeppelin reisde kon aan boord het Fürstenberg bier drinken. Maar de Twee wereldoorlogen deden de brouwerij niet veel goed en werd het een lokaal merk. Baden-Württemberg is behoorlijk groot en de brouwerij bleef na al die eeuwen nog steeds met de tijd meegaan. Maar om verder te komen besloot de adellijke familie om de brouwerij te verkopen in 2005 aan Brau Holding International wat sinds 2017 Paulaner Brauerei Gruppe heet. Zo kwam er een einde aan 722 jaar adellijk bezit maar de naam bleef met alle vorstelijke uiterlijk heden. Trouwens is Heineken 30% eigenaar van de brouwgroep. Nu komen er vijf bieren voorbij en voor de zesde moet men hier even klikken want Fürstenberg Weizen Hefe Hell komt erin voor.


Fürstenberg Winterbier kan men in de bierstijl Märzen/Oktoberfestbier plaatsen, bier dat werd gebrouwen in het voorjaar om in het najaar te drinken. Tegenwoordig het wordt het door het hele jaar gebrouwen, Oktoberfestbier heet het in München en daarbuiten gebruiken ze Märzen maar de term Festbier is ook in opmars. Het is nog drie dagen nog winter dus dit bier kan nog net. Het heeft een alcoholpercentage van 5,4% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en fruitigheid.



Fürstenberg Naturtrübes Helles en vele Duitse commerciële brouwerijen hebben ze een Landbier in hun gamma. Over deze bierstijl heb ik ooit een uitgebreid verhaal geschreven en heeft het vele namen met variërende brouwwijzes maar klikt men hier voor de uitgebreide uitleg. In ieder geval van de Duitse commerciële brouwerijen zien de etiketten er mooi retro uit, zo ook deze. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is licht troebel geelgoudkleurig. De smaak licht zoet met een weinig bitter met tonen van wat bloemigheid, fruitigheid en citrus. 



Fürstenberg Weizen Hefe Dunkel is de Dunkelweizen van de brouwerij want een beetje Duitse brouwer heeft naast de Hefeweizen een Dunkelweizen in het gamma. Een Dunkelweizen is een bier gebrouwen met iets donker gekleurd mout en uiteraard met tarwe. Een gewone Hefeweizen gebruiken ze een lichter gekleurd mout. Het alcoholpercentage is 5,4% en de kleur is troebel bruinoranje. De smaak is zoetig met tonen van karamel, licht geroosterd fruit en een beetje banaan en chocolade.



Fürstenberg Premium Pilsener en deze bierstijl kan niet ontbreken in een Duits bierverhaal als dit. Maar ik kan wel proberen even de Duitse Pilsener uit te leggen want deze wijkt lichtjes af van wat men in Tsjechië origineel hebben uitgevonden. Het is lichter van kleur en body dan de Tsjechische Pilseners en is meestal droger en knapperiger. De bitterheid is meer aanhoudend en de carbonatie is hoger. Het alcoholpercentage van een Duitse Pilsener van elke willekeurige Duitse brouwer is 4,8% en de Tsjechen zitten rond de 4,4%. De kleur van de Fürstenberg Premium Pilsener is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met een lichte droogheid, tonen van karamel en fruitigheid en een grassig aroma.


Fürstenberg Original Export en dan zijn we aanbeland bij de ondergistende bierstijl Dortmunder en alleen in de stad Dortmund heet het zo. De rest van Duitsland gebruikt de term Export en het 
alcoholpercentage van deze bierstijl ligt rond de 5% en 6,5%. Het verschil met Pilsener is dat een Dortgmunder/Export minder is gehopt maar meer gemout. Het alcoholpercentage is 5,3% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet bitter en enige droogheid, met tonen van citroen, beetje karamel, fruitigheid en een grassig aroma. 


Zo dat was een brouwerij met 740 jaar geschiedenis uit het zuiden van Baden-Württemberg dat lang kan bestaan door het bezit was van de adel. Volgt nog de link en een filmpje over de Donau.  Link naar Fürstlich Fürstenbergische Brauerei



Reacties

Populaire posts