Bier+Randzaken = East London Nightwatchman - Engeland

East London Nightwatchman


Beer-brex-it thema deel 37 en dit keer een Engels graafschap met ongeveer 8,9 miljoen inwoners in een gebied ietsjes groter dan de provincie Utrecht, ik ga het hebben over Greater London. Nou ga ik niet beginnen over al die toeristische bezienswaardigheden maar over hoe dit dichtbevolkte gebied onderverdeeld is en dergelijke. Maar dit graafschap heeft sinds 1986 geen officiële vlag meer maar het is de linker, de rechter hoort bij de City of London wat het historische en financiële hart van het gebied is en niet geldt voor Greater London.
                                
                                      

City of London heeft ook een bijnaam en dat is de Square Mile, het heeft een rechthoekige vorm met een grootte van 2,90 km2. Ze hebben een eigen burgemeester en politie, het is een apart geval. Dan zijn er nog 32 boroughs die dus samen met de City of London dus het graafschap Greater-London vormen. Deze boroughs zijn gevormd in 1965 en daarvoor hadden ze 86 authorities. Ze wilden dat de stad beter bestuurbaar was en dat delen van Londen niet vergeten zouden worden. Een ideale borough heeft een centrum, goede verbindingen en niet minder dan 200 duizend inwoners. Maar het was een heel gedoe om al die boroughs te creëren uit de 86 authorities. Sommige gingen graag samen, sommige niet, sommige wilden samen die niet aan elkaar grenzen en sommige werden verplicht samen te gaan. Dan de namen van de boroughs kiezen ging ook niet van een leien dakje, in eerste instantie mochten ze zelf kiezen maar dat werd geen succes. Te lang, hetzelfde, te saai, dubbele naam, idioot klinkende en ga zo maar door. Dus er kwamen drie richtlijnen, duidelijke bekende naam die al gangbaar is, geen idiote namen en geen dubbele namen. Het resultaat was bijna overal dat de authority met de meeste inwoners de naam van de borough werd. Maar authorities met de meest bekende historische naam en minder inwoners gaven ook een naam aan een borough. Degene die er niet uitkwamen kozen een heel erg oude historische naam die eigenlijk niemand meer kenden. Maar toch kwam er een dubbele naam namelijk de bekakte authorities Kensington en Chelsea kwamen er niet uit over de naam en werd dit een uitzondering. Die later volgde met Hammersmith en Fulham, en ook Barking en Dagenham. De oude authority namen kan men nog tegenkomen. Dan is er één borough met city status en dat is Westminster waar de regering en koningshuis te vinden is.

De meeste Londenaren weten zelf niet eens in welke borough ze zijn als ze aan de wandel zijn. Sommige borough plaatsen welkomstborden, sommige niet maar de bij de straatnaambordjes kan je er achter komen. Ook is dat niet altijd duidelijk want ze zetten niet overal de borough naam erop maar gebruiken elk een ander lettertype en kleurenschema. Maar die van Westminter is wel het meest iconisch en wordt door toeristen gezien als iets Londens, ga maar naar een toeristenwinkel en je komt het tegen.


Straatmeubilair is ook wel een mogelijkheid om er achter te komen waar je bevindt, in de vorm van zoals prullenbakken, bankjes, openbare gebouwen en verkeersregelaars. Voor het getrainde oog zoals, het asfalt heeft een andere kleur, anders uitziende rolcontainer, andere kleur straatverlichting en opeens veranderde maximumsnelheid. Ook lastig met parkeervergunningen als dat de overkant in een andere borough ligt en geen systeem van parkeervergunningen hanteert. Fietspaden die abrupt ophouden of aan de andere kant abrupt verdergaan. Weggooien van afval kan een andere definitie hebben in een andere borough plus dat het afvalbeleid niet overal het zelfde is en dat is te zien aan de zooi op straat. 
Belastingen variëren per borough en ga zo maar door. In ieder geval een borough heeft veel macht om dingen te doen zodat Londen bestuurlijk lastig kan zijn voor de Londenaar. Ja de logo van borough Barnet is schaamteloos gejat van de wereldberoemde Britse omroep die iedereen kent.


Gelukkig voor de bierliefhebber heeft Greater Londen brouwerijen en dan bedoel ik veel brouwerijen, het zijn er meer dan 129 en er komen er steeds meer bij. Je begrijpt dat ik ze niet allemaal ga behandelen en met het benoemen van de boroughs moeten ze het met de brouwerijnamen ook opletten met het benoemen. Dus er komen 10 brouwerijen voorbij met namen die geografisch en erg origineel zijn. Ik begin met het woord "London" en er zijn 8 (huur)brouwerijen waar het in voorkomt, ik kies voor brouwerij East London.


Brouwerij East London (2011) is te vinden in het noorden van het oostelijk deel van Londen en om precies te zijn in de borough Waltham Forest. Om nog meer precies te zijn in de wijk en oude authority Leyton. De bieren zijn vernoemd naar dingen uit die hoek van de stad en deze vernoemd naar de nachtwacht die patrouilleerde door de buurt in de 19de eeuw. Nightwachtman is een Premium Bitter of ook bekend als Extra Special Bitter, deze Bitter variant is zwaarder dan de gewone Engelse Bitter. Het bier heeft een heldere amber kleurtje met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, perzik en grapefruit. https://www.eastlondonbrewing.com/


Nou kies ik er eentje uit die vernoemd is naar een borough of een gedeelte van de naam eruit bestaat. Er zijn negen brouwerijen die een borough-naam hebben en Hackney heeft twee brouwerijen met de naam Hackney, dus één heet Hackney en de ander heet Hackney Church. Trouwens in de borough zijn er 14 brouwerijen te vinden maar ik ga voor brouwerij Hackney.
   

Brouwerij Hackney (2011) uit de borough ten noordoosten van de City of London, het is de groenste en fiets vriendelijkste borough. De brouwerij is klein van stuk maar haalt zijn energie uit windenergie, zonnecellen en waterkracht dus het gaat er milieuvriendelijk aan toe. De biernamen lijken me willekeurig gekozen maar de stijlen zijn divers. Millions of Peaches is een Wild Ale, een bierstijl waar melkzuurbacteriën op los zijn gelaten. De kleur is licht troebel goud/oranje en het alcoholpercentage is 4%. De smaak is redelijk wrang, lichtelijk zuur met hier en daar wat zoets, zoete tonen van perzik en lichtjes kruidig door de basilicum. https://www.hackneybrewery.co.uk/


De wijken of op zijn Londens district en dat schijnen er 317 te zijn, er zijn ook districten die dezelfde naam als een borough te hebben en die sluit ik uit voor het gemak. Daar zijn er ook wel zo'n 11 (huur)brouwerijen naar vernoemd, daar kies ik er vier van. 
Brouwerij Brixton (2013) is te vinden in de borough Lambeth wat ten zuiden van de City of London te vinden is. De wijk Brixton is een bruisende buurt en de officieuze Jamaicaanse hoofdstad van Groot-Brittannië, ook wijle David Bowie is hier geboren. De brouwerij deed het zo goed dat Heineken het heeft gekocht om een mee te liften met de craftbier boom. De biernamen zijn geïnspireerd door dingen uit de wijk Brixton. Electric IPA is vernoemd naar de straat Electric Avenue, de eerste winkelstraat die werd elektrisch verlicht. Deze India Pale Ale op zijn Amerikaans heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is licht troebel oranje. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, grapefruit en karamel. https://www.brixtonbrewery.com/Brouwerij Brockley (2013) is te vinden zuidoosten van de City of London in de borough Lewisham. Ze brouwen aanvankelijk voor de buurt, willen goed zijn voor het personeel en boven alles goed bier brouwen. De brouwerijnamen zijn vernoemd naar de bierstijlen en op alle etiketten/blikjes siert de gevel van de brouwerij, kort en krachtig dus. Brockley Porter is de bierstijl die in Londen is ontstaan en erg groot was voordat Pilsener werd uitgevonden. Deze Porter heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is donkerbruin. De smaak is droog bitter met wat zoetheid en het heeft tonen van pure chocolade, karamel en wat geroosterd mout. https://www.brockleybrewery.co.uk/ Brouwerij Gipsy Hill (2013) en de wijk en brouwerij is te vinden in de borough Lambeth. De wijk is vernoemd naar de zigeuners die hier ooit vertoefde en de naam is blijven hangen, "heuvel van de zigeuners". De brouwerij gebruikt voor zijn standaard bieren ter illustratie de mensen achter de brouwerij in stripvorm, alleen begrijp ik de biernamen niet. Hunter is een Lager en de tekening moet de brouwmeester voorstellen. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citroen. https://gipsyhillbrew.com/Brouwerij Twickenham (2004) is te vinden in de borough Richmond upon Thames in het westen van Londen, hier staat ook het grootste rugbystadion van Engeland waar zo'n 82 duizend man in kan. De brouwerij is opgericht door een Amerikaan die Britse bierstijlen een Amerikaanse twist meegeeft, de alcoholpercentages zijn laag op zijn traditioneel Brits. Naked Ladies is vernoemd naar een standbeeld van waternimfen in de buurt, gehouwen uit witte marmer en tijdens Tweede Wereldoorlog met grijze blubber wegens het reflecteren van de maanlicht om bommenwerpers geen herkenningspunt te geven. Het bier is een Golden Ale, het Britse bovengistende antwoord op de Pilsener. Het bier heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,4%. De smaak is droog bitter met tonen van citrus en karamel. https://www.twickenham-fine-ales.co.uk/ 


De wijk Bermondsey is vergeven van brouwerijen en er zijn 16 te vinden, waarvan zeker de helft onder de spoorbogen van een spoorlijn die door buurt loopt zijn brouwerijen te vinden. Bermondsy ligt in de borough Southwark en ligt zuidwesten van de City of London. Ik doe twee brouwerijen vanonder de spoorbogen.


Brouwerij Brew by Numbers (2012) heb ik in januari al een keer behandeld en ze hebben in de tussentijd de benaming en artwork veranderd. Ze gebruikten twee cijfercombinaties met voor de | een nummer voor de bierstijl en daarachter de variatie. Het artwork was wit en nu zwart met subtiel gebruik van een kleur en diverse uiterlijkheden van de getallen, zie link naar het verhaal BIER+RANDZAKEN = BREW BY NUMBERS 01|01 SAISON - CITRA / ENGELAND. 07|Witbier Raspberry & Hibiscus wat een half jaar geleden er zo geschreven werd 07|11 en dan er klein bij Witbier Raspberry & Hibiscus. Dus een Witbier met een Londense twist, de kleur is troebel oranje met een roze gloed en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is droog en knapperig met tonen van framboos, sinaasappel, citroen en bloemig door de hibiscus. https://www.brewbynumbers.com/Brouwerij Bianca Road (2016) is vernoemt naar een straat uit de wijk Peckham wat ook in Southwark ligt, maar verhuisde een jaar later naar een spoorboog. De brouwerij is opgericht door twee vrienden die van San Francisco naar Miami zijn gefietst en de nodige Amerikaanse bieren zijn tegengekomen om ze zelf te gaan brouwen. Longplay IPA is een Session IPA, de variant die licht van alcohol is maar met de smaak van een normale IPA. De naam heeft te maken met het volhouden van drinken van bier, je kan hiermee beginnen en ook eindigen na een proeverij. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,6% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van citroen en sinaasappel. 


Dan komen er nog twee brouwerijen met een aparte naam voorbij.


Brouwerij Weird Beard (2013) is te vinden in de wijk Hanwell wat in de borough Ealing ligt, dit alles ligt in het westen van Londen. De eigenaar heeft een baard in een knot, een soort van lange geitensik. Een "weird beard" betekent een "rare baard" die het artwork siert in de vorm van een schedel met een sik. De biernamen zijn willekeurig en apart te noemen maar het bier dat ze brouwen moet geniaal goed zijn. Black Perle is een Milk Stout, de variant waar lactose is aan toegevoegd voor wat zoetheid. Het bier heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is pikzwart. De smaak is zoet bitter met tonen van koffie, melkchocolade en geroosterd mout. https://www.weirdbeardbrewco.com/Brouwerij By The Horns (2011) is te vinden in de borough en wijk genaamd Wandsworth wat ten zuidwesten van de City of Londen. De naam van de brouwerij heeft te maken met het gezegde "bij de hoorns vatten" die ook in het Engels bestaat, de zaken op de juiste manier aanpakken. De brouwerij is geïnspireerd door de Amerikaanse craftbeer-boom maar dan wel op zijn Brits. Cosmic Warrior is vernoemd naar wijle glamrocker Marc Bolan van de band T-Rex die ooit op het adres woonde waar de brouwerij begon. Het bier is een American Pale Ale met een troebel gouden kleur en een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van sinaasappel, karamel en wat den. https://bythehorns.co.uk 


Dit was Greater Londen met tien brouwerijen en tien verschillende bierstijlen, de meeste zijn moderne of traditioneel met een moderne twist. Het volgende bierverhaal is ook in Engeland, maar eerst een filmpje met eventuele tips van andere brouwerijen.  


Reacties

Populaire posts