Bier+Randzaken = St.Bernardus Abt 12 - België

 St.Bernardus
Abt 12

Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou bestaat enkel omdat de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren besloot in 1945 te stoppen met het brouwen van bier. Het brouwen van bier was te tijdrovend voor de kloosterlingen om andere klooster verplichtingen te doen. Evarist Deconinck een kaasmaker was bereid om in licentie te gaan brouwen. Er moest wel een brouwerij komen en iemand met know-how dus de paters stuurde hun brouwmeester Mathieu Szafranski richting de kaasmakerij. Trouwens de Evarist nam in 1934 de kaasmakerij over van de paters van Abdij Mont Des Cats net over de grens in Frankrijk.


De licentie om de Sint-Sixtus bieren te brouwen was voor dertig jaar en dat browen zo goed dat in 1959 het kaasmaken werd afgestoten. Guy Claus getrouwd met Bernadette de dochter van Evarist nam begin jaren zestig de brouwerij over. In 1962 onderhandelde Guy met de paters van Westvleteren om de licentie te verlengen met nog eens dertig jaar. Die dertig jaar ging alles zijn gangentje tot het einde van de licentie in 1992 en die werd niet verlengt. De paters van de Sint-Sixtusabdij gingen weer zelf hun bieren brouwen omdat de Trappistenabdijen een keurmerk gingen voeren en enkel producten gemaakt binnen de abdijmuren kregen het "Authentic Trappist Product". 


Dus wat nu voor brouwerij Sint-Bernardus? De recepten en gist hadden ze nog en besloten daarmee door te gaan. Het etiket werd lichtelijk aangepast met het gebruik van de merknaam Sint-Bernardus in plaats van Sint-Sixtus. Dus er moest men eigenlijk opnieuw beginnen en kwamen met nieuwe bieren die best snel geliefd werden, want dat hadden ze nodig. In 1998 ging Guy met pensioen en werd Hans Depypere een zeer geschikte opvolger gevonden. De brouwerij groeide, er kwamen nieuwe bieren erbij plus een compleet belevingscentrum compleet met bar en een hotelletje. Iets om in de gaten te houden met eens in de duizend etiketten knipoogt de monnik en komen nu de bieren voorbij, behalve het kerstbier door hier te klikken kom je bij een bierverhaal waar die in voorkomt.  


St.Bernardus Abt 12 vergelijkbaar met Westvleteren 12. Dit is het belangrijkste bier van de brouwerij net zoals de abt de leider is van de abdij. Deze klassieke Quadrupel heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is donkerbruin met een rode gloed. De smaak is krachtig maar verfijnd zoet met wat bitterheid en ietsjes enige branderigheid door de alcohol. Tonen van gedroogd fruit, karamel en kruiden. 



St.Bernardus Prior 8 vergelijkbaar met Westvleteren 8. De prior is de tweede man in de abdij en in een priorij is hij de leider. Deze mag ik wel zeggen klassieke Dubbel heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is troebel donkerbruin. De smaak is droog bitter met een zoetje. Tonen van pure chocolade, geroosterd mout, gedroogd fruit en kruiden.


St.Bernardus Pater 6 deze was vergelijkbaar met Westvleteren 6 wat niet meer sinds 1998. Pater is de benaming voor  monnik, kloosterling, missionaris en priester. Dit is ook een Dubbel maar het alcoholpercentage is 6,7% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, chocolade en kruiden. 


St. Bernardus Tripel bestaat sinds 1992 en heeft als bijnaam Bernadette, naar de dochter van Evariste die verzot was op dit bier. Deze Tripel heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is droog bitter met tonen van sinaasappel, karamel en kruiden.



St.Bernardus Wit is er sinds 2003 en mede ontwikkeld door de redder van Belgisch Witbier, Pierre Celis. Deze bijna perfecte Wtbier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is friszurig met tonen van sinaasappel, citroen en koriander.



St.Bernardus Tokyo gebrouwen speciaal voor hun café in de Japanse hoofdstad. Dit bier is een Witbier wat op een Saison probeert lijken en het eerste bier van de brouwerij op blik. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is troebel geel. De smaak is licht droog met verfijnde tonen van sinaasappel, citrus, banaan, rode apel en kamille.



St.Bernardus Extra 4 dit bier werd tot de jaren 70 gebrouwen voor de monniken van Westvleteren en opnieuw op de markt sinds 2014. Deze Belgian Ale heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is troebel goud. De smaak is zoet bitter met lichte tonen van citroen, peper en kruiden.


Dat was de hele St.Bernardus reeks en ze zullen je niet teleurstellen. Klik hier voor de link en als laatst een filmpje. 



Reacties