2de Bier Verhaal van Juni: Hoegaarden - België

Hoegaarden
Dit verhaal begint bij de redder van het Belgische Witbier Pierre Celis (1925-2011). Rond het plaatsje Hoegaarden was Witbier het bier bij uitstek, maar het verval was in getreden en brouwerij Tomsin was de laatste met Witbier. Deze brouwerij sloot in 1957 en daar kwam een einde aan het Oud Hoegaards Witbier, daarmee aan het Belgische Witbier in het algemeen.
Pierre Celis was eigenlijk melkman van beroep en hielp ook bij de brouwerij, zogenaamd een kind aan huis leerde hij het brouwen van Witbier. Het bier werd gemist door de lokale bevolking en Pierre besloot het bier te gaan brouwen op zijn hooizolder in 1965. Het testbrouwsel sloeg aan en begon in 1966 brouwerij de Kluis in Hoegaarden, het brouwgebeuren groeide stap voor stap. Begin jaren 80 kocht hij een oude limonadefabriek en groeide gestaag door, tot het noodlot toe sloeg en een alles vernietigde brand in 1985.
Er was geen geld om de brouwerij weer op te bouwen en Interbrew (huidige AB-Inbev) nam de brouwerij over en Hoegaarden Witbier was weer gered. Helaas werd er met de smaak geknoeid om het voor de massa het toegankelijk te maken en niet te vergeten het citroentje bij het bier. Pierre Celis begon in Texas met een nieuwe brouwerij, die later werd verkocht aan brouwerij Miller wegens gezondheidsredenen. Aangezien het Witbier in de Belgische provincie Vlaams-Brabant het langst heeft volgehouden  heeft, doe ik 6 Witbieren uit deze Belgische provincie.

 1: Hoegaarden met zijn karakteristieke zeshoekige glas, heeft in de jaren wel iets aan smaak ingeboet dit troebel geelkleurig bier. Tegenwoordig word brouwerij de Kluis brouwerij Hoegaarden genoemd door eigenaar AB-Inbev, maar ze kunnen zo de hele zooi sluiten en productie overhevelen naar elders. Het dorstlessende bier heeft een zeer licht friszurige smaak met tonen van sinaasappel en koriander en het heeft een alcoholpercentage van 4,9%. http://hoegaarden.com/nl-be/welkom/
2: Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek had tot 2011 een Witbier genaamd Haacht 4,8% zwaar, maar deed het niet goed en trouwens ik vond het ook niet lekker. Dus kwam er een nieuw witbier met een fancy naam White By Mystic, ook zijn hier fruitbier versies van net zoals Hoegaarden het ook doet. White By Mystic heeft een alcoholpercentage van 5,1% en een troebel gele kleur. De smaak is licht bitter en een beetje friszuur, tonen van sinaasappel,citroen en koriander. http://www.haacht.com/nl-BE
 3: Brouwerij Den Herberg uit Buizingen ten zuiden van Brussel bestaat sinds 2008, waar eigenaren van het gelijknamige café het idee kregen om ongebruikte ruimte in te richten voor een brouwerij. Den Herberg Tarwe heeft een alcoholpercentage van 5,2% en donker blond kleurtje. De smaak is ietsjes zoet bitter met een zuurtje, tonen van citrus en wat kruidigs. http://www.denherberg.be/index.html

4: Brouwerijhuurder Bueckenholt brouwt elders sinds 2010, in 2012 wonnen ze een brouwwedstrijd en toen was het hek van de dam. In 2015 kwam er een Witbier bij de Bueckenholt Witte en dit bier word gebrouwen bij brouwerij van Campenhout uit Kampenhout wat tussen Mechelen en Leuven ligt. Het bier heeft een troebel gele kleur en heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak is licht zoetjes bitter met tonen van citroengras en een beetje sinaasappel en koriander. http://bueckenholt.be/ https://www.facebook.com/Bierfirma-Bueckenholt-422353751245356/?fref=ts

5: Brouwerij Palm gooit met het merk Steenbrugge over de “Erkend Belgisch Abdijbier”boeg, waar een percentage van de winst naar de desbetreffende abdij gaat voor onderhoud en dergelijke. Na de gebruikelijke Blond, Dubbel en Tripel, maken ze ook een Witbier. Steenbrugge Wit heeft als toevoeging een kruidenmengsel genaamd gruit, wat in de middeleeuwen in al het bier werd gebruikt. Totdat ze het gebruik van gruit ervan gingen zwaar belasten en zodoende kwam de hop in zwang. Steenbrugge Wit heeft een alcoholpercentage van 5% en een troebel geel kleur. De smaak is licht zoet bitter met iets zurig, tonen van sinaasappel, citrus, koriander en de kruidenmengsel gruit. http://www.palm.be/nl/degoudenboom
                                         
 6: Brouwerij Mort Subite een Lambiekbrouwerij uit Kobbegem hoort bij brouwerij Alken-Maes en dat hoort weer bij Heineken. Hier krijgen  alle bieren te maken met spontane gisting, zoals elke Lambiekbrouwerij het betaamt. Aangezien Belgisch Witbier voor 50% bestaat uit ongemoute tarwe en de rest is gemoute gerst. Bij Lambiek is de verhouding 30% tarwe en de rest is gerst, ook wordt er overjarige hop gebruikt met deze bierstijl. Maar de Mort Subite Witte Lambic is volgens de Witbier methode gebrouwen maar met de spontane gisting. Dat geeft dit troebel gele kleurig bier een wat friszurig smaak en een licht zoet bittertje. Het heeft tonen van citroen, perzik en koriander en het bier is 5,5% zwaar. http://www.mort-subite.be/nl/
Zo dit was Vlaams-Brabant en zijn Witbieren en de man die stijl nieuwe leven inblies en ook wat er met succes kan gebeuren.




Reacties

Populaire posts