2de Bier Verhaal van Juni: Hoegaarden - België
Hoegaarden
Dit
verhaal begint bij de redder van het Belgische Witbier Pierre Celis
(1925-2011). Rond het plaatsje Hoegaarden was Witbier het bier bij uitstek,
maar het verval was in getreden en brouwerij Tomsin was de laatste met Witbier.
Deze brouwerij sloot in 1957 en daar kwam een einde aan het Oud Hoegaards
Witbier, daarmee aan het Belgische Witbier in het algemeen.
Pierre Celis was
eigenlijk melkman van beroep en hielp ook bij de brouwerij, zogenaamd een kind
aan huis leerde hij het brouwen van Witbier. Het bier werd gemist door de
lokale bevolking en Pierre besloot het bier te gaan brouwen op zijn hooizolder in
1965. Het testbrouwsel sloeg aan en begon in 1966 brouwerij de Kluis in
Hoegaarden, het brouwgebeuren groeide stap voor stap. Begin jaren 80 kocht hij
een oude limonadefabriek en groeide gestaag door, tot het noodlot toe sloeg en een
alles vernietigde brand in 1985.
Er was geen geld om de brouwerij weer op te
bouwen en Interbrew (huidige AB-Inbev) nam de brouwerij over en Hoegaarden
Witbier was weer gered. Helaas werd er met de smaak geknoeid om het voor de
massa het toegankelijk te maken en niet te vergeten het citroentje bij het
bier. Pierre Celis begon in Texas met een nieuwe brouwerij, die later werd
verkocht aan brouwerij Miller wegens gezondheidsredenen. Aangezien het Witbier
in de Belgische provincie Vlaams-Brabant het langst heeft volgehouden heeft, doe ik 6 Witbieren uit deze Belgische provincie.
1: Hoegaarden met zijn
karakteristieke zeshoekige glas, heeft in de jaren wel iets aan smaak ingeboet
dit troebel geelkleurig bier. Tegenwoordig word brouwerij de Kluis brouwerij
Hoegaarden genoemd door eigenaar AB-Inbev, maar ze kunnen zo de hele zooi
sluiten en productie overhevelen naar elders. Het dorstlessende bier heeft een
zeer licht friszurige smaak met tonen van sinaasappel en koriander en het heeft
een alcoholpercentage van 4,9%. http://hoegaarden.com/nl-be/welkom/
2: Brouwerij Haacht uit
Boortmeerbeek had tot 2011 een Witbier genaamd Haacht 4,8% zwaar, maar deed het
niet goed en trouwens ik vond het ook niet lekker. Dus kwam er een nieuw
witbier met een fancy naam White By Mystic, ook zijn hier fruitbier versies van
net zoals Hoegaarden het ook doet. White By Mystic heeft een alcoholpercentage
van 5,1% en een troebel gele kleur. De smaak is licht bitter en een beetje
friszuur, tonen van sinaasappel,citroen en koriander. http://www.haacht.com/nl-BE
3: Brouwerij Den Herberg uit
Buizingen ten zuiden van Brussel bestaat sinds 2008, waar eigenaren van het
gelijknamige café het idee kregen om ongebruikte ruimte in te richten voor een
brouwerij. Den Herberg Tarwe heeft een alcoholpercentage van 5,2% en donker
blond kleurtje. De smaak is ietsjes zoet bitter met een zuurtje, tonen van
citrus en wat kruidigs. http://www.denherberg.be/index.html
4: Brouwerijhuurder Bueckenholt
brouwt elders sinds 2010, in 2012 wonnen ze een brouwwedstrijd en toen was het
hek van de dam. In 2015 kwam er een Witbier bij de Bueckenholt Witte en dit
bier word gebrouwen bij brouwerij van Campenhout uit Kampenhout wat tussen
Mechelen en Leuven ligt. Het bier heeft een troebel gele kleur en heeft een
alcoholpercentage van 6%. De smaak is licht zoetjes bitter met tonen van
citroengras en een beetje sinaasappel en koriander. http://bueckenholt.be/ https://www.facebook.com/Bierfirma-Bueckenholt-422353751245356/?fref=ts
5: Brouwerij Palm gooit
met het merk Steenbrugge over de “Erkend Belgisch Abdijbier”boeg, waar een
percentage van de winst naar de desbetreffende abdij gaat voor onderhoud en
dergelijke. Na de gebruikelijke Blond, Dubbel en Tripel, maken ze ook een Witbier.
Steenbrugge Wit heeft als toevoeging een kruidenmengsel genaamd gruit, wat in
de middeleeuwen in al het bier werd gebruikt. Totdat ze het gebruik van gruit
ervan gingen zwaar belasten en zodoende kwam de hop in zwang. Steenbrugge Wit
heeft een alcoholpercentage van 5% en een troebel geel kleur. De smaak is licht
zoet bitter met iets zurig, tonen van sinaasappel, citrus, koriander en de
kruidenmengsel gruit. http://www.palm.be/nl/degoudenboom
6: Brouwerij Mort Subite een
Lambiekbrouwerij uit Kobbegem hoort bij brouwerij Alken-Maes en dat hoort weer
bij Heineken. Hier krijgen alle bieren te
maken met spontane gisting, zoals elke Lambiekbrouwerij het betaamt. Aangezien
Belgisch Witbier voor 50% bestaat uit ongemoute tarwe en de rest is gemoute
gerst. Bij Lambiek is de verhouding 30% tarwe en de rest is gerst, ook wordt er
overjarige hop gebruikt met deze bierstijl. Maar de Mort Subite Witte Lambic is
volgens de Witbier methode gebrouwen maar met de spontane gisting. Dat geeft
dit troebel gele kleurig bier een wat friszurig smaak en een licht zoet
bittertje. Het heeft tonen van citroen, perzik en koriander en het bier is 5,5%
zwaar. http://www.mort-subite.be/nl/
Zo dit
was Vlaams-Brabant en zijn Witbieren en de man die stijl nieuwe leven inblies
en ook wat er met succes kan gebeuren.
Reacties
Een reactie posten