4de Bier Verhaal van Juni: Rodenbach Classic - België

Rodenbach Classic
Onderdeel van Palm dat dan weer bij Bavaria hoort is brouwerij Rodenbach uit het West-Vlaamse Roeselare een met recht een speciale brouwerij. De brouwerij bestaat sinds 1821 en is opgericht door een uit Duitsland afkomstige familie Rodenbach, al bestond Duitsland nog niet zoals we het nu kennen. Drie gebroeders Rodenbach, Ferdinand, Alexander en Pedro en zus Amelia en man kochten brouwerij Norbert wat later brouwerij Rodenbach zou worden.
Paar leden van de Rodenbach familie zijn best bekend geworden in België. Ferdinand (1783-1841) de oudste broer was luitenantgrenadier in het leger van Napoleon en later adjunct van de provinciegouverneur te Roeselare. Alexander (1786-1869) op zijn 11de blind geworden maar gaf niet op, medeoprichter van de brouwerij en tegenstander van de Nederlandse koning Willem I, na de onafhankelijkheid werd hij volksvertegenwoordiger en burgemeester van Rumbeke voor 25 jaar lang. Pedro (1794-1848) de soldaat van de familie nam deel aan de veldtocht van Napoleon naar Rusland, vocht later aan Nederlandse kant tegen Napoleon bij slag van Waterloo en in 1830 tegen de Nederlanders tijdens de Belgische Revolutie. Kocht zijn broers uit in 1836 en nam de brouwerij over, zijn vrouw Regina een brouwersdochter nam de leiding van de brouwerij over.
Maar zoon Edward breidde brouwerij uit met een mouterij, moutast (een beschermd monument), gistkelders en een lagerkelder. Edward´s zoon Eugene ging op stage in Engeland en introduceerde de befaamde foeders, dit zijn hoge grote eikenhouten biervaten en ze staan er nog steeds. Van zus Amalia en man kan ik niks vinden maar er was nog een broer die het bekendst is, Constantin (1791-1846) was een geneesheer ging ook mee op veldtocht naar Rusland en ook deel aan de Belgische Revolutie. En was ook coauteur van het Belgische volkslied de Brabançonne. Hij kwam met het idee om de Belgische kroon Leopold van Saksen aan te bieden, deze accepteerde het.
Verder met de brouwerij Rodenbach, waar ze alleen bieren brouwen in de bierstijl Vlaams Rood. Dit biertype is aanvankelijk van hoge gisting en wordt gebrouwen met een roodachtig gerstemout, zodoende krijgt dit bier een rode kleur met wat bruin.
De hoofdgisting wordt gevolgd door rijping in de oude eikenhouten biervaten oftewel de foeders en ze hebben er 294 staan, ze noemen het ook wel de “Bierkathedraal”. Door een gewenste melkzuurinfectie en wilde gisten ontstaat in de Vlaams Rood een fris zure smaak, bijvoorbeeld zo’n infectie gebeurt ook bereiden van yoghurt. Maar om het Rodenbach bier te creëren dient men Vlaams Rood van 2 jaar oud te mengen met een jonge Vlaams Rood, andere combinaties zijn er ook. Laat ik enkele  Rodenbach producten behandelen.
 1: Rodenbach Rosso (4%) is een mengeling van een jong en oud bier waar kersen, frambozen en veenbessen in hebben geweekt, ook wel maceratie genoemd. Donker rood van kleur met droog en zoet bitter smaak met een licht zuurtje door het fruit. Het instapmodel van de bierstijl.


2: Rodenbach Caractère Rouge (7%) wordt gelimiteerd uitgebracht en heeft 2 jaar gerijpt op de foeders en kersen, frambozen en veenbessen hebben in het bier gemacereerd en dat betekent geweekt. Het roodbruine bier heeft een aardige zure smaak maar de vruchtjes geeft bier iets zoet mee.
 3: Rodenbach Vintage (7%) is ook gelimiteerd en het bier wordt elk jaar gebrouwen in een andere foeder, de nummer van de foeder staat op de fles en het bier heeft er twee jaar op gerijpt. Het roodbruine bier heeft een wat wrange zure smaak maar wordt wat gecompenseerd met wat zoetheid van de kers en framboos.

 4: Rodenbach Grand Cru (6%) een mengeling van 1/3 jong bier en 2/3 oud bier en dat dan weer twee jaar is gerijpt. Het roodbruine bier is hierdoor vineus geworden, het heeft een zure smaak en wat zoetigheid door de kers ook zijn er tonen waarneembaar van chococlade.

 
5: De gewone Rodenbach al noemen ze hem tegenwoordig Classic (5%) is twee jaar gerijpt en bestaat uit een mengeling van 3/4 jong bier en 1/4 oud bier. Het roodbruine bier heeft de perfecte zure smaak met wat zoetheid van de kers, vooral zeer verfrissend in de zomer. Al die Rodenbach bieren hebben die fijne eiken nasmaak, de een meer dan de andere.

Dit was bierstijl Vlaams Rood en ergens volgende maand wat concurrenten, volgt de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.palm.be/nl/rodenbach







Reacties