1ste Bier Verhaal van Juni: Sagres Preta - Portugal

Sagres Preta
Een hele lange tijd was het in Portugal heel duidelijk met brouwerijen. Je had brouwerij Unicer met als bekendste merk Super Bock uit de buurt van Porto. Deze brouwerij is net aan de marktleider van Portugal en Carlsberg uit Denemarken zit er voor 44% in. Ze produceren ook wijnen, ciders, softdrinks, mineraalwaters en zitten ook in de hotelsector. Nummer twee is brouwerij Central de Cervejas uit de regio Lissabon, maar daarover later meer.
De archipel van Madeira heeft ook een brouwerij Cervejas da Madeira met het merk Coral, ze zijn daar nadrukkelijk aanwezig. Ook bij Portugal horen de maar wat afgelegen eilandengroep de Azoren heeft een eigen brouwerij met de naam João Melo Abreu. Dat was lange tijd het bierlandschap in Portugal en dat zo weinig brouwerijen had kwam door de dictatuur van 1926 tot 1974. Toen besloten ze alle brouwerijen te nationaliseren en vervolgens alles samen te voegen, vervolgens weer te splitsen in Unicer en Central de Cervejas. Gelukkig voor de microbrouwerij revolutie liefhebbers is er sinds 2011 een flinke opmars bezig, de teller staat nu op voorlopig 95 actieve brouwerijen.
Terug naar Central de Cervejas deze brouwerij werd opgericht in 1934 na het samenvoegen van de volgende brouwerijen: Portugália, Estrela, Coimbra, Jansen en Trindade. Paar van die namen leven nog voort, zoals Jansen het alcoholvrij biermerk van Central de Cervejas.
Het belangrijkste merk van de brouwerij is Sagres, dit merk bestaat sinds 1940 en is wereldwijd te vinden waar een Portugese gemeenschap is. Dus het grootste succes van het vinden in Nederland van Sagres bier is in Rotterdam, waar een behoorlijke Portugees sprekende gemeenschap te vinden is.
Het oudste merk Sagres is ook bekend als Sagres Branca, dat Branca betekent wit. Het is een Lager-type bier met een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus en iets van zoete maïs.
De volgende is de titel van dit verhaal, Sagres Preta en dat betekent zwart. De brouwerij omschrijft dit bier als een “munique” en dat is Portugees voor Münchener. Dat is weer een Dunkel-style bier, een ondergistend donkerbruin kleurig bier. Maar het is zwart van kleur en eigenlijk is het een Schwarzbier, een ondergistend zwart kleurig bier. De origine van Schwarzbier is te vinden in de Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg. Lange tijd heeft Schwarzbier opgesloten achter het IJzeren Gordijn in de voormalige DDR, na de val van het Communisme werd de stijl opgepakt door veel brouwerijen in Duitsland en de rest van de wereld.
Behalve Portugal want die had sinds 1940 met de Sagres Preta een Schwarzbier die ze stiekem als een Münchener Dunkel verkochten. Het bier heeft een logische zwarte kleur met een alcoholpercentage van 4,1%. De smaak is licht droog bitter met een zoetje, tonen van geroosterd mout, karamel en chocolade.
Dan nog iets over de herkomst van de naam Sagres, er is een klein stadje met dezelfde naam in het zuidwesten van de land en beter bekend als de de Algarve. Vlakbij ligt Kaap Sint-Vincent en dat vormt de zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa, in vroegere tijden het einde van het continent.
In Sagres werd een zeevaartschool gesticht rond 1415, hier werden zeelui opgeleid die Portugal een groot koloniaal rijk bezorgde. De ontdekking van de zeeroute om Afrika naar India, Indonesië, China en Japan en de ontdekking van Brazilië. Dit was een Portugees biermerk die men niet zult ontlopen in een vakantie aldaar, volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.centralcervejas.pt/pt.aspx  Reacties

Populaire posts