3de Bier Verhaal van Juni: Wasatch Polygamy Porter - Verenigde Staten / Utah

Wasatch Polygamy Porter
De nogal wat vreemde staat Utah is nu aan de beurt, want als ik aan Utah denk komen de Mormonen, Olympisch Spelen en een nogal dor landschap bij me op. Nog een ding dat ik weet is dat de Utahns doodmoe van worden als ergens anders zijn in de Verenigde Staten, dat ze steevast de vraag krijgen of hun vader meerdere vrouwen heeft.
Die vraag komt door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen toen het werd opgericht in 1830 in de staat New York. Beter bekend als de Mormonen werden daar om hun ideeën vervolgd, besloot hen om te vertrekken ver naar het westen richting waar de staat Utah ligt om daar een eigen staat Deseret te stichten. Tussen 1846 en 1869 maken zo'n 70.000 mormoonse pioniers de lange tocht ernaar met huifkarren, handkarren en soms zelfs te voet.
Maar die staat mochten ze pas stichten als ze vooral onder ander polygamie opgaven, het meervoudig huwelijk. Dit werd afgeschaft in 1890 en zodoende werd Utah een staat, de hoofdstad Salt Lake City is de hoofdzetel van de Mormoonse Kerk. Maar afscheidingen van de Mormoonse kerk praktiseren polygamie nog steeds, alleen word er maar met één vrouw getrouwd en andere vrouwen er bij gehouden en het is illegaal.
Nou beïnvloed de Mormoonse Kerk ook de alcoholwetten, want het is een zeer gelovige staat en leden van die kerk mogen geen alcohol drinken. Men mag pas drank verkopen vanaf half twaalf in de morgen tot 1 uur ’s avonds in restaurants en bars. Winkels mogen ook pas na 10 uur in de morgen bier verkopen en niet zwaarder dan 4% zwaar, zondag mogen ze helemaal geen bier verkopen. Een bar mag men bezoeken als men er lid van is, alleen door uitnodiging mag men de bar in oftewel geef een lid een biertje en je bent binnen. Restaurants en bars mogen drank in door de staat beheerden slijterijen kopen, bier op tap mag ook maar 4% zwaar zijn en flessen bier mag zwaarder zijn en in de bars moet ook eten te koop zijn.
Utah is hoekig van vorm en heeft zes rechte grenzen, de staat is 5,3 groter dan Nederland en heeft bijna 3 miljoen inwoners.
Toen Greg Schirf van Milwaukee waar bier bijna heilig is naar Utah verhuisde begin jaren 80, vroeg hij zich af: waar zijn de bieren? Waar zijn de brouwerijen? In dit geval maar zelf een brouwerij beginnen en dat gebeurde in 1986, zijn brouwerij Wasatch is de eerste van Utah.
In 1988 kreeg hij de staat zover om ook brouwcafés toe te staan en is te vinden in de stad Park City, 3 kwartier rijden ten westen van Salt Lake City. Om de strenge wetten die er gelden dragelijk te maken, misdragen ze subtiel door hun bieren dubbelzinnige of erg directe namen te geven, ik zal er 4 behandelen.
1: Snap Down India Pale Lager is een Lager met een India Pale Ale smaak, of gewoon bij  het brouwen van een Lager meer hop gebruiken. Want een India Pale Ale is meestal 6,5% zwaar en die mogen niet op een tap, dan krijg je deze hybride oplossing van 4%. Helder gouden kleur met een licht bittere smaak, tonen van citrus, passievrucht en meloen.
 
 2: Apricot Hefeweizen is een Witbier met abrikozen aan toegevoegd, zal wel iets dubbelzinnigs zijn die abrikoos op het etiket. Een Witbier is dorstlessend en met een dosis abrikoos word het nog eens extra zoet en fruitig. Het bier is ook maar 4% en het heeft een troebel blonde kleur. De smaak is zoals gezegd zoet fruitig door de abrikoos.
 3: Evolution Amber Ale is hun versie van een Palm of De Koninck bier, ter ere van Charles Darwin, één van de eerste die bedacht dat de mens ontwikkelde uit een aapachtige en ook de Mormonen Kerk ermee te vervelen. Ook dit bier heeft een alcoholpercentage van 4% en een helder amber kleurtje. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en wat citrus.
 4: Polygamy Porter zal de vraag over veelwijverij niet doen verstommen, want waarom een biertje als je er meerdere kan hebben. Daar is de dubbelzinnigheid weer en het etiket helpt niet mee. Het bier is ook 4% want je wilt wel wat taps hebben met verschillende bieren in je proeflokaal in de fijne staat Utah. Het bier heeft een zeer donker bruine kleur. De smaak is een beetje zoet bitter met tonen van chocolade, geroosterd mout en wat waterig. 
Dit was Utah met alleen 4% van de tap, hoop dat de volgende staat wat zwaarder is en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.wasatchbeers.com/verify-age.aspx
Reacties

Populaire posts