2de Bier Verhaal van Mei: Ouwe Daen - Nederland

Ouwe Daen

Voetbalstad en brouwerijen thema weer, dit keer de stad Utrecht en dat is een behoorlijke bierstad aan het worden of is het al. Er zijn drie brouwerijhuurders en drie echte brouwerijen, dus de oudste brouwerij krijgt de aandacht. Oudaen Stoombierbrouwerij is de naam en bestaat sinds 1990 en brouwt in het gelijknamige stadskasteel Oudaen aan de Oude Gracht 99.
Deze stadskastelen werden gebouwd door de lokale edelen en andere rijkelui om hun rijkdom te tentoonstellen. Elementen in de bouw toonden de weerbaarheid of de schijn van een kasteel wekte. Stadskasteel Oudaen werd omstreeks 1270 gebouwd en aan de Oude Gracht en omgeving zijn er nog veertig van dit soort gebouwen.  Door de jaren is de bestemming van dit gebouw nog weleens veranderd, in 1758 werd het een bejaardentehuis tot 1965. Daarna was het tot 1986 een studentenvereniging in gevestigd en tot de dag van vandaag een horecagelegenheid.
In de kelders onder het kasteel en opening aan de gracht staat een ultramoderne installatie met twee koperen ketels met een inhoud van 1000 liter. De verhitting van de ketels gebeurt met stoom, wat overigens met behulp van moderne gasverwarming wordt opgewekt. Die 1000 liter gaat in de volgende ketel met directe verbinding op het tap gebeuren door het hele pand heen. In het restaurant, het proeflokaal, vier banquetzalen voor vergaderingen, tijdens diners en feesten en de brouwerij is het bier verkrijgbaar en als je geluk bottelen ze wat bier op fles af.
Dat bier is Ouwe Daen een bier van het Witbier type en 5% zwaar. De kleur is troebel geel en heeft een zacht zoetige smaak met wat kruidige tonen van koriander en curaçao (gedroogde vermalen sinaasappelschillen).
Ook is er gefilterde versie van dit bier genaamd Jonge Daen ook 5% zwaar. Door het filteren wordt het bier helder van kleur en is iets minder van smaak. Dat was vijfde verhaal met als thema voetbalstad met brouwerij, volgende keer Den Haag aan de buurt en hier een link. http://www.oudaen.nl/web/nl/1_home.htm


Reacties

Populaire posts