3de Bier Verhaal van Februari: To Øl Mine Is Bigger Than Yours Barley Wine - Denemarken

To Øl
Mine Is Bigger Than Yours Barley Wine
Deens bier, bedacht in Denemarken en uitbesteed in België, bieren die ze brouwen zijn geen kopieën van bieren uit het verleden of standaard bieren die elke keer weer te brouwen. Gewoon een bier brouwen en daar de grenzen mee op zoeken, nieuwe smaken creëren, nieuwe ingrediënten uitproberen en proberen nieuwe trends zetten. To Øl Deens voor twee bier heeft geen brouwerij, maar zijn brouwerij huurders en laten meesten van hun bieren brouwen in België bij de Proefbrouwerij. Bij de Proefbrouwerij is de plek waar andere brouwers nieuwe bieren laten ontwikkelen, eventueel te brouwen en dan te verkopen. Handig voor kleine brouwerijen om hun bieren in wat grotere hoeveelheden te kunnen brouwen.
Verder met de Deense brouwers van To Øl die hun bieren leuke, grappige en dubbelzinnige namen mee geven. Flesjes worden ook voorzien met duidelijke, directe, grappige en kunstzinnige etiketten. Ik ga hun bieren behandelen en eventuele variaties op die bieren, drie van hun producten en variaties van die bieren.
Laat ik beginnen met de “Fuck Art” series en ze hebben drie bieren met die naam met elk een andere toevoeging.
1: Fuck Art - This Is Architecture heeft een alcoholpercentage van 5%, de stijl lijkt op een Belgische Ale (zoals Palm). Het bier is zeer hoppig van smaak met een snufje Brettanomyces-gist, of het bier is erg fruitig bitter met een zuurtje. En de kleur is troebel goud/oranje van kleur. Op het etiket staat het megalomane wijze gebouwde Noord-Koreaanse Ryugyonghotel van 330 meter hoogte. Trouwens typisch Noord-Koreaans mega bouwwerk dat niet af is en ook niet veilig is, maar architecten staan bekend om bouwfouten.
2: Fuck Art - Let’s Dance een 8,3% Tripel-stijl bier gerijpt op rode wijn vaten wat een bier een zurige smaak geeft, ook zijn er tonen van fruit te ontwaren zoals zwarte bessen, rode bessen, grapefruit, meloen, mandarijn, Brettanomyces-gist. De kleur is licht troebel goud.
Op het etiket staan hamburgers en die flessen met dat etiket mag niet worden verkocht in de Verenigde Staten, men zou kunnen denken dat het bier is met hamburgers erin verwerkt. Dit bepaalt de Amerikaanse overheids instelling Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, zij gaan over dat soort dingen. Grappig feit in het preutse Amerika, ze vallen niet over het “Fuck Art” gedeelte.
3: Fuck Art - This is Advertising de volgende is een Quadrupel van 11,3% zwaar. Troebel amber van kleur en ook de nodige hoppen in het bier voor een fijne bittere smaak. Tonen van karamel, rozijnen, cognac, honing, pruimen en een klein zuurtje door de Brettanomyces-gist. Bij dit etiket ben ik het even kwijt met die al die dieren erop, maar ik geef toe grappige, uitdagende en kunstzinnige etiketten met de “Fuck Art” bieren.
Nu volgt de “Close”serie, ook drie bieren met vage etiketten.
1: Dangerously Close To Stupid is een Double India Pale Ale met een alcoholpercentage van 9,3%. De kleur is troebel oranje en de smaak door de gebruikte Citra en Centannial hoppen is citrus- en tropische fruit smaak met een redelijke bitterheid. Het bier is “Dangerously Close To Perfect” maar het is etiket is “Dangerously Close To Stupid”.
Bovenkant van het etiket rozen die overgaat in computer data fouten, wederom een vaag kunstzinnige en niet alledaags bieretiket.
2: Ridiculously Close To Sanity een lichtere variant dan de “Close To Stupid” namelijk 6,7% en het bier is een India Pale Ale. Ook een hop bom door het gebruik van Citra en Simcoe hoppen. De smaak is ook een citrus- en tropische fruitige bitterheid. Op het etiket sieren piramides en diegene die een goede “geestelijke gezondheid” of “sanity” hebben weten wel hoe de piramides horen te staan.
3: Dangerously Close But No Cigar een Double India Pale Ale met een alcoholpercentage van 9% en heeft een troebelige gele kleur. Met aroma van een cederbos en ook een citrus- en tropische fruitige bitterheid. Het etiket zou eigenlijk een Amerikaanse president sieren die goed was met een sigaar (Bill Clinton) maar auteursrechtelijke beperkingen op het fotomateriaal gaat dat voorlopig niet door. Dan maar iets creëren met het ontstaan van het universum en de plaats die religie inneemt. Duidelijk er is geen sigaar te zien op het etiket, ze blijven vaag bij de mannen van To Øl.
De laatste serie van, de “Bigger” bieren en begin met het bier uit de titel. 1: Mine Is Bigger Than Yours Barley Wine is een Gerstewijn met een alcoholpercentage van 12,5% en met een oranje/bruine kleur. Zoet bitter van smaak en tonen van karamel, gekonfijt fruit, citrus fruit and toffee. Simpel geel bieretiket met zwarte tekst of rood met witte tekst voor de export naar Amerika, maar dit bier gaat over uitsloven en uitdagen.
2: Mine Is Bigger Than Yours XXXL is een zeldzaamheid tot nu zijn er 12 flessen gebotteld van 15 liter!!! De prijs van zo’n fles is ongeveer 2400 euro. Over uitsloven en uitdagen gesproken en grenzen opzoeken, dat bewijst dit bier wel. Simpel groot groen etiket met witte tekst en een smaakomschrijving volgens www.ratebeer.com.
Troebel oranje/bruin van kleur met een alcoholpercentage van 12,5%. Gelagerd op een Muskaatwijnvat en een Bourbon Whiskeyvat. Licht bitter van smaak met tonen van karamel, vanille, rum, Bourbon en kruidenbitter. 
Dan blijven we nog even uitsloven en uitdagen met nr3: I’ve Seen Bigger Than Yours heeft een alcoholpercentage van 14% en heeft een troebel amber/rode kleur. De smaak is zeer zoet bitter met een zuurtje, tonen van frambozen, sinaasappel en port wijn. Het witte etiket met rode tekst en een meetlint maakt zeker met dit brouwsel duidelijk, uitsloven en uitdagen. Zo een keer wat minder traditionele bieren en opvattingen omtrent bier, maar duidelijke, directe, grappige, kunstzinnige en dure variaties op bier. Volgt nog de link en een filmpje en volgende keer iets zuurs.
Reacties

Populaire posts