3de Bier Verhaal van Maart: Serengeti Premium Lager - Tanzania

Serengeti Premium Lager
Na wat “ingewikkelde smakelijke” bieren, komen er nu wat bieren uit een Afrikaans vakantieland Tanzania. Afrika wordt niet voor niets de wieg van de mensheid genoemd en die wieg staat in Tanzania. Dit land wordt dus al 2 miljoen jaar bewoond door mensen en al onze vorige oerversies. Ooit door gebruikt als stopplaats door Portugal op de weg naar India om later vervolgens door Arabieren uit Oman verjaagd te worden.
Nadat de Arabieren vanuit Zanzibar (het “Zan”gedeelte uit Tanzania) het vasteland mensen gevangen namen om als slaven te worden verkocht. In 1890 kwamen de Duitsers naar Tanganyika (het “Tan”gedeelte uit Tanzania) om een kolonie te beginnen en om deze paar decennia later weer te verliezen tijdens de 1ste Wereldoorlog aan de Britten. 1964 gingen Tanganyika en Zanzibar samen om de republiek Tanzania te vormen.
Wat kan je allemaal doen Tanzania onder ander: wilde dieren opzoeken, een makkelijke maar hoge berg beklimmen en dan is er nog Zanzibar met zijn cultuur en bounty-stranden. Ik behandel drie bieren uit Tanzania waarbij de merknamen een tip zal geven.
De 1ste Safari Lager van de Tanzanian Breweries uit de belangrijkste stad van Tanzania, Dar Es Salaam. Tip uit het merknaam is de safari, dan bedoel ik wel de diervriendelijke variant met foto- of filmcamera's. Die andere variant deed wijlen Prins Bernhard erg graag, de grote blanke jager uithangen.
Er zijn veel parken in dit land om op fotosafari te gaan.Het bier is een Lager-type met een heldere gouden kleur en het bier is 5,5% zwaar. Licht zoet bittere smaak en een licht toontje van karamel.


De 2de Kilimanjaro Premium Lager van dezelfde brouwerij, de tip hier is de Kilimanjaro de hoogste berg en ook vulkaan van Afrika. Tevens is deze berg van 5892 meter de hoogste vrijstaande berg ter wereld, die voor een redelijk geoefende en gezonde wandelaar goed te doen is en je moet wel een gids inhuren. Het bier is ook een Lager en het bier is 4,7% zwaar. Helder goud van kleur en het bier heeft een licht zoet bittere smaak en zal zijn dorstlessende kwaliteiten doen gelden in de tropen.
De 3de Serengeti Premium Lager, de tip is hier het Serengeti National Park waarvan 80% in Tanzania ligt en rest in Kenia, dit park is iets kleiner dan Nederland. Hier zijn zebra’s en gnoes te vinden die met miljoenen tegelijk migreren en geen rivier vol krokodillen houden ze tegen. Ook zijn er de nodige leeuwen, giraffes en nijlpaarden. Wat zeldzamer zijn er cheeta’s, luipaarden en neushoorns te vinden.
Het bier wordt gebrouwen bij de East African Breweries ook uit Dar Es Salaam. Helder goud van kleur en alcoholpercentage van 4,8% maar er bestaan ook versies van 5,5%. Licht zoet van smaak met een licht fruitig bittertje. De drie bieren zijn niet heel bijzonder maar lokaal gedronken na een dag tussen de gnoes, of bijkomen van een bergwandeling of relaxen op een bounty-strand doen ze hun werk fantastisch. Hier volgt nog de link en een filmpje.
Reacties

Populaire posts