2de Bier Verhaal van April: Gulpener Lentebock - Nederland
Gulpener Lentebock
De is lente is al bezig en
dat is mooie reden om de Lentebockbieren te behandelen en dan neem ik maar het
brouwsel van de grote 4 brouwerijen uit het gezellige Limburg. Lentebock is de
tegenhanger van de herfstbock alleen de kleur is meestal oranje of blond en het
alcoholpercentage ligt rond de 6,5%, al houden ze er niet allemaal aan. Ze
kunnen boven- of ondergistend zijn en de smaak is fruitiger. Deze stijl kan ook
Meibock worden genoemd, in Duitsland heet deze stijl “Maibock” of “Helles Bock”
en is qua smaak bijna hetzelfde als de Nederlandse variant. Dan komen nu de 4
Limburgse Lentebocken, maar de titel is mijn persoonlijke favoriet en de andere
3 volgen op gepaste afstand.
Als 1ste en
persoonlijke minste de Hertog Jan Lentebock van de gelijknamige brouwerij uit
het Noord-Limburgse Arcen. Ooit heette dit bier Hertog Jan Meibock maar nu
gebruiken ze de naam Lentebock. Hier gaan we al het alcoholpercentage is 7,2%
iets meer dan de richtlijn van 6,5%. De kleur is ietsje donker goudkleurig en
de smaak zoet bitter van smaak met fruitige tonen. Eigenlijk heeft dit bier
iets meer weg van een zware Pilsener.
Dat brengt ons bij de 2de
Alfa Lente Bok uit het Zuid-Limburgse gehucht Thull wat bij de gemeente
Schinnen hoort, hier is brouwerij Alfa gevestigd. De enige brouwerij in
Nederland met eigen waterbron, ongeveer 6000 jaar oud is dit water en komt uit
het Eifelgebergte. Het heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het
door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen is gezakt, het water bevindt
zich op een diepte van 152 meter. Met water maken ze een helder oranje kleurig
bier van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje
citrusvruchten.
Nu volgt de 3de
Brand Lentebock ook uit Zuid-Limburg en wel uit het dorpje Wijlre. Gebrouwen
bij Brand de oudste brouwerij van Nederland en dat sinds 1340. De Lentebock van
ze werd voor het eerst gebrouwen in 1994 onder de naam Meibock, sinds 2007 heet
het bier dus Lentebock. Helder goud/oranje kleurig brouwsel met het juiste
alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is best zoet bitter en het heeft tonen van
fruit, karamel en een beetje banaan.
Als laatste de 4de
en mijn persoonlijk beste Lentebo(C)k, de titel van dit verhaal Gulpener Lentebock.
Ongeveer 2,5 km. ten zuiden van de Brand Brouwerij vinden we in het liefelijke
plaatsje Gulpen de Gulpener Bierbrouwerij. Deze brouwerij gebruikt alleen
lokale ingrediënten: Water uit eigen bron, Limburgse granen en hop uit het
vlakbij gelegen Reijmerstok. Ze zijn lekker lokaal bezig om hun bieren
landelijk te verkopen, bieren van deze brouwerij zijn echt Limburgs.
Het alcoholpercentage is
6,5% volgens voorschriften en de kleur is helder amber/oranje. De smaak is
licht zoet bitter en heeft tonen van fruit en een beetje karamel.
Dat waren 4 fruitige en
zoetige Lentebocken uit onze zuidelijke liefelijke Limburg, tevens eens de wat
grotere brouwerijen behandeld Volgt nog een
kookrecept met een Lentebock.
Kipspiesjes met ananas, chilipoeder
en Hertog Jan Lentebock
Ingrediënten voor 4
personen
• 500 gram kipfilet, bio-
of scharrelkip
• 6 eetlepels vers
ananassap
• 250 gram verse
ananasblokjes
• 4 eetlepels olijf- of
zonnebloemolie
• 3 theelepels milde
chilipoeder
• reepjes stokbrood of
ciabatta
• peper uit de molen en
zout naar smaak
• Hertog Jan Lentebock,
als begeleidend bier
Bereidingswijze:
Kipfilet in gelijkmatige
blokjes snijden en met weinig zout bestrooien. In een mengschaal het ananassap
met de olie mengen. De blokjes kipfilet gedurende 1 uur in dit mengsel
marineren. De blokjes af en toe omkeren. De kipfilet iets deppen en met de
blokjes ananas om en om aan spiesjes rijgen. De spiesjes op een grillpan, onder
een hete grill of op de barbecue plaatsen en af en toe omkeren tot ze lichtbruin
van kleur zijn. Met milde chilipoeder bestrooien en met reepjes stokbrood of
ciabatta serveren.
Een goed gekoeld glas
Hertog Jan Lentebock erbij serveren. Het fruitige en verfrissende karakter van
dit bier ondersteunt de fruitigheid van dit gerecht in combinatie met de lichte
kruidige toets van de milde chilipoeder.
Reacties
Een reactie posten