2de Bier Verhaal van April: Gulpener Lentebock - Nederland

Gulpener Lentebock
De is lente is al bezig en dat is mooie reden om de Lentebockbieren te behandelen en dan neem ik maar het brouwsel van de grote 4 brouwerijen uit het gezellige Limburg. Lentebock is de tegenhanger van de herfstbock alleen de kleur is meestal oranje of blond en het alcoholpercentage ligt rond de 6,5%, al houden ze er niet allemaal aan. Ze kunnen boven- of ondergistend zijn en de smaak is fruitiger. Deze stijl kan ook Meibock worden genoemd, in Duitsland heet deze stijl “Maibock” of “Helles Bock” en is qua smaak bijna hetzelfde als de Nederlandse variant. Dan komen nu de 4 Limburgse Lentebocken, maar de titel is mijn persoonlijke favoriet en de andere 3 volgen op gepaste afstand. 
Als 1ste en persoonlijke minste de Hertog Jan Lentebock van de gelijknamige brouwerij uit het Noord-Limburgse Arcen. Ooit heette dit bier Hertog Jan Meibock maar nu gebruiken ze de naam Lentebock. Hier gaan we al het alcoholpercentage is 7,2% iets meer dan de richtlijn van 6,5%. De kleur is ietsje donker goudkleurig en de smaak zoet bitter van smaak met fruitige tonen. Eigenlijk heeft dit bier iets meer weg van een zware Pilsener.
Dat brengt ons bij de 2de Alfa Lente Bok uit het Zuid-Limburgse gehucht Thull wat bij de gemeente Schinnen hoort, hier is brouwerij Alfa gevestigd. De enige brouwerij in Nederland met eigen waterbron, ongeveer 6000 jaar oud is dit water en komt uit het Eifelgebergte. Het heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen is gezakt, het water bevindt zich op een diepte van 152 meter. Met water maken ze een helder oranje kleurig bier van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een beetje citrusvruchten.
Nu volgt de 3de Brand Lentebock ook uit Zuid-Limburg en wel uit het dorpje Wijlre. Gebrouwen bij Brand de oudste brouwerij van Nederland en dat sinds 1340. De Lentebock van ze werd voor het eerst gebrouwen in 1994 onder de naam Meibock, sinds 2007 heet het bier dus Lentebock. Helder goud/oranje kleurig brouwsel met het juiste alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is best zoet bitter en het heeft tonen van fruit, karamel en een beetje banaan.
Als laatste de 4de en mijn persoonlijk beste Lentebo(C)k, de titel van dit verhaal Gulpener Lentebock. Ongeveer 2,5 km. ten zuiden van de Brand Brouwerij vinden we in het liefelijke plaatsje Gulpen de Gulpener Bierbrouwerij. Deze brouwerij gebruikt alleen lokale ingrediënten: Water uit eigen bron, Limburgse granen en hop uit het vlakbij gelegen Reijmerstok. Ze zijn lekker lokaal bezig om hun bieren landelijk te verkopen, bieren van deze brouwerij zijn echt Limburgs.
Het alcoholpercentage is 6,5% volgens voorschriften en de kleur is helder amber/oranje. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van fruit en een beetje karamel.
Dat waren 4 fruitige en zoetige Lentebocken uit onze zuidelijke liefelijke Limburg, tevens eens de wat grotere brouwerijen behandeld  Volgt nog een kookrecept met een Lentebock.

Kipspiesjes met ananas, chilipoeder en Hertog Jan Lentebock

Ingrediënten voor 4 personen
• 500 gram kipfilet, bio- of scharrelkip
• 6 eetlepels vers ananassap
• 250 gram verse ananasblokjes
• 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 3 theelepels milde chilipoeder
• reepjes stokbrood of ciabatta
• peper uit de molen en zout naar smaak
• Hertog Jan Lentebock, als begeleidend bier

Bereidingswijze:
Kipfilet in gelijkmatige blokjes snijden en met weinig zout bestrooien. In een mengschaal het ananassap met de olie mengen. De blokjes kipfilet gedurende 1 uur in dit mengsel marineren. De blokjes af en toe omkeren. De kipfilet iets deppen en met de blokjes ananas om en om aan spiesjes rijgen. De spiesjes op een grillpan, onder een hete grill of op de barbecue plaatsen en af en toe omkeren tot ze lichtbruin van kleur zijn. Met milde chilipoeder bestrooien en met reepjes stokbrood of ciabatta serveren.
Een goed gekoeld glas Hertog Jan Lentebock erbij serveren. Het fruitige en verfrissende karakter van dit bier ondersteunt de fruitigheid van dit gerecht in combinatie met de lichte kruidige toets van de milde chilipoeder.










Reacties

Populaire posts