3de Bier Verhaal van April: Dogfish Head Midas Touch - Verenigde Staten / Delaware
Dogfish Head Midas Touch
Het 8ste
bier verhaal over een Amerikaanse staat en dit keer de op één na kleinste staat
Delaware. De staat ligt halverwege aan de oostkust van de Verenigde Staten en
was de 1ste staat die de onafhankelijkheidsverklaring tekenden. Deze
staat is ongeveer even groot als Friesland en Zuid-Holland bij elkaar de
oppervlakte van de staat is 6452 km².
Delaware
heeft ook de minste counties van alle staten namelijk 3 stuks, ter vergelijking
het gemiddelde ligt op 62 counties per staat. De meeste heeft Texas 254, een
county kan men vergelijken met een provincie. Met de alcoholverkoop valt het
ook allemaal wel mee met deze staat, de verkoop is van 9 uur morgen tot 1 in de
nacht. Alleen met feestdagen heeft men pech, er mag niets verkocht worden door
supermarkten, slijterijen en horeca en dat geldt ook voor verkoop van tabak en
kansspelletjes. Dus lange verkooptijden maar bij feestdagen blijft alleen
alcoholvrij over bij verkeerd inkopen. Delaware is door zijn grootte gezegend
met 11 brouwerijen, maar ze hebben er 1 die een eigen programma had op
Discovery Channel genaamd Brew Masters.
Brouwerij
Dogfish Head uit Milton is opgericht in 1995 en vernoemd naar een watergebied
in de noordoostelijke staat Maine, de eigenaar van de brouwerij kwam er tijdens
vakanties als kind. Dat water is weer vernoemd naar de haai die er voorkomt en
in het logo gebruikt wordt. Ze brouwen hele reeks soorten bier zoals
verschillende varianten India Pale Ale’s en bieren met aparte ingrediënten
zoals dennennaalden, grassen en onbekende vruchten.
Maar
de interessantste zijn de brouwsels uit de “Ancient Ales series” die gebrouwen
worden in samenwerking met een moleculair archeoloog genaamd Pat McGovern van
de Universiteit van Pennsylvania. Deze ‘s werelds meest vooraanstaande expert op
oude gegiste dranken ontdekte onder zijn microscoop de volgende alcoholische
residuen, oudste bekende gerstenat gedateerd uit 3400 voor Christus, oudste
druiven circa 5400 voor Christus en vroegst bekende alcoholische drank van welke
aard dan ook een grog uit de steentijd gebrouwen zo'n 9000 jaar oud. Trouwens
bier is een product dat bestaat uit water, een willekeurige graansoort en plantendelen
dat door gist wordt gefermenteerd. Hop hoeft er niet in maar is in verloop van
de tijd het belangrijkste plantendeel dat gebruikt wordt bij het brouwen van
bier. Terug naar de “Ancient Ales series” er zijn 5 van dit soort antieke brouwsels
gemaakt, waar van titel van dit verhaal het hele jaar gebrouwen wordt en de
overige 4 af en toe. Ik behandel ze allemaal en begin met de eerder genoemde
grog van 9000 jaar oud.
De 1ste is de
Chateau Jiahu. Uit bewaard gebleven aardewerk potten gevonden in het stenen
tijdperk dorp genaamd Jiahu, in de Noord-Chinese provincie Henan, is gebleken
dat er ooit een gegiste drank van rijst, honing en fruit in heeft gezeten.
Rijst is een graansoort en het fruit is een plantendeel, dus een bier. De
huidige versie is gebrouwen met Oranjebloesemhoning, sap van muskaatdruiven, Meidoornbessen
en gerstemout. Bij de fermentatie wordt er sake-gist gebruikt om dit brouwsel
iets van zijn antieke voorloper te benaderen in smaak. Het bier heeft een
heldere oranje kleur en is 9% zwaar, de smaak is wijnachtig met veel tonen van
honing.
De 2de is de Theobroma.
In Honduras gevonden potten resten van 3200 jaar oud is na chemische analyse
van die scherven, bleek er ooit een alcoholische chocolade drank te bevatte. De
huidige versie bevat cacaobonen, cacaopoeder, honing, Spaanse pepers en zaden
van de orleaanboom. Deze zaden ook annatto genoemd wordt gebruikt als een kleurstof
en kan men vinden in lippenstift, zeep en onder codenummer E160[b] in
levensmiddelen als kaas en margarine. Het bier is 9% zwaar en heeft een wazige
oranje kleur met een smaak van chocolade, een beetje honing en een toefje hete
peper.
De 3de
is de Ta Henket. Dit bier is gecreëerd met ingrediënten en tradities afgebeeld
op Egyptische hiërogliefen, de brouwer heeft zelfs een wilde gist gevangen in
de buurt van de piramides. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld fruit te laten
rotten, want gisten gaan dat fermenteren en dan is het mogelijk om het te
vangen. De ingrediënten die zijn gebruikt is emmertarwe een oude graansoort,
gebakken brood op Oudegyptische wijze, zaden van de Doum palm, kamille en Za'atar
is een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten. Dat brood wordt in zijn
geheel gebruikt bij het brouwen zoals het per ongeluk 9000 jaar geleden
gebeurde en bier werd uitgevonden. In die tijd aan het begin van de beschaving
werd niks weggegooid en ook dit brouwsel, men kwam erachter dat het lekkers was
en ook gezond want water is ook niet alles met al die bacteriën. Het wazige
amber gekleurde bier heeft een alcoholpercentage 4,5% en heeft een zoete zure
smaak met tonen van oregano, kamillethee en peper.
De 4de is de Birra
Etrusca Bronze. Na monuculair geanalyseerde in Italië gevonden drinkbekers uit
2800 jaar oude Etruskische graven, bleek ooit een antiek bier te bevatte. De
ingrediënten voor dit bier zijn gerst, Italiaanse durum tarwe, hazelnootmeel,
granaatappels, Italiaanse kastanjehoning, wildflowerhoning uit Delaware, klaverhoning.
Voor wat extra bitterheid wordt er gentiaanwortel en mirrehars. Dit alles bij
elkaar wordt gebrouwen in koperen ketels, vandaar de naam Bronze is koper. Het
bier is 8,5% zwaar en heeft een troebelige oranje/amber kleur met een licht
zoetige droge bittere smaak. Met tonen van noten, honing, fruit en kruidig.
De 5de is de
allereerste “Ancient Ale” en hele jaar verkrijgbaar Midas Touch. In Turkije
gevonden oude drinkbekers van 2700 jaar oud bij de grafheuvel van koning Midas,
schijnt echt te hebben geleefd de legendarische koning die alles aanraakte in
goud veranderde en later spijt kreeg van de wens om dat te doen. In elke
legende of mythe zit wel een stukje waarheid, maar in de loop van tijd worden
verhalen steeds meer onwaarschijnlijker en fantastischer. De ingrediënten die
hier microscopisch zijn geanalyseerd zijn gele en witte muskaatdruiven, licht
gerooste gerstemout, tijm, honing, saffraan. Het bier heeft een wazige gouden
kleur en heeft een alcoholpercentage van 9%. De smaak is fruitig en droog met
tonen van druiven, honing, peer en kruidig.
Dit soort antieke bieren
worden ook door andere brouwerijen ook gebrouwen en in Nederland doet
voornamelijk brouwerij Jopen uit Haarlem het, maar deze recepten gaan maar
terug tot de middeleeuwen. De bovenstaande bieren heb ik nog niet gedronken
maar geeft wel een idee hoe het duizenden jaren geleden aan toe ging. Dit was
bier uit de staat Delaware en de volgende 3 verhalen hebben met de
tegenstanders op het WK voetbal in Brazilië te maken, volgt nog de link en filmpje.
Reacties
Een reactie posten