3de Bier Verhaal van April: Dogfish Head Midas Touch - Verenigde Staten / Delaware

Dogfish Head Midas Touch


Het 8ste bier verhaal over een Amerikaanse staat en dit keer de op één na kleinste staat Delaware. De staat ligt halverwege aan de oostkust van de Verenigde Staten en was de 1ste staat die de onafhankelijkheidsverklaring tekenden. Deze staat is ongeveer even groot als Friesland en Zuid-Holland bij elkaar de oppervlakte van de staat is 6452 km².


Delaware heeft ook de minste counties van alle staten namelijk 3 stuks, ter vergelijking het gemiddelde ligt op 62 counties per staat. De meeste heeft Texas 254, een county kan men vergelijken met een provincie. Met de alcoholverkoop valt het ook allemaal wel mee met deze staat, de verkoop is van 9 uur morgen tot 1 in de nacht. Alleen met feestdagen heeft men pech, er mag niets verkocht worden door supermarkten, slijterijen en horeca en dat geldt ook voor verkoop van tabak en kansspelletjes. Dus lange verkooptijden maar bij feestdagen blijft alleen alcoholvrij over bij verkeerd inkopen. Delaware is door zijn grootte gezegend met 11 brouwerijen, maar ze hebben er 1 die een eigen programma had op Discovery Channel genaamd Brew Masters.


Brouwerij Dogfish Head uit Milton is opgericht in 1995 en vernoemd naar een watergebied in de noordoostelijke staat Maine, de eigenaar van de brouwerij kwam er tijdens vakanties als kind. Dat water is weer vernoemd naar de haai die er voorkomt en in het logo gebruikt wordt. Ze brouwen hele reeks soorten bier zoals verschillende varianten India Pale Ale’s en bieren met aparte ingrediënten zoals dennennaalden, grassen en onbekende vruchten.


Maar de interessantste zijn de brouwsels uit de “Ancient Ales series” die gebrouwen worden in samenwerking met een moleculair archeoloog genaamd Pat McGovern van de Universiteit van Pennsylvania. Deze ‘s werelds meest vooraanstaande expert op oude gegiste dranken ontdekte onder zijn microscoop de volgende alcoholische residuen, oudste bekende gerstenat gedateerd uit 3400 voor Christus, oudste druiven circa 5400 voor Christus en vroegst bekende alcoholische drank van welke aard dan ook een grog uit de steentijd gebrouwen zo'n 9000 jaar oud. Trouwens bier is een product dat bestaat uit water, een willekeurige graansoort en plantendelen dat door gist wordt gefermenteerd. Hop hoeft er niet in maar is in verloop van de tijd het belangrijkste plantendeel dat gebruikt wordt bij het brouwen van bier. Terug naar de “Ancient Ales series”  er zijn 5 van dit soort antieke brouwsels gemaakt, waar van titel van dit verhaal het hele jaar gebrouwen wordt en de overige 4 af en toe. Ik behandel ze allemaal en begin met de eerder genoemde grog van 9000 jaar oud.


De 1ste is de Chateau Jiahu. Uit bewaard gebleven aardewerk potten gevonden in het stenen tijdperk dorp genaamd Jiahu, in de Noord-Chinese provincie Henan, is gebleken dat er ooit een gegiste drank van rijst, honing en fruit in heeft gezeten. Rijst is een graansoort en het fruit is een plantendeel, dus een bier. De huidige versie is gebrouwen met Oranjebloesemhoning, sap van muskaatdruiven, Meidoornbessen en gerstemout. Bij de fermentatie wordt er sake-gist gebruikt om dit brouwsel iets van zijn antieke voorloper te benaderen in smaak. Het bier heeft een heldere oranje kleur en is 9% zwaar, de smaak is wijnachtig met veel tonen van honing.De 2de is de Theobroma. In Honduras gevonden potten resten van 3200 jaar oud is na chemische analyse van die scherven, bleek er ooit een alcoholische chocolade drank te bevatte. De huidige versie bevat cacaobonen, cacaopoeder, honing, Spaanse pepers en zaden van de orleaanboom. Deze zaden ook annatto genoemd wordt gebruikt als een kleurstof en kan men vinden in lippenstift, zeep en onder codenummer E160[b] in levensmiddelen als kaas en margarine. Het bier is 9% zwaar en heeft een wazige oranje kleur met een smaak van chocolade, een beetje honing en een toefje hete peper.De 3de is de Ta Henket. Dit bier is gecreëerd met ingrediënten en tradities afgebeeld op Egyptische hiërogliefen, de brouwer heeft zelfs een wilde gist gevangen in de buurt van de piramides. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld fruit te laten rotten, want gisten gaan dat fermenteren en dan is het mogelijk om het te vangen. De ingrediënten die zijn gebruikt is emmertarwe een oude graansoort, gebakken brood op Oudegyptische wijze, zaden van de Doum palm, kamille en Za'atar is een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten. Dat brood wordt in zijn geheel gebruikt bij het brouwen zoals het per ongeluk 9000 jaar geleden gebeurde en bier werd uitgevonden. In die tijd aan het begin van de beschaving werd niks weggegooid en ook dit brouwsel, men kwam erachter dat het lekkers was en ook gezond want water is ook niet alles met al die bacteriën. Het wazige amber gekleurde bier heeft een alcoholpercentage 4,5% en heeft een zoete zure smaak met tonen van oregano, kamillethee en peper.


 

De 4de is de Birra Etrusca Bronze. Na monuculair geanalyseerde in Italië gevonden drinkbekers uit 2800 jaar oude Etruskische graven, bleek ooit een antiek bier te bevatte. De ingrediënten voor dit bier zijn gerst, Italiaanse durum tarwe, hazelnootmeel, granaatappels, Italiaanse kastanjehoning, wildflowerhoning uit Delaware, klaverhoning. Voor wat extra bitterheid wordt er gentiaanwortel en mirrehars. Dit alles bij elkaar wordt gebrouwen in koperen ketels, vandaar de naam Bronze is koper. Het bier is 8,5% zwaar en heeft een troebelige oranje/amber kleur met een licht zoetige droge bittere smaak. Met tonen van noten, honing, fruit en kruidig.De 5de is de allereerste “Ancient Ale” en hele jaar verkrijgbaar Midas Touch. In Turkije gevonden oude drinkbekers van 2700 jaar oud bij de grafheuvel van koning Midas, schijnt echt te hebben geleefd de legendarische koning die alles aanraakte in goud veranderde en later spijt kreeg van de wens om dat te doen. In elke legende of mythe zit wel een stukje waarheid, maar in de loop van tijd worden verhalen steeds meer onwaarschijnlijker en fantastischer. De ingrediënten die hier microscopisch zijn geanalyseerd zijn gele en witte muskaatdruiven, licht gerooste gerstemout, tijm, honing, saffraan. Het bier heeft een wazige gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 9%. De smaak is fruitig en droog met tonen van druiven, honing, peer en kruidig.


Dit soort antieke bieren worden ook door andere brouwerijen ook gebrouwen en in Nederland doet voornamelijk brouwerij Jopen uit Haarlem het, maar deze recepten gaan maar terug tot de middeleeuwen. De bovenstaande bieren heb ik nog niet gedronken maar geeft wel een idee hoe het duizenden jaren geleden aan toe ging. Dit was bier uit de staat Delaware en de volgende 3 verhalen hebben met de tegenstanders op het WK voetbal in Brazilië te maken, volgt nog de link en filmpje.Reacties

Populaire posts