1ste Bier Verhaal van Mei: Mahou Clásica - Spanje

Mahou Clásica
Tegenstander nummer 1 tijdens het WK voetbal in Brazilië is regerend wereldkampioen Spanje, kan niet makkelijker beginnen het toernooi. Dus een verhaaltje over Spaans bier, drinken van bier in Spanje en andere dingen. De meeste typische traditionele cafés in Spanje hebben meestal 1 of 2 tapbieren, vaak is dit een bier van een regionale grote brouwerij of het bekende San Miguel en een bier van een eventuele moederbedrijf zoals Heineken of Carlsberg. Alleen bij Ierse Pubs in Spanje is het aanbod uitgebreider, gelukkig zijn er microbrouwerijen en brouwcafe’s in opkomst.
De Spanjaarden consumeren zo’n 70 liter bier per jaar en drinken het liefst goudkleurige Pilsener-bieren, net zoals hier in Nederland. Bier bestellen in Spanje gaat via het type glas, dus bestel je bier daar graag je vaak er een van rond de 0,40 cl en 0,50 cl. De type glazen hebben ook namen en zal ze kort toelichten.
Caña is een glas met een inhoud van 0,20 cl, de glazen lijken op een wijnglas, cognacglas en ook op een bier glas. Dit glas is het kleinste glas om uit te drinken in een Spaanse bar. Tubo is altijd een smal lang glas met een inhoud van 0,30 cl, in tegenstelling tot de Caña. Dan hebben we nog de Jarra ook wel Tanque genoemd en dit is de bierpul van 0,40 cl tot 0,50 cl. Dus voor degene die geen groot glas wil, geen “uno cerveza por favor” meer, maar een“uno Caña por favor”.
Op naar de brouwerij Mahou, oorspronkelijk uit Madrid maar sinds 2011 wordt er gebrouwen in Alovera wat 52 kilometer noordoostelijker ligt. Mahou heeft het bekende San Miguel overgenomen in 2000 en heet nu Grupo Mahou-San Miguel, ook tot deze groep behoort brouwerij Alhambra uit Granada en brouwerij Anaga van het eiland Tenerife. Mahou bestaat sinds 1890 en dat geldt ook voor het bier uit de titel, gebrouwen sinds 1890 Mahou Clásica. Ik ken dat bier van vakanties in Spanje en zie het tegenwoordig ook in Nederland bij de betere slijterijen.
Mahou Clásica is een bier van het Lager-type, van de zelfde familie als de Pilseners. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,8% en heeft heldere gouden kleur. De smaak is licht fruitig zoet bitter en doet het goed in het warme Spanje op terras tijdens het WK Voetbal.
Toevallig heb van deze brouwerij nog 2 bieren gedronken en behandel ze ook. Het 2de bier is Mahou Cinco Estrellas, letterlijk 5 sterren is ook een Lager maar ietsje zwaarder namelijk 5,5%. Ook helder goud kleurig met een licht zoet bitteren smaak met een ietsje pietsje karamel in de achtergrond. Overigens andere brouwerijen in Spanje gebruiken ook het woord “Estralla” met hun bieren, om te benadrukken dat het bier rond 5,5% alcoholpercentage is en dat het "specialer"is.
De 3de is Mahou Negra een donker bruin kleurig bier met een rode gloed en bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%. Het bier is van het Dunkel-type en heeft licht zoet bitteren smaak met tonen van karamel, chocolade en een beetje banaan. Dit was tegenstander nummer 1 Spanje, volgende keer tegenstander 2 Chili. Volgt nog de link, facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts