2de Bier Verhaal van Mei: Cerveza Cristal - Chili

Cerveza Cristal
Tegenstander nummer 2 tijdens het WK voetbal in Brazilië is het Zuid-Amerikaanse Chili, ook geen makkelijke tegenstander. Chili is het langste land ter wereld namelijk van noord naar zuid is het 4275 kilometer lang, vergelijkbaar met de afstand Den Bosch naar de Noordpool. De breedte is gemiddeld 177 kilometer, dan zijn er nog wat eilanden in de grote oceaan zoals Paaseiland en groot stuk geclaimd Antarctica wat niet erkend wordt door de Internationale Gemeenschap.
In het noorden bevindt zich de Atacama woestijn, één van de droogste woestijnen ter wereld. Hier valt slechts gemiddeld maar 15 milliliter per jaar, ter vergelijking met Nederland hier valt gemiddeld 800 milliliter per jaar. Sterker nog van 1570 to 1971 viel in dit desolate droge gebied geen noemenswaardige neerslag. Ten oosten van het land komt men het Andes gebergte tegen, dit gebergte is 7000 kilometer lang. Begint in Venezuela en volgt grotendeels de Grote Oceaan, tot aan het eiland Vuurland wat voor de helft tot Chili behoort en de rest tot Argentinië. Dit gebergte heeft bergen tot wel bijna 7000 meter hoog. Ten zuiden vindt men Kaap Hoorn met zijn gemiddelde 200 dagen aan storm en rest van het jaar is het er ook best winderig, goed dat het Panama-kanaal bestaat. Ten westen bevindt zich de grootste Oceaan ter wereld en beukt de Nazca-plaat tegen de Zuid-Amerikaanse plaat en zorgt voor heftige aardbevingen zoals laatst. Dit alles voelt de Chileen dat men op een eiland wonen, al ligt het land op het Zuid-Amerikaanse continent.
Verder met alcohol in Chili, het midden van Chili heerst een Mediterraan klimaat, dat is goed voor de wijnbouw en daar schijnen ze best goed in te zijn. Met druiven maken ze ook een destillaat genaamd Pisco, het heeft een alcoholpercentage tussen de 30% en 45%. Deze sterke drank schijnt makkelijk weg te drinken en kan men ook in Nederland vinden bij slijterijen. Dan komen we nu bij het bier, met de komst van grote groepen Duitse immigranten die de kunst van bier brouwen meenamen. 1902 ontstond de grootste Chileense brouwerij gigant Compañía Cervecerías Unidas uit Santiago, door een fusie van Duitse immigrantenbrouwers en na de fusie zijn er nog wat brouwerijen aangekocht. Ze brouwen niet alleen, maar maken ook wijn, sterke drank, frisdank en bottelen ook mineraalwater. Zodoende is de titel van dit verhaal ook het meest gedronken bier van Chili, Cerveza Cristal is bier van het Lager type en heeft een alcoholpercentage 4,2%. Helder goudkleurig bier met zoet bittere smaak met een grassig aroma.
Ook een onderdeel van Compañía Cervecerías Unidas is brouwerij Kunstmann uit Valdivia. Deze dochter brouwerij met Duitse naam brouwt voornamelijk Duitse bierstijlen zoals een Weissbier, Kölsch en een Bockbier, die ik ook ga behandelen. Kunstmann Bock een donker bruinkleurig bier met een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is licht bitter en het bier heeft tonen van koffie, chocolade en geroosterd mout. 
Dan bestaat er ook een microbrouwerij Kross uit Curacaví (50 km. ten westen van Santiago) opgericht in 2005 door Chilenen die Cerveza Cristal zat waren en bieren gingen brouwen die ze tegen kwamen op buitenlandse reizen. Kross Stout is zo’n bier en ze brouwen ook Duitse geïnspireerde bierstijlen. De Stout is 5,4% zwaar en bijna zwart van kleur en heeft een droog bittere smaak met tonen van koffie, chocolade en geroosterd mout. 

Nou nog een klein microbrouwerijtje uit Chili dan, zo vaak zal ik dit land niet behandelen. Deze is opgericht door een Amerikaan met Poolse “roots”, de brouwerij draagt zijn “Poolse” achternaam. Ook ontstaan door de prominente aanwezigheid van Cristal Cerveza, ze brouwen vooral Stoutbieren en wat Ales. Ik behandel wel een Ale of in dit geval een Californisch Stoombier, de brouwer komt tenslotte uit Californië. Szot Rubia Al Vapor wat letterlijk gestoomd blond betekent, deze Stoombier heeft een alcoholpercentage van 5%. Het bier heeft een troebel amber kleur, licht zoetbitter van smaak met tonen van citrus en een beetje karamel.
Al deze bieren heb ik nog niet gedronken, maar heb wat beoordelingen bekeken op www.ratebeer.com . Dit was tegenstander nummer 2 op het WK voetbal met zijn bier cultuur, volgende keer iets uit Australië. Volgt nog de nodige links, voornamelijk in het Spaans en een reclame.Reacties

Populaire posts