3de Bier Verhaal van Oktober: Goose Island Bourbon County Stout - Verenigde Staten / Illinois

Goose Island
Bourbon County Stout
Dit keer de “Land of Lincoln”of de “Prairie State” alle twee bijnamen van de staat Illinois, de meest diverse staat van het Middenwesten en van de dichtstbevolkte staten van de Verenigde Staten staat het op de vijfde plaats.
De metropool ligt in het uiterste Noordoosten van Illinois aan het Michiganmeer en de overige 4 miljoen wonen verspreid over deze staat. Dit levert een kleine rivaliteit tussen de stad Chicago en de rest van de staat op, wat weer op grappige vergelijkingen opleveren.
Als mensen uit Chicago klagen dat het spitsuur wel 12 uur lijkt duren en de rest van de staat klaagt dat hun spits weer 12 minuten duurt. Downstate Illinois vinden dat staat eindigt bij de Ohio rivier die zuidgrens van de staat vormt, Chicago vindt dat de staat eindigt bij snelweg 80 deze loopt van west naar oost door Illinois net ten zuiden van Chicago.
Downstate Illinois is voor het dragen van wapens voor het geval dat het liefelijke stadje een gevaarlijk soort Chicago wordt, maar de mensen uit Chicago zijn tegen wapens wegens de gewapende plattelanders uit Downstate Illinois. Downstate Illinois vindt dat Chicago een eigen staat mag vormen, sommige Chicagoans denken dat ze al sinds 1925 een staat vormen. Qua brouwerijen telt Chicago en zijn voorsteden iets meer dan 60 brouwerijen, de staat telt 131 brouwerijen dus bijna de helft kan men vinden in Groot-Chicago.
Sinds 1988 brouwt brouwerij Goose Island bier met de reden we willen wat spannender biersoorten te drinken dan het niet zo spannende Amerikaanse Lagerbier. Deze brouwerij is flink gegroeid met de jaren, met de populariteit van microbrouwerijen in de Verenigde Staten kocht in 2011 Anheuser-Busch Inbev de brouwerij. Maar het brouwpub gedeelte is nog steeds onafhankelijk en brouwt er lustig op los volgens de filosofie sinds het begin van brouwerij Goose Island, alleen ze mogen de originele biernamen niet meer gebruiken en het logo is blauw.
Omdat ik de titel van dit verhaal eens heb gedronken ga ik hier wat dieper op in. Bourbon County Stout is ontstaan in 2005 ter ere van de 1000ste partij bieren van brouwerij Goose Island. Het basisbier (wat niet verkocht wordt) is een Imperial (Russian) Stout, dit zijn zwarte bieren met een hoog alcoholpercentage van 8% en hoger. Dus het basisbier wordt in een lege gebruikte Bourbonvat gedaan om verder te rijpen, het bier zal de aroma’s overnemen en voor tweede keer vergisten en het bier wordt dan ook zwaarder. Extra feitje brouwerij Goose Island was één van de eerste in de Verenigde Staten om deze techniek uit te proberen. De alcoholpercentages variëren door de jaren heen van 11% tot 15%, maar dit jaar is de hoogte 14,2%.
De kleur is ondoorzichtig zwart met beigeachtige schuimkraag. Als eerst een korte uitleg over Bourbon, dit is een Amerikaanse whisk(e)y soort en wordt gestookt hoofdzakelijk uit rogge en maïs (51% van Bourbon moet uit maïs bestaan). Pas na het tweejarige bewaren, in van binnen gebrande eikenhouten vaten, wordt het destillaat gebotteld en eventuele vaten worden brouwerijen opgekocht of overgenomen om een “Barrel-Aged”bier van te maken.
Verder met de smaak van deze stevige vriend is licht bitter met een fijn branderig gevoel in je gehemelte, de tonen zijn vanille, koffie, chocolade, drop en wat rokerigheid. Dit bier komt elk jaar in november uit en er zijn ook een paar Bourbon County varianten bijgekomen zoals de volgende.
1: Bourbon County Coffee is volgens hetzelfde principe gebrouwen als de gewone Bourbon County Stout, alleen met koffiebonen en elk jaar een andere boon.

2: Bourbon County Barleywine dit bier is geen Imperial Stout maar een Gerstewijn (Barleywine) en dus de kleur is bruin, maar voor de rest hetzelfde principe.

3: Bourbon County Stout Vanilla Rye dit bier wordt met extra vanillestokjes gebrouwen, dus de smaak is intenser van vanillesmaak.

4: Bourbon County Proprietor’s  BCS speciaal gebrouwen voor fans uit Chicago volgens het bekende principe maar met toevoeging van kokos produkten.

Dit was Illinois en Chicago en volgt nog de website, Facebook en een filmpje.
De brouwerij
De brouwpub


Reacties

Populaire posts