1ste Bier Verhaal van Juni: Thornbridge Jaipur - Engeland

Thornbridge Jaipur
India Pale Ale of I.P.A. zijn “in” tegenwoordig dat zelfs een grote brouwerij in Nederland er zelfs één brouwt, die brouwerij is Brand. Deze bierstijl is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, ergens in de vroege 18de eeuw. Mondjesmaat ging er bier naar de verre kolonies zoals India, dit waren zwaarder gehopte bieren. Maar Tsaristische Rusland sloot rond die tijd de grenzen voor Brits exportbier, dus begonnen de grote brouwers van die tijd en die waren allen gevestigd in Burton-on-Trent andere afzetmarkten te zoeken.
Massaal export bier naar India dus, alleen de lange reis was niet bevorderlijk. De oplossing voor dit probleem was extra hop in het tegen bederving, het alcoholpercentage wat omhoog en het bier overleefde de vijf maanden zeiltocht wel. De bieren zijn blond bleek (pale) van kleur en het alcoholpercentage was rond 5,5% in die tijd, sommige Britse I.P.A.’s  van de wat grotere brouwerijen zijn nog zo of lager in alcoholpercentage wegens accijnzen. Wat wel bleef is het extra hoppen van het bier en voor ik het vergeet te melden, de I.P.A.’s zijn ondergistend. In Noord-Amerika zijn I.P.A.’s ook altijd populair geweest en menig beginnend brouwereitje begon met brouwen van een I.P.A. Veel hopsoorten in de Verenigde Staten geven bier nogal wat meer smaak, sommige zelfs een intensere smaak. Het alcoholpercentage van de I.P.A.’s uit Noord-Amerika zijn hoger dan de Britse en de kleur van het bier is vaak oranje. De Amerikaanse I.P.A. kwamen naar Europa en werden langzaam populair om snel nagemaakt te worden. Ook breidde de I.P.A. familie uit met de Double India Pale Ale (D.I.P.A.) of Imperial Pale Ale, zelfde idee als de I.P.A. maar alleen zwaarder in alcohol beginnend vanaf 7%.
Misschien geen goede naam maar Black I.P.A. zijn er ook, dit zijn zwart gekleurde flink gehopte bieren. Als laatste bij de familie gekomen zijn de Session I.P.A., dit zijn ook flink gehopte bieren maar tussen de 3 á 4,6% alcoholpercentage. Dus drinkt men een Europese I.P.A. is deze eerder beïnvloed door Noord-Amerikaanse brouwers dan Britse.
Laat de Engelse brouwerij Thornbridge opgericht in 2005, ook geïnspireerd zijn door de Noord-Amerikanen met hun diverse I.P.A. interpretaties. Deze brouwerij is vernoemd naar een landhuis, op etiket staat een standbeeld van de godin Flora en deze staat in de tuin.

De 1ste is de titel van het verhaal, Jaipur vernoemd naar een stad in India waar de meeste gebouwen roze zijn geschilderd en leuke naam voor een India Pale Ale. Het bier is helder goud van kleur en het alcoholpercentage van 5,9%. De smaak is hevig bitter in het begin maar het wordt langzaam vriendelijker. Tonen van het bier is voornamelijk citrus en ook is mango en ananas waarneembaar. Een prachtig brouwsel, een Engelse I.P.A. flink beïnvloed door Amerika.
2de: Halcyon is vernoemd naar een kasteel in India of naar een ijsvogel en dit bier is een Double India Pale Ale (D.I.P.A.). Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,4%, de kleuris  amber/goud en is licht troebel. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, grapefruit en ananas.
Als laatste de 3de Wild Raven en dit is de Black I.P.A. van de brouwerij en de naam moet de zeer donker bruine kleur benadrukken. Alcoholpercentage is 6,6% zwaar en het bier is geheel naar de bierstijl droog bitter. Tonen van citrus, koffie en karamel.
 Dit waren wat I.P.A.'s van een Engelse brouwerij uit Bakewell, Derbyshire volgt nog de link, Facebook en een filmpje. Volgende keer mag het Nederlands Elftal een kwalificatieduel spelen in Letland, dus een bier uit Letland.
https://www.facebook.com/thornbridgebrewery?fref=ts
Reacties

Populaire posts