3de Bier Verhaal van Juni: Shumensko Premium - Bulgarije

Shumensko Premium
Bulgarije dit maal en begin even met de naam van het bier in het Bulgaars en dat wordt zo in het cyrillisch geschreven Шуменско специално. Vakanties komen er weer aan en wie Turkije en dergelijke afgezaagd vind worden, is Bulgarije een optie. Sunny Beach is dé badplaats van dit land, of in het Bulgaars Слънчев бряг. 
400 honderd hotels en er komen nog steeds nieuwe bij, relatief goedkoop met eten, drinken en vooral uitgaan. Ook de nodige watersportvoorzieningen zijn er, twee waterparken en uiteraard het zonnige strand. Cultuur is hier niet te vinden maar wel in het naburige Nessebar 6 kilometer naar het zuiden, is zelfs een UNESCO-Werelderfgoed.
Je vindt hier resten uit de Griekse en Romeinse tijd en vooral uit de Byzantijnse tijd. Toeristen die hiervan houden komen goed aan hun trekken in dit kleine plaatsje. Wie van een grote stad houdt is Burgas een idee, tevens komen de meeste toeristen aan in deze 250 duizend inwoners tellende stad.
Het is een grote havenstad, heeft nog wel het typische grauwe communistische bouwstijl maar er zijn wel de nodige culturele dingen te ontdekken, winkelen gaat er ook goed en het nachtleven is er goed. Tevens heeft deze stad ook een stand met de bijbehorende activiteiten, deze stad ligt op iets meer dan een half uur rijden ten zuiden van Sunny Beach.
Anderhalf uur naar het noorden kan men naar de 3de stad van Bulgarije gaan genaamd Varna, hier wonen ronde 360 duizend inwoners. Veel cultuur hier, dierentuin ook en of een fiets huren om het toeristische gedeelte te ontdekken. Nachtleven is er ook en ook zijn er strandclubs, ook de Bulgaarse marine is hier gehuisvest wat iets aan de levendigheid toevoegt.
Bij dit alles kan men ruimte vinden om een Bulgaars biertje te nuttigen, dit geval de Shumensko Premium van brouwerij Shumensko Pivo uit de plaats Shumen en ze horen bij het Deense Carslberg. Twee uur en één kwartier rijden ten noordwesten van Sunny Beach, deze stad is nog ontgonnen gebied voor toeristen.
Er staat een typisch groot communistisch monument uit 1981 ter ere van het bestaan van 1300 jaar Bulgarije en dat was het dan wel met Shumen. De brouwerij bestaat sinds 1882 en opgestart door Tsjechen, sinds 2002 is het Deens bezit. Shumensko Premium staat op met het Latijnse schrift op de blikjes en op glazen flessen en plastic 2 liter flessen staat het weer in het Cyrillische schrift (zie begin van het verhaal).
Uitzondering is de 1 liter plastic fles, beide schrijfwijze wordt hier gebruikt en plastic wordt veel gebruikt voor bier in Oost-Europa.
Het bier dan het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en is van het Pilsener of Lager type. Helder goudkleurig en bij het open van het bier een grassige en hoppige geur. Smaak is zeer licht zoet bitter van smaak een beetje granig op de achtergrond, een dorstlesser voor een warme Bulgaarse zomer. Dit was Bulgarije volgt nog een link en de volgende keer Massachusetts. http://www.carlsbergbulgaria.bg/_layouts/AgeGate/AgeGate.aspx?ReturnUrl=/Pages/default.aspx

Reacties

Populaire posts