2de Bier Verhaal van Juni: Aldaris Porteris - Letland

Aldaris Porteris
Tijdje geleden een kwalificatieduel uitspelend voor het Nederlands Elftal, laatste keer was een paar biertjes uit IJsland maar nu Letland. De Letten drinken voornamelijk bier of in het Lets “alus” als voornaamste alcoholische versnapering. Ook bestaat er een likeur genaamd Rīga Melnais Balzāms een zeer kruidig drankje dat geneeskrachtig schijnt te zijn. Tsarina Catharina de Grote van Rusland was ooit eens ziek geworden in de Letste hoofdstad Riga, maar genas na een glas van dit likeurtje.
Deze is kruidenlikeur heeft een alcoholpercentage van 45% en is een typisch geval je houdt ervan of nooit meer. Je kan het mixen met andere sterke dranken zoals vodka. Ook kan men het in een kop koffie of thee gooien of mixt het met een softdrank. Cocktails worden er ook van gemaakt en dat is te zien in het volgende filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=q6ZB-27aezw. Riga heeft ook de meeste Jugendstil gebouwen ter wereld, dus Art Noveau fans komen aan hun trekken hier.
Nachtleven is ook goed hier, maar let op er zijn wat criminele kroegen hier die je een poot uit draaien en trouwens met gezond verstand komt men ver. Een halve liter bier kost ongeveer rond de 2€ á 2,50€ en uit eten is ook goed te doen namelijk tussen 6€ á 15€ per persoon. En zo’n bier komt uit de brouwerij Aldaris sinds 1865, de grootste brouwer van Letland en eigendom van het Deense Carlsberg sinds 2010.
Ze brouwen er voornamelijk helder Pilsachtige brouwsels maar de Aldaris Porteris is de topper. Aldaris Porteris is van het Baltic Porter type, dit zijn bieren die ontstaan zijn uit de Engelse Porter. Verschil is dat de Engelse Porters rond de 5% en ondergistend, de Baltische 6% tot 9% zijn en meestal ondergistend. Vervolgens verdwenen de Engelse Porters bijna in Engeland en de Baltische bleven bestaan achter het “IJzeren Gordijn”. Na de val van het communisme beïnvloeden de Baltische Porters op hun beurt weer Amerikaanse brouwers en leefden de Engelse Porters weer op, ook andere landen wagen steeds meer aan deze bierstijl.
Met Baltische bedoel ik de landen Estland, Litouwen en Letland mee. Porters zijn de voorlopers van de bekende Stout, in plaats van de kleur zijn de Porters zeer donker bruin van kleur in plaats van pikzwart. Aldaris Porteris is dus zeer donker bruin van kleur en heeft een alcoholpercentage van 6,8%. De smaak is zoet bitter en heeft een klein zuurtje. Tonen van geroosterd mout, caramel, koffie en chocolade.  
Zo dit was Letland en de volgende keer mag het Nederlands Elftal uit spelen in Turkije, maar dat is pas in september. Volgende keer een bier uit vakantieland Bulgarije en volgt nog de link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts