1ste Bier Verhaal van Juli: Samuel Adams Boston Lager - Verenigde Staten / Massachusetts

Samuel Adams Boston Lager
Een Amerikaanse staat die 1,5 keer kleiner is dan Nederland, 10 miljoen inwoners minder dan ons land namelijk 6,5 miljoen. In deze staat startte de opstand tegen Groot-Brittannië ten behoefte van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, Massachusetts is de staat en de hoofdstad is Boston. 
Boston was een broeinest van opstand en rebellie wat uitmondde in een oorlog voor onafhankelijkheid, uit deze strijd combineerde 13 kolonies hun krachten om de Verenigde Staten te vormen. Wat oneerlijke belastingverhogingen kan teweeg brengen, om de schatkist in het verre Groot-Brittannië te vullen wegens wat oorlogen en ander mismanagement. 
Een van die rebellen was Samuel Adams, die al een hekel had aan het Britse regime dat zijn vader bijna bankroet maakte. Deze man was een speculant in papiergeld, maar de Britten verklaarden deze handel illegaal. Na zijn studie aan Harvard College (voorloper van de bekende Harvard Universiteit), begon hij met zijn vader een brouwerij. Ging ook de lokale politiek van Boston in, later kreeg hij er meer tijd ervoor want de brouwerij ging failliet. Ook was hij één van de leiders tijdens de befaamde “Boston Tea Party”. Er was geen evenredige vertegenwoordiging in het Britse parlement voor de kolonies, maar de belasting werd namelijk alleen verhoogd in de kolonies. Na dat het een paar keer was gebeurd met andere dingen, sloeg de vlam in de pan bij een verhoging op thee.
Maar daarvoor smokkelde o.a. de Nederlanders thee naar Amerika, deze schepen werden geweigerd de haven binnen te lopen. Men moest dus dure Britse thee kopen als men dat wilden drinken, dus dat wilden ze niet. In de nacht van 16 december 1773 klommen een groep rebellen genaamd de “Son’s of Liberty”, 60 boze inwoners van Boston onder leiding van Samuel Adams op drie theeschepen. 342 kratten met thee werden de haven ingekieperd. De groep had de hoogste onderofficier van elke geënterde schip gedwongen te verklaren dat ze enkel en alleen de thee vernield hadden. Het hele gebeuren was opmerkelijk stil en vredig verlopen, trouwens ze waren verkleed als Mohawkindianen tijdens deze actie.
Samuel Adams siert nu de etiketten van de bieren van brouwerij Boston Beer Company sinds 1984. Deze brouwerij is opgericht door microbrouwerijpionier Jim Koch, bierrecepten lagen op zolder van zijn vader van ter ziele gegane brouwerij van dezelfde familie Koch. Deze brouwerij overleefde de drooglegging niet zoals vele duizenden brouwerijen, trouwens rond 1984 was het treurig gesteld met de Amerikaanse bier en brouwerijen.
Gek verklaard door zijn vader maar toch gesteund, begon Jim Koch met brouwen van zijn eerste bier Samuel Adams Boston Lager. Hij nam de patriot omdat Samuel Adams een bijdrage deed aan de Amerikaanse onafhankelijkheid, tevens een brouwer, ook het vak leerde zijn vader en kwam uit stad Boston. Samuel Adams Boston Lager is een Vienna, populair voor de drooglegging en nu ook weer in de U.S.A. Helder amber kleurig en heeft een alcoholpercentage van 4,8%, ondergistend zoals hoort bij deze bierstijl. De smaak is droog bitter van smaak met wat lichte tonen van citrus en karamel.
.
Volgt nog een link naar hun website en Facebookpagina en filmpje. http://www.samueladams.com/ https://www.facebook.com/SamuelAdams

Oh ja er nog een rare drankwet in deze staat, je mag maar 2 glazen bier of drank in 1 keer bestellen aan een bar. Rondjes geven zit er in Massachusetts niet in.

Reacties

Populaire posts