2de Biertip van Juli: St. Sylvestre 3 Monts - Frankrijk

St. Sylvestre 3 Monts
Frankrijk is niet alleen wijn er zijn er zelfs drie bierstreken, in het oosten de Elzas met zijn Pilsbieren, Bretagne met zijn whiskeymout bieren en de streek rond Lille. Deze streek is ook bekend als Frans-Vlaanderen en hier komt de Franse bierstijl Bière de Garde vandaan. Maar iets korts over dat Frans-Vlaanderen en ooit hoorde dit gebied bij de Nederlanden (Nederland en België bestonden nog niet) maar rond 1713 kwam dit stuk van Vlaanderen aan Frankrijk.
Getuige de plaatsnamen in dit gebied nogal Nederlands klinken zoals: Rijssel (Lille), Duinkerken (Dunkerque), Hazebroek (Hazebrouck), Kales (Calais), Sint-Omaars (Saint-Omer), Atrecht (Arras), Roebeke (Roubaix), Bonen (Boulogne sur Mer) en Dowaai (Douai). Ook de achternamen klinken nog steeds Vlaams en dat komt omdat in Frankrijk al met achternamen werken sinds 1700 zoveel. Hier wat voorbeelden: Degrave, Deheegher, Dejonghe, Huyghe, Plaetevoet, Ryckewaert en Vannoorenberghe. Al zijn de Frans-Vlamingen echte chauvinistische Fransen maar zijn wel bewust van hun Vlaamse afkomst, is hun moedertaal Frans en wordt het Nederlands (Frans-Vlaams dialect) nauwelijks gesproken (zie kaartje).
Sint- Saint-Sylvestre-Cappel of in het Nederlands Silvesterkappel ligt in het gebied waar nauwelijks Nederlands gesproken wordt, achter de rode lijn op het kaartje. Dit plaatsje met 1100 inwoners wat tegenwoordig in het departement Nord ligt, heeft ook een brouwerij met de naam St. Sylvestre. De oprichtingsdatum is verloren gegaan maar men is zeker dat het al bestond voor de Franse revolutie, de locatie van de brouwerij is gunstig met een waterbron aan de voet van een heuvel.
De bieren die ze hier brouwen zijn voornamelijk van het Bière de Garde type, Frankrijk eigen bierstijl. Bière de Garde betekent letterlijk “bewaar bier”, deze bieren werden oorspronkelijk gebrouwen op boerderijen in de winter en het vroege voorjaar. Om de hitte te vermijden tijdens het brouwen in de zomer, wat onvoorspelbare problemen met de gist kan opleveren. Tegenwoordig is een commerciële bezigheid, hoewel de meeste Bière de Garde brouwers kleine bedrijven zijn. Meestal is het bier te koop in 0,75 liter flessen verzegeld met een kurk. Kleur van het bier kan blond zijn maar ook amberkleurige komen voor, alcoholpercentage is van 6% tot 8%. De smaak is moutig, droog met zoetigheden en de bieren zijn bovengistend. Brouwerij St. Sylvestre brouwt onder andere de volgende Bière de Garde’s als eerste de titel van het verhaal.
1: 3 Monts is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is droog bitter van smaak met een licht zoetje, tonen van karamel, citroen en grapefruit. Het bier is vernoemd naar de drie bergen (het zijn eigenlijk heuvels) in de buurt van de brouwerij, De Mont des Récollets of in het Nederlands Wouwenberg (161 mtr), Mont des Cats of de Katteberg (150 mtr) en de Mont Cassel (176 mtr) met het stadje Cassel of Kassel op de top.
2: Bière Nouvelle wordt gebrouwen in de winter met mout en hop van de laatste oogst en gebruik van droesem. Droesem is de drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na de fermentatie of na een bepaalde tijd van rijping. Elk jaar smaakt dit bier anders, zie de jaartallen op het etiket en ik heb laatst de versie van 2015 op. Helder donker goudkleurig en een alcoholpercentage van 8%. Droog bitter van smaak met tonen van karamel, citrus, peer en honing.
3: Gavroche dit bier is vernoemd naar een personage uit de musical Les Misérables, een straatkind die de boel in de gaten houdt voor de revolutionairen. Ook is dit bier verkrijgbaar in flessen van 0,33 liter met kroonkurk, een uitzondering op de 0,75 liter flessen met kurk. De kleur is troebel amber met een alcoholpercentage van 8,5%. Meer zoet dan bitter van smaak met tonen van karamel, aardbei en zeer licht gepeperd.
4: Nog lang niet kerst maar ik behandel ook de Brassin de Hiver (winter brouwsel) en ook Bière de Noël (kerst bier). Dit is een donker amber gekleurde variant in de Bière de Garde familie, het bier is 8%. De smaak is zoet bitter van smaak en heeft tonen van geroosterd mout, karamel, gedroogd fruit en een beetje kruidig en honing.
 Dit was een brouwerij uit Frans-Vlaanderen en volgt nog een link en een filmpje. http://www.brasserie-st-sylvestre.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=33

Reacties

Populaire posts