1ste Bier Verhaal van December: Samichlaus Classic - Oostenrijk

Samichlaus Classic
Sinterklaas is weer in het land en de beste man is niet alleen en dan bedoel ik de Zwarte Pieten en tevens het jaarlijks terugkerende gedoe. Maar er zijn varianten in de rest van de wereld en zelfs in Nederland van Zwarte Piet, ik hou het dit jaar op de Europese versies. De Waddeneilanden vieren ze rond 5 december Sunterklaas of Sunneklaas en dit houd in dat de mannen verkleed gaan als Sunneklazen, Klaasomes, Sunderums of Sunterklazen verschilt per eiland.
De mannen lopen buiten en vrouwen en kinderen moeten binnen blijven, maar de uitdaging is toch buiten te lopen maar dan moeten ze wel de mannen ontwijken, ze kunnen “slaag” krijgen. 

Op naar Lotharingen in Noord-Frankrijk daar wordt het sinterklaasfeest gevierd op 6 december. Saint-Nicolas is de beschermheilige van deze streek en zijn hulp heet Père Fouettard, wat men vertalen als “de zweepvader”. Hij is een zwartharige man met een woeste zwarte baard en een grote mantel met hoofdkap en heeft drie kinderen afgeslacht.
Saint-Nicolas heeft deze kinderen weer tot leven gebracht, waarna Père Fouettard de hulp van Saint-Nicolas werd. Père Fouettard bleef eng want hij strafte stoute kinderen met de zweep, maar tegenwoordig geeft een zweepje aan het kind.

Stukje naar het noorden in Luxemburg heet hij Kleeschen of Zinniklos uit de hemel en bezoekt met zijn duistere gezel Houseker het land. De persoon die de Houseker speelt wordt uitgedost als een paard en meegevoerd aan een ketting of in andere gevallen rijdt hij op een paard.

In het Duitse Bremen viert men Sünnerklaas op 6 december en hier gaan groepjes kinderen zingend of rijmend langs winkel tot winkel, om als beloning cadeautjes te krijgen.
De Tsjechische variant op de Bremense variant is dat kinderen zich verkleden in trio's als Sinterklaas, de duivel en een engel. Op de avond van 5 december gaan ze van deur tot deur om liedjes te zingen voor de bewoners, de beloning is snoepgoed.
Oostenrijk wordt hij Nicolo genoemd en daar wordt hij vergezeld door duivels uitziende Krampussen, hier vermommen mannen zich als deze wezens om voor de avond van 5 december kinderen en volwassen angst aan te jagen. De Krampus is bedoeld om stoute kinderen te straffen om aan de ketting te liggen of in de zak te doen.
In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland heet hij Samichlaus en bereid een ezel. Op de vooravond van 6 december komt hij met zijn hulp Knecht Ruprecht en deze heeft een grote zwarte baard en dreigt stoute kinderen met de roe.

 Dit waren wat varianten van Sinterklaas met zijn knechten en er zijn veel overlappingen en nou is tijd voor het bier Samichlaus. De niet meer bestaande brouwerij Hürlimann uit Zürch, Zwitserland brouwde Samichlaus voort het eerst in 1979 en rond december 1980 voor het eerst verkocht. Deze brouwerij bestond bekend om zijn gistonderzoek en dit bier was het bewijs dat men een zeer zwaar alcoholische bier kon brouwen, zolang het bubbelt en gist is het bier.
Het alcoholpercentage is in dit geval 14% en was rond die tijd het zwaarste bier ter wereld, dit record is door de Eisbock brouwmethode allang verbroken. Het record staat trouwens op naam van de Schotse brouwerij Brewmeister met zijn Snake Venom 67,5%. In 1997 ging brouwerij Hürlimann op in de grootste brouwerij van Zwitserland Feldschlösschen en daar was geen ruimte meer voor de sterke Samichlaus. Maar het merk en de rechten werden verkocht aan de Oostenrijkse brouwerij Schloss Eggenberg en begonnen het bier weer te brouwen in 2000 en uitgebreid met meerdere varianten.
Ondanks zijn 14% wordt dit bier bij de bierstijl Doppelbock ingedeeld, het is ondergistend en heeft heldere bruine kleur met rode gloed. De smaak is zeer zoet en geeft een brandend gevoel in de mond net zoals sterke drank, het heeft tonen van karamel, gesuikerde appels, rozijnen en iets van rum. Ondanks de 14% drinkt Samichlaus makkelijk weg, drink het niet op een lege maag maar na een zware kerstmaaltijd ofzo met een chocolaatje.
Dit was een verhaal over een zeer zwaar biertje voor de maand december en al die Sinterklazen, volgt nog de link en een filmpje.
http://www.schloss-eggenberg.at/de/


Reacties

Populaire posts