3de Bier Verhaal van Januari: Okocim Jasne Pełne - Polen

Okocim Jasne Pełne
Nu is het de beurt aan de brouwgroep Carlsberg Polska en deze is geformeerd in 2001 met het samenvoegen van de volgende brouwerijen: Okocim, Kasztelan, Bosman en Piast, de laatste brouwerij kwam uit Wroclaw en werd in 2004 gesloten.

1: Brouwerij Bosman komt uit Szczecin uit het noordwesten van Polen, Szczecin is beter bekend onder zijn Duitse naam Stettin. In 1845 werd brouwerij gesticht onder de naam Waldschlösschen en in 1861 na dood van de eigenaar werd de brouwerij verkocht aan de Duits-Poolse brouwer Juliusowi Bohrischowi uit het Duitse Dresden. Hij hernoemde de brouwerij een zichzelf, welteverstaan een Duitse versie ervan in brouwerij Bohrisch. Dit bleef tot 1945 een Duitse brouwerij totdat Polen grote delen van Duitsland verkreeg, daar schopte ze alle Duitsers het land uit en namen alles over. Brouwerij Bohrisch werd brouwerij Bosman en mocht zijn bieren exporteren naar andere landen in het Oostblok. Bosman Full is een Lager en betekent “volledig”, het heeft een alcoholpercentage van 5,7% en een heldere gouden kleur. De smaak is lichtjes bitter met lichte tonen van honing en wat fruitigheid.
2: Brouwerij Kasztelan komt uit Sierpc, Centraal Polen en is op Communistische wijze opgericht in 1972. De naam van de brouwerij betekent in het Nederlands zoiets als burgheer of slotvoogd, om de niet zo oude brouwerij iets oudst en nostalgisch mee te geven, dat is nodig als je een grote brouwerij uit het niets te laten verijzen. In 1996 werd Kasztelan en ook Bosman gekocht door brouwerij Bitburg om in 2002 te verkopen aan Carlsberg. Kasztelan Mocne betekent “sterk” en is een Strong Pale Lager en het heeft een alcoholpercentage van 6,8% een donkergouden kleur. De smaak is zoet en niet zo bitter, het heeft tonen van perziksap, karamel en zoete maïs.
3: Brouwerij Okocim komt uit gelijknamige voorstadje, onderdeel van de gemeente Brzesko, Zuid-Polen en is opgericht in 1845. Het was ooit een van de grotere brouwerijen in het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk, tot dat het gebied aan Polen toekwam en daar ook een van grotere werd. Na de Duitse invasie van 1939 vluchten de eigenaars naar het buitenland, na de oorlog werd de brouwerij genationaliseerd en dat bleef zo tot einde van het Communisme in Polen. Wel mocht Okocim net als Żywiec zijn bieren buiten de regio verkopen en exporteren naar het buitenland, dat wil zeggen het Kapitalistische westen uit die tijd. Dus in 1996 werd Okocim gekocht door Carlsberg, ter informatie in 1884 kwam J. C. Jacobsen de oprichter van hetzelfde Carlsberg op bezoek. Okocim Jasne Pełne is een Lager met een alcoholpercentage van 5,5% en een heldere gouden kleur. De smaak is licht zoet bitter en heeft lichte tonen van fruitigheid en citroen.
Dit was het wel en wee van drie grote brouwgroepen in Polen die in handen zijn van grote buitenlandse brouwers. Goed verkrijgbaar bij de lokale Poolse buurtsuper, maar ook nog een filmpje.


 

Reacties

Populaire posts