2de Bier Verhaal van April: Cerná Hora Granat Tmavé 12° - Tsjechië

Cerná Hora
Granat Tmavé 12°
Zwarte Berg betekent Černá Hora in het Tsjechisch, tevens heet het plaatsje met bijna 2000 inwoners uit Zuid-Moravië ook zo. Zelfs het adres van de brouwerij heet Černá Hora en bestaat naar het schijnt sinds 1298, de oudste documenten van dit plaatsje dateren van 7 jaar eerder in 1291. Vlakbij het plaatsje stond al eerder een burcht wat eigendom was de geheimzinnige Tempelieren, rond 1308 namen ze de brouwerij over.
1355 ging de brouwerij ook fungeren als een herberg en er was veel concurrentie in het kleine Moravische plaatsje. Rond 1530 was er een melding dat de brouwerij eigendom was van een lokale baron, rond 1550 werd er ook tol geheven bij de brouwerij. 1597 erfde het huis Liechtenstein de brouwerij en in 1680 renoveerden ze de boel, want bier leverden belasting op en om in 1712 de brouwerij te laten erven door het adellijk geslacht Auersperg. De jaren daarna ging de brouwerij over van het ene adellijke geslacht naar de andere, vanaf 1873 werd de brouwerij “geleased” door andere partijen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Tsjecho-Slowakije communistisch en in 1948 de brouwerij genationaliseerd en veel brouwerijen in 1952 uit Moravië werden onder gebracht bij Černá Hora.
Rond 1960 werd alles weer veranderd en de hoofdzetel ging naar de stad Brno en dat bleef zo tot 1994. Brouwerij Černá Hora werd na veel jaren weer onafhankelijk, tot het werd gekocht door brouwerij Lobkowicz in 2010 die de grote Zuid-Moravische brouwerijen weer wilden verenigen. Ze brouwen leuk spul in Černá Hora en laat ik er 4 behandelen.
 1: Černá Hora Borůvka is een Tsjechisch fruitbier met een alcoholpercentage van 4,4%. Borůvka betekent blauwe bes en deze geven het bier een fijne zoetzurige smaak en ook is het bier fijn droog bitter. De kleur is helder amber met een rozeachtige gloed.
 2: Černá Hora Pater 11° is een echte klassiek Tsjechische Pilsener met een alcoholpercentage van 4,4%. Vernoemd naar een pater die geld doneerde in moeilijke tijden met alleen Moravisch mout en hop in het bier. Helder goudkleurig met een licht bittere smaak met tonen van grassigheid, moutigheid en hoppigheid.
 3: Černá Hora Velen gebrouwen in de Duitse Hefeweizen-style met een de troebel gele kleur maar het alcoholpercentage is nogal laag vergeleken met de Duitsers, 4,8%  in plaats van de 5,4%. De smaak is zeer zacht bitter met tonen van banaan en heel lichtjes witte peper.
 4: Černá Hora Granat Tmavé 12° een Dunkel-style bier want Tmavé betekent donker en Granat slaat op de bruin-rode kleur. Het alcoholpercentage is 4,5% en de smaak is verfijnd droog bitter met tonen van karamel en geroosterd mout.
Dit was brouwerij Černá Hora met wat geschiedenis en wat bieren van ze, volgende keer is de staat Tennessee aan de beurt. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.pivovarcernahora.cz/en/home
Reacties

Populaire posts