4de Bier Verhaal van April: Stone Money Manta Gold - Micronesië

Stone Money Manta Gold
Tijdens het avondeten kijk ik wel vaak het programma House Hunters International op de Travel Channel. Hier zoeken mensen een woning in een nieuw land om daar te gaan wonen, werken of rentenieren. Nadat men een lijstje met bijna onmogelijke eisen en wensen indient bij de makelaar, zoals een rustige grote woning in het drukke centrum met uitzicht op zee tegen een vooropgesteld budget. Er wordt vervolgens 3 woningen voorgesteld met het gebruikelijke gezeur van het is te duur, te ver van het centrum, te klein en te vervallen. Uiteindelijk komt men eruit en na een paar maanden komt men kijken hoe men het naar hun zin hebben.
Zo was er een aflevering van een antropoloog die onderzoek kon doen op het eiland Yap, deze uithoek hoort bij de Federale Staten van Micronesia. In die aflevering kwamen grote ronde stenen met gaten erin voor en dacht tegelijkertijd daar kan ik een bier verhaal van maken.
Het antwoord is een beetje “jazeker”, maar eerst die stenen. Het eiland Yap is bereikbaar vanaf Amsterdam in maar 23 en een half uur en het was in het verleden het middelpunt van redelijk ontwikkelde beschaving in de Grote Oceaan.
Daar waren die grote ronde stenen met het gat erin de lokale munteenheid, genaamd de Rai en de grootste, mooiste en met de meeste geschiedenis waren het meest waard. Ze werden uitgehakt op Palau wat 400 km. westwaarts ligt en ze waren van 8 tot 9 cm. groot en ook zijn er exemplaren van bijna 4 m. hoog.
De steensoort komt niet op Yap voor en daarom was het zo waardevol voor ze, in ruil kregen de mensen op Palau voedsel die zij weer niet hadden. Met de Rai werden er voedsel, goederen en woningen mee gekocht, vooral bij de grote stenen waren er getuigen bij de transacties.
Aangezien de stenen erg moeilijk te verplaatsen waren onthield iedereen in een dorp van wie wat was, dat maakt diefstal niet mogelijk. Ze moesten recht opstaan want het was een grote belediging als zo’n steen om werd geduwd, neergelegd of erop gaan zitten. Helaas voor de vrouwen zoals altijd in het verleden, alleen mannen mochten een Rai bezitten.
Ondanks dat het nogal afgelegen ligt komen er een bescheiden aantal toeristen naar Yap per jaar, ze komen er voornamelijk om te duiken en de adelaarsrog of beter bekend onder de Engelse naam manta ray komen er veel voor en voor de lokale gebruiken.
Met die manta ray komen we bij de enigste brouwerij van het eilandenrijk Micronesia, de bieren van brouwerij genaamd Stone Money is alleen verkrijgbaar aan de bar van het hotel Manta Ray Bay Resort op het eiland Yap. Sterker de brouwerij bevindt zich in de lobby van het hotel, een brouwer van de Cook Islands bracht een brouwinstallatie naar Yap in 1999.
Een Zwitserse chef kok veranderde van baan en werd duikinstructeur op Yap bij het hotel in 1994, hij leek het brouwen wel wat en combineerde zijn functie met brouwmeester. Zodoende maken ze er 2 bieren een Vienna met de naam Hammerhead Amber vernoemd naar de hamerhaai die ook in die wateren voorkomt. De ander is de Manta Gold en is een Pilsener en normaal komt er een omschrijving, maar die zijn te summier voor dit verhaal.
Ooit zal ik dit gedeelte aanvullen als ik meer informatie heb, maar het is wel een bierverhaal over het afgelegen Micronesia. http://www.mantaray.com/index.php

Reacties

Populaire posts