Bier+Randzaken Juli (4): Gulden Draak - België

Gulden Draak

Tijd voor een klassieker en zijn broertjes of zusjes, het is maar hoe je het ziet. Al werd de Gulden Draak pas gebrouwen ergens begin jaren tachtig, lijkt het of het bier enkele decennia meegaat. Brouwerij Van Steenberge uit het Oost-Vlaamse Ertvelde wat ten noorden van Gent ligt en iets ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen. De brouwerij bestaat sinds 1784 en begon met de naam De Peer door Jean Baptiste De Bruin, die voor die tijd niet gebruikelijk commercieel brouwden. 


Want de meeste brouwden voor thuisgebruik en als er over was werd pas dan verkocht. De Bruin was getrouwd met Angelina Petronella Schelfaut en na zijn dood ging zij door tot ze zelf ook overleed, daarna nam haar neef die al wat jaren de eigenares bijstond de brouwerij over. Naam van de brouwerij veranderde in Schelfaut, zijn dochter Margriet trouwde met professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool Paul Van Steenberge. Maar hij was ook politicus en burgemeester van Ertvelde. Inmiddels aangekomen in het jaar 1919 werd de naam van de brouwerij veranderd in Bios, na het best verkochte bier rond die tijd. Vervolgens ging brouwerij met de tijd mee met alle trends en dergelijke, zoals het brouwen van Pilseners. Zo eind jaren 70 en begin jaren 80 kwamen de hooggistende bieren ook weer in de belangstelling en toen werd ook de Gulden Draak ontwikkeld en gebrouwen. 


Wie wel eens in Gent is geweest moet wel de Gentse torenrij opgevallen zijn, de middelste 95 meter hoge toren is het belfort van Gent en helemaal bovenop siert de “Draak van Gent”. De andere torens in de rij zijn de Sint-Baafskathedraal (89 meter) en de Sint-Niklaaskerk (70 meter). Verder met de “Draak” dat was ooit een boegbeeld op een drakar (Viking boot) van de christelijke Noorse koning Sigurd I Magnusson (1090-1130) die op kruisvaart ging naar het Heilige Land. Op de route bevocht hij de Moslims onderweg en plunderden de boel ook, bezocht de Byzantijnse keizer en gaf de “Draak” cadeau en de rest van het geroofde goed. Waarschijnlijk voor voedsel en vocht, ging weer verder. De “Draak” kreeg een plek in de toen nog een kathedraal de Aya Sofia in Constantinopel (huidige Instanboel), tot de stad door de Kruisvaarders in 1204 werd veroverd en Boudewijn de graaf van Vlaanderen tot Keizer werd gekroond. Boudewijn besloot de prachtige “Draak” naar Vlaanderen te sturen en kwam in Brugge tot 1384. 


Toen na een heftige opstand tussen de graaf van Vlaanderen en de stad Gent kwam de “Draak”naar die stad om bovenop het belfort te komen en dat al voor meer dan 600 jaar. Dat is wel een bier waard en ook uniek met de Gulden Draak is de witte fles en dat geeft toch wel wat stijl. 


Het bier is van het type Gerstewijn, dit zijn zware bieren van rond de 10% en zijn vaak zoet en ook bitter. Gulden Draak heeft een alcoholpercentage van 10, 5% en een helder donker amber kleurtje. De smaak is zoet bitter met een licht alcoholische branderigheid, tonen van gedroogd fruit, karamel, bruine suiker en iets van banaan. Maar dit bier kan gerust op een koele, donkere en droge plek voor jaren weg worden gezet, de smaak zal evolueren en dat kan verrassende resultaten opleveren. Maar er is een tweede variant in een zwarte fles, de Gulden Draak 9000 Quadruple. Dit bier gebruikt drie soorten mout en dan wordt het bier iets zachter van smaak. De kleur is licht troebel amber maar het alcoholpercentage is ook 10,5%. De smaak is meer zoet dan bitter, met tonen van voornamelijk karamel en wat marmelade. De 9000 slaat op de postcode van Gent en Quadruple slaat op de bierstijl Quadrupel de sterkere versie van een Tripel. 


Dit was een Belgische klassieker volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.vansteenberge.com/nl/ https://www.facebook.com/Brouwerij.Van.Steenberge/


Reacties

Populaire posts