Bier+Randzaken Juli (2): Butts Barbus Barbus - Engeland

Butts
Barbus Barbus

Brex-beer-it thema deel 9 en we zijn weer in Engeland, dit maal in het graafschap Berkshire met de bijnaam “Royal County”. Het gebied is ietsjes kleiner dan de provincie Utrecht en er wonen ongeveer 890 duizend inwoners. Het gebied ziet er uitgerekt uit en in het westen ervan is het landelijk, in het midden ligt Reading de levendige hoofdstad met ongeveer 230 duizend inwoners. In het oosten zijn er veel plaatsen die fungeren als forenzengemeentes en de Thames stroomt langs het graafschap. In het oosten ligt de reden van de bijnaam “Royal County”, het stadje Windsor met het beroemde gelijknamige kasteel in bezit van de Britse Koninklijke familie die ook Windsor heet.


Het is de tweede woning en al 900 jaar het groots bewoonde kasteel ter wereld. Dat krijg je als er een monarch een renovatie of uitbreiding laat uitvoeren, trouwens 10 monarchen hebben hun laatste rustplaats hier en hun familieleden. Aan de overkant van Windsor over de Thames ligt het plaatsje Eton.


Dat is bekend door waar (rijke) ouders hun zoontjes naar de befaamde Eton College (kostschool) sturen, om daar te leren om dan naar een van de universiteiten van Oxford of Cambridge te gaan, of een mindere universiteit.


Nou laat er in een Windsor een brouwerij bestaan die vernoemd is naar de beide plaatsen, brouwerij Windsor & Eton en deze bestaat sinds 2010. Ze willen graag bier maken die net zo beroemd zijn als de toeristische attracties in deze twee plaatsen en het bier moet goed zijn uiteraard. De meeste bieren zijn vernoemd dingen rond de Koninklijke geschiedenis, het Gemenebest, Eton College. Nadat Willem de Veroveraar in 1066 vanuit Normandië  Engeland veroverde liet hij in 1075 het kasteel van Windsor bouwen, de leeuwen op het etiket komt van de vlag van Normandië. Het bier heet Conqueror en dat betekent “Veroveraar” en het is een Black I.P.A. het donkere broertje van de India Pale Ale. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is zwart met een rode gloed. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, het heeft tonen van citrus, karamel en chocolade. https://webrew.co.uk/ https://www.facebook.com/WindsorandEtonBrewery


Op naar het westen van Berkshire waar we de oudste brouwerij van het graafschap vinden, brouwerij Butts bestaat sinds 1994 en is een boerderij gevestigd. De brouwerij ligt vlakbij het dorpje Great Shefford (937 inwoners) in het landelijke westelijke gedeelte van Berkshire, er is trouwens ook een Little Shefford dat is er tegen aangegroeid. De brouwerij is vernoemd naar de eigenaar Chris Butts en hij brouwt biologisch oftewel het gebruik van onbespoten producten om bier mee te brouwen. Het bier dat ik behandel was de eerste van de brouwer die tevens graag vist, gebrouwen ter ere van de opening van het visseizoen. 


Barbus Barbus is Latijns voor barbeel, een vis die tot de karperfamilie behoort en is te vinden in rivieren die een beetje doorstromen. Een grindbodem of een grove zandbodem om in te paaien, de eitjes blijven er goed op kleven, zijn ook giftig en dus is het nageslacht goed beschermd. Ondanks dat ze 10.000 eitjes liggen prefereren ze schoon rivierwater en dat is nogal lastig in het drukke West-Europa maar het water schijnt beter te worden. De barbelen kunnen wel 120 cm lang worden en 12 kg zwaar, maar niet in Nederland. In Groot-Brittannië is het een populaire vis om te vangen en weer terug te gooien, er moeten records gevangen worden. 


Het bier Barbus Barbus is een Extra Special Bitter met een alcoholpercentage van 4,6% en de kleur is helder donker goud tegen oranje aan. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citroen en iets van peer. http://www.buttsbrewery.com/index.html


Dit was de “Royal County”Berkshire en de komende drie verhalen over het Brex-beer-it thema blijven we in Engeland, ook nog een filmpje.  
Reacties

Populaire posts