Bier+Randzaken Juli (5): Hafa Adai IPA - Noordelijke Marianen

Hafa Adai IPA

Nou het ene laatste bierverhaal over een Amerikaans deelgebied want Amerikaans Samoa heeft toch een brouwerij, de Noordelijke Marianen en ik heb er in het vorige verhaal een beetje overgehad. De Marianen archipel werden ontdekt door de Spanjaarden en noemden ze naar koningin Maria Anna (1634 - 1696) vrouw van Filips IV (1605 - 1665). Na de oorlog met de Verenigde Staten (1898) namen zij bezit van het zuidelijkste eiland Guam, in 1899 verkochten Spanje alle noordelijke eilanden aan het Duitse Keizerrijk die gretig op zoek waren naar een koloniaal rijk. 


In de 1ste Wereldoorlog veroverde Japan het archipel, dat duurde tot de 2de Wereldoorlog toen kwam het ook in handen van de Verenigde Staten. Dat die twee gebieden niet zijn samengevoegd komt doordat de Japanners die ook Guam veroverden in de oorlog, de oorspronkelijke bevolking de Chamorro inzette op Guam. De Chamorro wonen ook op Guam en zagen dat als verraad en willen niks weten van hereniging. Op de Noordelijke Marianen wonen maar ongeveer 53 duizend inwoners tegen de 160 duizend van Guam, qua grootte passé alle eilanden van de Noordelijke Marianen in Guam en dan hou je nog ruimte over ook. De vlag van de Noordelijke Marianen is stuk mooier en heeft meer symboliek, dan die van Guam met zijn palmboom, strand en naam. 
Dus groot is het niet maar wel uitgestrekt zo’n 2000 kilometer en eigenlijk zijn de eilanden bergtoppen van een onderzeese bergketen. Het is ook de plek waar de Pacifische Plaat onder de Filipijnse Plaat schuift en dit levert de vele vulkanen op en de diepste trog op aarde. De trog is 2500 kilometer lang, gemiddeld 70 kilometer breed en 11 kilometer diep! Met het toerismegedeelte kan men er snorkelen en duiken, naar vissen maar ook naar scheepswrakken uit de 2de Wereldoorlog want er is hier heftig gevochten. Uiteraard mooie stranden en het gebied trekt veel Japanners en Koreanen die hier graag op vakantie gaan. 


Op het eiland Saipan dat ook als hoofdstad fungeert vindt men de brouwerij Saipan in het hotelgebied Garapan, ze bestaan sinds 2017 en men kan alleen daar een biertje van ze drinken, dus meer dan 16 uur vliegen erheen. Hafa Adai betekent in de taal van de Chamorro “hallo” of “hoe gaat het” en dat is tevens de naam voor het bier. Hafa Adai IPA is een India Pale Ale om in de Amerikaanse sferen te blijven. Het heeft een alcoholpercentage van 6,3% en een licht troebel oranje kleur. De smaak is droog bitter met tonen van karamel, mango en citrus. 


Volgt nog de Facebookpagina en een filmpje, dus ergens volgende maand Amerikaans Samoa. https://www.facebook.com/saipanbrewing/
Reacties

Populaire posts