Bier+Randzaken Maart (3): du Pays Noir Blonde - België

du Pays Noir Blonde



Laten we eens de derde stad van België belichten, Charleroi (201 duizend inw.) en trekt niet veel toeristen. Deze stad heeft erg last gehad en nog heeft van een flink geval van stedelijk verval, dus degene die van “urban decay” houden zitten hier goed. Hoe is het zo ver gekomen want tot 1969 was het een levendige rijke stad met veel industrie, mijnen en andere bedrijvigheid. Net als veel industriesteden in Europa rond die tijd zoals Engeland en het Ruhrgebied in Duitsland ging het achteruit met de industriële bedrijvigheid, wat de oorzaak van het stedelijke verval opleverde. De mijnen zijn historie en wat er nog van over is dat het nu museums zijn en herdenkingspunten, het was een gevaarlijk beroep en er zijn genoeg slachtoffers gevallen met de jaren.

Van het steenafval zijn er kunstmatige heuvels ontstaan die de natuur heeft teruggeëist, dit zijn terrils. De staalindustrie is er nog maar niet zo groot meer als in de gloriedagen van de stad. ACEC oftewel Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi was een Belgisch elektronicabedrijf dat in de jaren 60 niet onderdeed voor het Nederlandse Philips. ACEC geproduceerde radio’s, tv-toestellen, transformatoren en ander elektra producten tot ze in de jaren 80 in de problemen kwamen. Het bedrijf werd ontmantelt en alleen de tak die voor verwarming verantwoordelijk was bleef bestaan, maar dat bedrijf is te vinden in de buurt van La Louvière.


Al is er nog wel iets van industrie aanwezig is toch het meeste vervallen en verlaten, de moderne ruïnes van Charleroi. Dan mag ik een sterk staaltje Belgische wafelijzerpolitiek niet vergeten en dat houdt in als er iets in Vlaanderen grootschalig gerealiseerd wordt dan moet Wallonië iets gelijkaardigs krijgen en dat geldt vice versa. Dus Antwerpen kreeg een metro en ging open in 1975, moest er ook één komen in de grootste stad van Wallonië. Voor een goed werkende metro die wat geld oplevert heb je minstens een stedelijke agglomeratie van een half miljoen inwoners nodig en daar komt Charleroi toen en tegenwoordig niet in de buurt.


Het heeft een tijd geduurd maar het is redelijk afgemaakt al zijn er geplande lijnen niet afgemaakt, spookstations die gebouwd zijn en die worden niet gebruikt. Dit allemaal hierboven geschreven is te bezoeken en dan moet je op de link klikken voor het idee. http://charleroiadventure.com/nl/ Dan het centrum van de stad en die heeft ook iets ruws maar als je goed kijkt zijn er pareltjes te zien. We beginnen “bovenaan” op het Place Charles II het middelpunt van de stad op een heuvel en vanuit de lucht heeft een zeshoekige vorm. Dit plein heeft potentie om iets moois te worden en er staat zelfs een UNESCO monument en dat is het belfort aan het stadhuis. Wat aandacht geven en het wordt wel wat, zondag is er een markt en is het wat levendiger.


Negen straten eindigen op dit plein en hebben elk wel iets om te zien, maar we nemen de Rue de la Montagne deze gaat naar de benedenstad. Dit was een erg steile winkelstraat en het staat nu 90% leeg want alles verhuist naar het grote overdekte winkelcentrum Rive Gauche. Het is zo gebouwd dat men niet al het moois buiten kan aanschouwen. De benedenstad waar Rive Gauche te vinden is, kan men cafés en restaurants te vinden om even een rustmomentje te pakken. Ook op biergebied ging het helemaal mis in de jaren 70 toen brouwerij Les Ouvriers Réunis er in 1979 hield op te bestaan.


In voorstad Jumet bleef brouwerij Union open tot in 2007 eigenaar Alken-Maes de boel sloot, hier werd Grimbergen, Judas, Hapkin en Ciney gebrouwen en dat gebeurt nu in Alken. De streek waar Charleroi in ligt heet het Zwarte Land en in het Frans is dat du Pays Noir, zo belanden we bij deze nieuwe microbrouwerij. De brouwerij is begonnen in 2016 als huurbrouwerij en sinds 2018 hebben ze een eigen brouwerij die ook mag door derden mag worden gebruikt. De voornaamste reden van deze onderneming is om Charleroi iets te geven om trots op te zijn, met bier kan dat heel goed.


Op de achterkant van de flesjes staan bezienswaardigheden van Charleroi vermeld en een uitleg ervan in het Frans. Het logo is de eerdere zeshoekige vorm van het centrum, de stad was ooit ontworpen als een vestingstad en dat is de ideale vorm ervoor. Nu de twee bieren van ze ik heb mogen drinken. Ben trouwens in 2017 in Charleroi belandt wegens een Primark en mijn echtgenote die het wou bezoeken, anders had ik dit verhaal nooit geschreven en daarvoor dank.


1: du Pays Noir Blonde is een Belgische troebel blond biertje met een alcoholpercentage van 7% en hun eerste bier om Charleroi trots te maken. Het bier heeft een zacht zoet bittere smaak met tonen van sinaasappel, perzik, banaan, en koriander.



2: du Pays Noir Brune is het tweede bier van en het heeft een bruin/amber kleurtje en het alcoholpercentage is 7%. De smaak is zacht zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit, banaan en koffie.


Dit was Charleroi en een poging om deze stad wat toeristen te lokken, volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.brasserie-paysnoir.be/ https://www.facebook.com/brasseriedupaysnoir/


Reacties

Populaire posts