Bier+Randzaken Maart (5): Murphy’s Irish Stout - Ierland

Murphy’s Irish Stout


Zoals beloofd nog een verhaal over een Stout en ook over een Irish Red Ale, op naar Cork, Ierland. In de tweede stad van Ierland kan je dit bier niet missen maar bijvoorbeeld in de hoofdstad Dublin is het nogal een karwei om dit bier te vinden. In Nederland bijvoorbeeld gaat het simpeler, zoek een Ierse pub met een Heineken-bord en de kans is heel groot dat je ook Murphy’s Irish Stout gaat vinden. Rond de eeuwwisseling kwam men het ook nog veel tegen in de supermarkt samen de Murphy’s Irish Red.



Maar eerst wat jaren terug in de tijd naar het Cork van 1856, waar een zekere James Jeremiah Murphy brouwerij Lady’s Well begon. Eigenlijk stamt hij uit een familie van stokers van sterke drank maar verkocht zijn aandeel, om een verlaten ziekenhuis te kopen om daar die brouwerij te beginnen. Vlakbij die brouwerij bevond een waterbron die goddelijke krachten zou hebben en in het Engels werd die bron “Holy Well” of “heilige bron” genoemd. Dus gauw werd de brouwerij “Lady’s Well” of “onze vrouwe bron” genoemd. James J. Murphy was een geliefd persoon in het economische kwakkelende Cork van die tijd, toen de lokale bank failliet ging, hielp hij met een doorstart anders was het helemaal een economische puinzooi geworden. Tevens was zijn brouwerij nummer twee geworden op het Ierse eiland, de populariteit groeide met de jaren. Op 11 en 12 december stond Cork in de brand en liet een ravage achter, ook pubs eigendom van de brouwerij gingen in vlammen op, de Britse overheid steunde financieel de brouwerij en andere betrokkenen. De brouwerij ging vervolgens met de tijd mee, bier op fles, vaten van aluminium en export naar Amerika.


Totdat Heineken een antwoord wilde hebben tegen de Stout-brouwers van Guinness, dat vonden ze met de aankoop van brouwerij Lady’s Well en veranderde ze de naam van de brouwerij in Murphy’s. Heineken ging de twee decennia flink te keer in de strijd aan met Guinness, die ze na 2000 opgaven en het over een andere boeg gooide. Het bestaat allemaal nog wel maar op een laag pitje. In 2008 verkreeg Heineken via een overname stadsgenoot brouwerij Beamish & Crawford. Heineken sloot in 2009 die brouwerij en hevelde de productie over naar brouwerij Heineken Ireland, dat hebben ze ook nog gedaan de naam van brouwerij Murphy gewijzigd. Dit geintje hebben ze bijvoorbeeld ook uitgehaald in Kroatië en Slowakije, waar die brouwerijen ook nu Heineken met een landnaam door het leven gaan. De twee bieren die we nog kunnen drinken als men ze vinden kan.


1: Murphy’s Irish Red het antwoord op de Kilkenny van Guinness, deze wordt gebrouwen in Nederland en men zal het niet tegenkomen in Ierland. Trouwens Kilkenny is ook erg lastig te vinden in Ierland, want daar heet het Smithwick’s zie link naar een oud bierverhaal. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/07/2de-bier-verhaal-van-juli-kilkenny.html?q=kilkenny Murphy’s Irish Red is bedoeld voor de export en bijvoorbeeld in Zweden erg populair. Het bier heeft een heldere amber rode kleur en een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter met wat tonen van karamel.



2: Murphy’s Irish Stout is nog redelijk populair in Noord-Amerika en ook in Zweden dat ze zelfs een 3,5% erbij brouwen die ze in de supermarkten kunnen verkopen wegens de strenge alcoholwetten aldaar. In het Verenigd Koninkrijk is het niet meer op tap te vinden, maar de versie in blik met Co2-capsule is één van de meest verkochte blikbieren aldaar. Het bier heeft een pikzwarte kleur en het alcoholpercentage is 4%. De smaak is zacht droog bitter met tonen van geroosterd mout en melkchocolade, het is toegankelijker dan concurrent Guinness.


Volgt nog een link en een filmpje en volgende keer, terug naar Afrika. http://www.murphys.com/




Reacties

Populaire posts